Maldivler bembeyaz kumların turkuaz denize kucak açtığı, dünyanın en popüler tatil ve balayı destinasyonlarından biri. Deniz altı yaşamı, palmiye ağaçları, uçsuz bucaksız kumsalları ile gidenlere hayal bile edilemeyecek güzellikte bir deneyim sunuyor.
Bu kez ben de bu hayalleri yerinde deneyimleyen o şanslı insanlardan biri oldu. Burada yaşadığım deneyimleri, Maldivler ile ilgili bilmeniz gerekenleri, otel ve oda seçimi yaparken dikkat etmeniz gerekenleri detayları ile bu yazımda anlatıyorum.
Haydi başlayalım…
Maldivler Hakkında
Maldivler ya da Maldiv Cumhuriyeti Hint Okyanusunda 1200 adadan oluşan, başkanlık tipi demokrasi ile yönetilen bir devlettir. Dünyanın en popüler tatil bölgelerinden biri olan Maldivler ‘in yerel halkı Hint- Aryan kökenli Maldivlilerdir.
Kuzeyden güneye 820 doğudan batıya 120 kilometrelik bir alana yayılan 1200 adanın 281’inde yaşam bulunmaktadır. Bu adalardan 195’inde yerel halk yaşarken, geriye kalan adalar otel-ada şeklinde kullanılmaktadır. Diğer adalarda bugün bile halen yerleşim yoktur. Ülke kuzeyde Hindistan ve Sri Lanka’ya komşudur.
Maldivce, bir diğer adıyla Dhivehi adada konuşulan resmi dildir ancak bunun yanında İngilizce de otel-adalarda konuşulmaktadır.
%97’si Müslüman olan Maldivler ’in başkenti Male’dir ve yerel halkın büyük çoğunluğu burada yaşamaktadır. Nüfusu yaklaşık olarak 380 bindir.
Kaynak; Mercanda yaşam: Maldivler – Atlas (atlasdergisi.com)
Maldivler ‘e Giderken Vize Gerekli Mi?
Maldivler’e seyahat etmek isteyen; Umumi (Bordo), Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri), Diplomatik (Siyah) pasaporta sahip tüm Türk vatandaşları, 30 gün süreli vize ile seyahatlerini gerçekleştirebilirler. Vizenin olmadığı ülkeleri gezmek ne kadar da güzel 😊
30 günü geçecek seyahatler için Maldiv Cumhuriyeti Konsolosluğuna gitmek gerektiği bilgisini, gereksiz yere de vermiş olayım.
Maldivler Para Birimi
Maldivler ’de para birimi Maldiv Rufiya’sıdır. Ancak ülkede dolar çok daha yaygın olarak kullanıldığı için dolar bulundurmanız yeterli olacaktır. Öyle ki Male’deki hediyelik eşyacılarda bulunan tüm ürünlerin etiketleri dolar cinsinden.
Peki Maldiv Rufiya’sın kur karşılığı nedir? 01.01.2023 tarihli kur;
1 dolar = 15,40 Rufiya
1₺ = 0,82 Rufiya
Güncel kuru buradan takip edebilirsiniz.
Maldivler’e Ne Zaman Gidilir?
Aslında yıl boyu sıcaklığı çok fazla değişkenlik göstermese de, yağmura yakalanmak istemezseniz eğer en uygun aylar Nisan ve Mayıs ayları olacaktır. Sıcaklık yıl boyu 27 – 32 C arasında değişir.
Ancak unutmayın ki Maldivler tropik iklim kuşağında yer alıyor ve bu sebeple her an muson yağmurlarınıza yakalanma ihtimaliniz bulunmaktadır. Aralık ve Nisan-Mayıs arası Maldivler için yağmur ihtimalinin en az olduğu dönemlerdir. Mayıs-Kasım arasında ise bu ihtimal daha yüksektir.
Bloglarda okuduğum kadarıyla en tehlikeli aylar Temmuz ve Ağustos aylarıymış aman dikkat!
Biz Kasım ayında gittik ve hava çok güzel giderken birden etraf karadı ve muson yağmuruna yakalandık. Ama o yağmur bile bizi çok eğlendirmişti 😊
Maldivler’de Ulaşım
Ulaşım konusu Maldivler için başlı başına bir blog yazısı olabilir bence. Ancak bu bölümde yapabildiğim kadar anlatacağım bunu.
Bildiğiniz gibi adalardan oluşan bir ülkeden bahsediyoruz. O sebeple tek bir ulaşım aracı ile istediğiniz yere ulaşmanız pek de mümkün değil. Birçok aktarma ile kavuşabilirsiniz o güzelim denizlere.
Ancak şunu belirtmeden edemeyeceğim, bu yolculukta çok yorulacaksınız! O yüzden tatil dönüşünüzde tekrar dinlenmek için 2-3 gününüz olsun derim. Zira dinlenme eğriniz sıfırlanmış olacak.
Biz Dubai üzerinden hareket ettiğimiz için başkent Male’ye direk uçuşla gidebildik. Ancak eğer Türkiye’den gelmek isterseniz bildiğim kadarıyla Türk Havayollarının direkt uçuşları mevcut ve yaklaşık 8-9 saat sürüyor. Aktarmalı olanları ise genelde Dubai ve Doha üzerinden olmakla birlikte daha uzun sürüyor.
Nereden gelirseniz gelin mutlaka başkent Male’de Velana International Viaport’a (MLE) inmeniz gerekiyor. Aslında havaalanı Male’de değil de hemen yanında ona bir köprü ile bağlanmış olan Hulhule adasında. Diğer adalara transfer o adadan sağlanıyor. Şimdi gelelim diğer adalara transfer opsiyonları.
Otelimin olduğu adaya nasıl geçerim?
Bu sorunun cevabı aslında sorunun içinde gizli. Yani otelinizin hangi adada olduğu ile ilgili. Şöyle ki;
- İç Hatlar Uçuşu
- Deniz Uçağı
- Sürat Motoru
şeklinde 3 ayrı ulaşım türü mevcut.
Bu transfer seçenekleri yukarıda da belirttiğim gibi adanın uzaklığına göre değişkenlik göstermektedir. Eğer gideceğiniz ada deniz uçağı veya sürat botu ile bile gidilemeyecek bir mesafede ise İç Hatlar Uçuşunuzu kullanmanız gerekiyor. İç hatlar uçuşu dediysem de gelirken bindiğiniz uçak kadar büyük bir uçak beklemeyin. Genelde eski tip pervaneli tipten ve 50 kişilik oluyor.
Deniz uçakları 10-15 kişilik ufak uçaklar. Ufak dediysem de sesi hiç öyle değilmiş. O yüzden kulaklık da temin ediyorlar yolculuğunuz esnasında.
Sürat motorları ise bildiğiniz deniz motorları ve adanın yakınlığına göre tercih edebilirsiniz.
Bütçenizi belirlerken yukarıda bahsetmiş olduğum ulaşım araçları da çok büyük bir kalem oluyor. Mutlaka bu kalemleri de dahil edin, çünkü yukarıdaki seçeneklerden en pahalı olanı deniz uçağı, kişi başı ortalama 400 dolar kadar olabiliyor.
Peki biz ne yaptık?
Biz 1200 tane adanın içinde hiç başka bir seçenek kalmamış gibi en uzaklarından birini seçip kombo yaptık ulaşımı. Şöyle ki;
- Dubai’den 5 saatlik diret uçuşun ardından
+
- Male’den 1 saatlik İç hatlar uçuş
+
- İndiğimiz adadan 15 dakikalık sürat motoru
Daha da uzağa gitseymişiz 😊 Bu yüzden otel seçerken (aşağıda zaten daha detaylı bahsedeceğim) ulaşım unsurunu mutlaka hesaba katmanız gerekiyor.
Maldivler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Atoller
Maldivlerde olağanüstü ve doğal atoller vardır. Peki atol ne demek? Atol mercanların bir araya toplanması ile oluşmuş, halka biçimindeki adacıklardır. Bu atollerin ortasında lagün adı verilen göller bulunur ve bu lagün kısmen veya tamamen adacıklarla çevirili olabilir.
Bu doğal oluşum binlerce yıl içerisinde oluşmuş. İlk başlarda ne anlama geldiğini anlamakta zorlanmıştım ancak buradaki görselli anlatım netleştirmemi sağladı.
Deniz altı zenginliği
Dünyanın en güzel yer altı canlı çeşitliliğine sahip olan Maldivler, adeta bir şnorkel/dalış cenneti. Binlerce farklı deniz canlısını çıplak gözle görmek Maldivlere gidildiğinde yapılmadan dönülmemesi gereken bir aktivite bence.
Köpekbalığı, kalkan, kılıç balığı diğer küçük su altı canlılarının yanında floralar ve mercanlarla da karşılaşacaksınız. Ayrıca büyük köpekbalıkları ve yunuslarla beraber yüzebileceğiniz aktiviteler de yapılıyor.
Ama dalışa benim gibi siz de biraz mesafeliyseniz ve köpek balığı ile yüzmeye cesaretim yok derseniz, şnorkel cam gibi berrak Maldivler denizinde çok işinize yarayacaktır.
Rakım
Maldivler deyince bilmeniz gereken en önemli şeylerden biri yeryüzünün en düşük rakımlı ülkesi olmasıdır. Adaların denize olan ortalama yüksekliği 1,5 metre olarak ölçülüyor. Villingili Adası, 2.3 metre ile en yüksek adalarından biridir.
Bu kadar düşük rakımlı olmasından dolayı küresel ısınla ile birlikte oluşacak olumsuzluklardan etkilenecek yerlerden biridir.
Yaklaşık 50 yıl sonra Maldivler ’in tamamen sular altında kalacağı düşünülüyor. Bu sebeple Avusturalya olası bu felakette karşı Maldivler halkına sahip çıkacağını açıklamıştır.
Deniz Kabuğundan Para Birimi
Para icat edilmeden önce elbette insanlar alışverişte bir şey kullanmaya mecburlardı. Tam olarak ne zaman kullandığı kesin olmamakla birlikte deniz kabukları yalnızca Maldivler’de değil dünyanın pek çok yerinde para birimi olarak kullanılmaktaydı.
Deniz kabuğu şu an bile bazı ülkelerde resmi para birimi olarak kabul görüyor. Solomon Adaları’nda ve Papua Yeni Gine’nin doğusunda kabuklar hala ticarette kullanılıyor. 2011 yılında bir ip deniz kabuğu 1000 Solomon doları veya 120 USD değerindeydi. Tıpkı günümüzde kullanılan altın gibi düşünebilirsiniz.
Maldiv Rufiyaa’sında da deniz kabuğu kabartmaları göreceksiniz.
Dünyanın ilk sualtı kabine toplantısı
Sualtı toplantısı deyince benim aklıma sualtında kapalı bir alanda yapılmış olan normal bir toplantı gelmişti. Su altı restoranları gibi diyebilirim. Ama bahsettiğim bu kabine toplantısı bildiğiniz dalgıç kıyafetleri, oksijen tüpleri ile gerçek anlamda suyun içinde yapılmış.
2009 yılında Cumhurbaşkanı Muhammed Naşid, küresel ısınmaya dikkat çekmek için kabinesi ile birlikte tüplerle suyun 6 metre altındaki derinliğe daldılar. Çok aktivist bir davranış çok hoşuma gitti 😊
Şeriat kuralları
Maldivler başkanlık tipi demokrasi ile yönetilmektedir. Ancak %97’si Müslüman olan Maldivlerde şeriat kuralları geçerli diyebilirim. Çünkü İngiliz medeni hukuku ve şeriat hukukunun karışımı karma bir yasal sistem uygulanıyor. Dolayısıyla din hayatın içinde önemli bir yerde.
Maldivler’in hukuk sistemini bilmeseniz bile ülkeye girmeden önce genel kurallara ve kısıtlara şöyle bir göz attığınızda ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Örneğin Maldiv adalarının tümünde istediğiniz kıyafetle gezemezsiniz. Yerel halkın bulunduğu adalarda bikini/mayo ile gezmek kesinlikle yasak. Bikini ile gezmeyi de bırakalım, dışarda çok samimi bir halde bulunmak da hoş karşılanmıyor. O yüzden tatil cenneti Maldivlere gideren hal ve hareketlerimize, giyim kuşamımıza dikkat etmekte fayda var😊
Diğer önemli konu, alkolün ada oteller dışında yasak olması. Maldivlere girerken yanınıza alkol almayın çünkü içeriye sokmanız yasak. Alkole otellerde erişebilirsiniz yalnızca. Ancak ada otele gidecekseniz bu konuda sıkıntı yaşamayacaksınız.
Tatil Günleri
Maldivler’de tüm dünyanın aksine hafta sonu cumartesi ve pazar değil, cuma ve cumartesi günleri olarak kabul edilmektedir. Pazar günleri ise hemen hemen herkes çalışmayı sürdürmektedir. Bizim gibi Ortadoğu ve çevresinde yaşayanlar için bu durum çok da garip değil. Ancak yine de bilmekte fayda olacaktır.
Maldivler ‘de Nerede Kalınmalı? Otel Seçimini Nasıl Yapmalısınız?
Geldik Maldivler ’in havuz problemlerine 😊 Buradaki en önemli konu, elbette bütçeyi en çok etkileyen konaklama. Nereden kalınır, nasıl bir yerde kalınırsa Maldivlerin hakkını verebiliriz, hangi faktörler bu kararımızı etkiler derseniz işte size soruları cevaplamanıza yardımcı olacak kısım.
Maldivler elbette ki bir tatil cenneti ve dünya üzerinde en berrak denize sahip sayılı ülkelerden biri. Yaklaşık 50 yıl sonra da yok olacağı felaketi ile karşı karşıyayken, insan gün yüzü ile görmeye heves ediyor elbette. Umarım gitmek isteyen herkes bir gün kendini blog yazılarını okuyarak karar verme sürecinde bulur.
Normalde tatil destinasyonu olmayan, daha çok keşfetmeye yönelik, bol gezmeli, bol yürümeli yerlere plan yaparken, gittiğimiz yerde neresi gezilir, görmemiz gereken yerler nelerdir, bu yerlerde hangi deneyimi yaşayıp ne yememiz gerekir diye uzun süreli araştırmalara gireriz. Ancak Maldivlere plan yaparken, gezilecek yerlerden çok konaklanacak yer daha önemli hale geliyor. Çünkü burası keşif yapmaktan çok bir rahatlama yeri. O yüzden dinlenme amacı ile gidilen bir yerin en çok düşünülen kısmı konaklama olacaktır.
Balayı veya gerçekten hakkını vererek geçirmek isteyeceğiniz bir amaçla gidecekseniz resort adalar tercihiniz olacaktır. Resort ada, adanın etrafını çok kısa sürede keşfedebileceğiniz, içerisinde sadece 1 otel bulunan adalardır. Yani ada otel gibi de düşünebilirsiniz.
Maldivlerde çok sayıda resort ada bulunuyor. Peki bu resortlardan hangisi size en uygun olanı? Kalacağınız yeri seçerken sizi etkileyecek en büyük kalemler;
- Otel
- Uzaklık
- Vergiler
- Yemek
- Oda Seçimi
Gelin bu kararı verirken sizlere yardımcı olacak başlıca faktörleri inceleyelim.
Uzaklık
Uzaklık neden bir karar kriteri olsun, zaten uçağa bindiğimizde gideceğimiz yer belli değil mi diye soracak olursanız orada durun derim. Çünkü yukarıda da bahsettiğim gibi, Maldivlerde aktarmasız bir tatil deneyimi ne yazık ki mevcut değil – eğer yalnızca başkenti gezmeyecekseniz.
Peki aktarma olsa bile neden uzaklık, kararımızı bu kadar etkiliyor derseniz elbette bütçe yönünden diyebilirim. Çünkü Maldivlerde konaklama kadar, ulaşım da bütçeyi etkileyen çok büyük bir kalem.
Seçtiğiniz adanın konumunun Male’ye olan uzaklığına göre ulaşım ücreti de değişecektir. Yani çok uzak bir yeri seçerseniz, birden fazla aktarma yapar ve her aktarma ücretini de ekstra ödersiniz.
En pahalı olanları Deniz Uçağı. Bu deneyimi yaşamak her ne kadar güzel olsa da, bir o kadar da pahalı. Bloglarda takip ettiğim kadarı ile ortalama kişi başı 400-500 dolar civarında değişiyor fiyatı.
Aktarım ücretleri bazı otellerde konaklamaya dahil olabiliyor, bunu sormakta fayda var.
Vergiler
Arama motorlarında otel fiyatlarını araştırırken dikkat etmeniz gereken bir diğer kalem vergiler. Çünkü genelde oda fiyatları, vergiler hariç olarak gösteriliyor. Örneğin booking.com’a baktığınızda çok küçük bir şekilde vergileri ekstra olarak gösteriyorlar. Vergiler ise ortalama %25 şeklinde ve hiç de göz ardı edilecek gibi değil.
Yemek
Bildiğiniz üzere otel seçiminde yarım pansiyon/tam pansiyon olma durumu fiyatı etkilemektedir. Bu da oda fiyatını çok büyük oranda etkilemekte.
Odanın fiyatından tasarruf edeceğim derken bir adada olduğunuzu, normal bir destinasyona göre çok fazla olanağınızın olmadığını unutmayın. Normal bir yere tatile gidiyor olsanız, kahvaltının, öğlen ve akşam yemeğinin dahil olmadığı fiyatları tercih edip gittiğiniz yerin meşhur yemek yerlerini deneyimlemek isteyebilirsiniz. Ancak Maldivlerde böyle bir seçeneğiniz yok.
Seçeneğiniz olmadığı gibi, ekstra yaptığınız her öğün size pahalıya mal olabilir. O yüzden benim tavsiyem 3 öğün yemeğin olduğu bir paketi seçmeniz.
Yemek konusunda sorun yaşar mıyım diye düşünürseniz eğer bence hiç sorun olmayacaktır. Çünkü resortlarda dünya mutfağı servis ediliyor. Damak zevkinize göre istediğinizi seçebilir, gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz.
Oda Seçimi : Maldivlerde Oda Seçimini Nasıl Yapmalısınız?
Oteli seçtiniz, vergilere dikkat ettiniz, ulaşımı da eklediniz. Geriye oda seçimi kaldı. Ki en büyük faktörlerden biri olur kendisi. Sebebini örnek vererek anlatacağım;
Booking.com’da (veya başka bir arama motorunda) arama yaptığınızı düşünün. Maldivler yazdınız, tarihleri girdiniz ve sizi bir liste karşıladı. Listede gelen fiyatları şöyle bir göz ucuyla süzdüğünüzde aslında düşündüğünüzden daha ucuz olduğunu düşünebilirsiniz. (Bende kesinlikle böyle oldu)
Sonra seçtiğiniz otelin detayına baktığınızda, oda seçimine geldiğinizde aradaki farkı göreceksiniz. Listedeki fiyatlar en ucuz odaların fiyatlarını gösteriyor. Sizin hayal ettiğiniz bir su üstü villası olabilir. Eğer ada içinde normal bir oda seçeneği de varsa muhtemelen o fiyat listelenecektir ilk. O yüzden detaylarda kaybolmanız gerekiyor.
Resort adaların seçenekleri değişkenlik gösterebilir ancak genel olarak kategorize edecek olursak;
- Orman içi villa
- Kumsal villası
- Havuzlu villa
- Su üstü villası
gibi oda seçenekleri mevcut.
İçlerinden el cazip geleni su üstü villası olacaktır ancak fiyatları elbette daha yüksek. Burada seçim sizlerin. Seçtiğiniz oda tipi, bütçenizi en çok etkileyecek kalemdir.
Bizim Serüvenimiz Nasıldı? Maldivler Ortalama Bütçe Ne Kadar?
Ulaşımımızdan yukarıda bahsetmiştim ancak genel olarak burada da rota ve bütçeden bahsedeceğim.
Yukarıda belirttiğim gibi karar vermeniz gereken çok fazla faktör var. Bu faktörlerle ayrı ayrı uğraşmak istemezseniz bir acente ile çalışabilirsiniz. Biz Dubai’den Wizz havayolu ile uçtuk. Genelde çok ucuz biletleri ile meşhur bu havayolu.
Ben karar verirken elbette çok fazla blog yazısı okudum, çok fazla araştırma yaptım. Ancak tur acentesi olan bir arkadaşım, son kararı vermem için yardımcı oldu bana ve tüm ayarlamaları kendisi yaptı;
- Dubai’den Male Velana Havaalanı’na Wizz Air’den iki kişilik gidiş dönüş biletlerimizin tutarı 594 USD
Otelimiz Gaafu Dhaalu Atol’ünde bulunan Amari Havodda Maldives idi.
- 4 gece 5 gün Konaklama toplam 3365 USD. Bu fiyata dahil olanlar;
- Su üstü villası konaklama tam pansiyon
- Vergiler
- Transferler (Male’den Kaadehdhoo adasına iç hatlar + oradan da Gaafu Dhaalu atolüne sürat motoru)
- Eğer hava alanından sim kart almak isterseniz 35 USD. İki tane operatör gördüm, ikisinin de fiyatları aynı. Ooredoo ve Dhiraagu. Ancak gideceğiniz adanın her yerinde Wifi olacağı için bence bir hatta ihtiyacınız olmayacaktır.
- Para bozdurmak isterseniz Male Havaalanında bulunan Bank of Maldives’ den bozdurabilirsiniz. Kasım 2022’de Dolar/Rufiyaa oranı 15 idi. Ancak yanınızda dolar varsa, para bozdurmanıza hiç Gerek yok çünkü dolar heryerde geçerli.
- Eğer hazır Maldivlere gelmişken bi takım aktiviteler yapmak isterseniz bunlar da ekstra olacaktır. Bizim bulunduğumuz adadaki aktivitelerden birkaçının fiyatını Maldivler’ de Neler Yapabilirsiniz? Maldivler’ de Aktivite başlıklı bölümde belirttim.
- Bu adada aynı zamanda tenis, futbol, basketbol kortu, spa ve masaj merkezi, klinik, bar, spor merkezi, spor salonu, havuz, kütüphane, butik, hediyelik eşya dükkanı, fotoğraf stüdyosu, restoran gibi olanakları da mevcuttu.
- Fotoğraf stüdyosunda 1 saatlik ücretsiz fotoğraf çekimi yaptırabiliyorsunuz. Bir tanesini ücretsiz çıkartabilirken, kalanlarını ücrete tabi olarak alabiliyorsunuz.
Maldivler ‘de Neler Yapabilirsiniz? Maldivler ’de Aktivite
Maldivler’ e gelmişken sadece yatmak istiyorum, onun dışında hiçbir şey yapmak istemiyorum derseniz bunu anlarım. Uçsuz bucaksız maviliklere dalıp giderken sessizliği dinlemek, mavinin her tonunda kaybolmak harika bir his. Ancak bir iki gün dinlendikten sonra sıkıldığınızı hissederseniz işte size kucak açan masmavi denizde yapabileceğiniz aktiviteleri anlattığım bölüme geldik.
Sonuçta hayatımızda her zaman bulabileceğimiz bir güzellik değil bu berrak sular. Gelmişken bu sonsuzlukta kaybolmak da güzel ve unutulmaz bir anı olacaktır.
Sandığınızın aksine size sadece gözden uzakta bir oda, yalnızda dinlenme seçeneğin olduğu bir tatil sağlamıyor. İsterseniz şnorkelinden balıklarla yüzme deneyimine kadar pek çok seçeneği barındırıyor.
Gelin burada yapabileceğiniz aktivitelere bir göz atalım;
1.Dalış
Elbette buraya gelmişken yapılması şart olan bir aktivite. Çünkü dünyanın en güzel su altı güzelliklerine sahip olan yerlerden birindesiniz. Harika berraklığa sahip olan bu sularda çıplak gözle bile deniz altını görebilirken, daha derinlerde kim bilir neler karşılayacaktır sizleri.
2.Şnorkeling
Eğer denizaltı ile aranız çok iyi değilse en azından yüzeyinde çok derine batmadan da bu güzellikleri keşfedebilirsiniz. Şnorkel yaparken yanınızdan geçecek olan balıklar, zararsız bebek köpekbalıklarına da selam vermeyi unutmayın.
3.Balık Tutmak
%99’u sulardan oluşan bir ülkeden bahsediyorsak elbette aktivitelerin çoğu su ile ilgili olacaktır. Balık tutmak da bunlardan biri.
4.Sörf Yapmak
Eğer su sporları ile ilgiliyseniz Sörf yapmayı da deneyebilirsiniz.
5.Büyük Balıklarla Yüzmek
Yunus, Büyük Köpekbalığı ve daha niceleri ile yüzmek ve yüzerken de drone ile tepeden videonuzun çekilmesini istiyorsanız, harika bir etkinlik. Ben yapmaya cesaret edemedim ama yapanların videolarını hayranlıkla izledim.
6.Yerel Ada Ziyaretleri
Maldivler’ de resortlardan daha fazla sayıda olan yerel adaları ziyaret edebilirsiniz. Bu adalara gidip, yerel halkın yaşamını gözlemleyebilir, yemeklerinden tadabilirsiniz. Ancak buralara giderken giydiğiniz kıyafete çok dikkat edin. Malum bu adalarda bikini ve şort ile gezmek yasak.
7.Drone Çekimi
Maldivlere giderken hayalim her açıdan drone ile çekim yapmaktı ancak ada misafirlerini rahatsız etmemek için adanın belirli uzunluktaki çapı boyunca drone çekimine maalesef izin vermiyorlar. Çünkü bazı su üstü villalarının banyo bölümünün tavanı açık şekilde tasarlanmış olabiliyor.
Ancak bunun yerine drone çekimi yapabileceğiniz yerlere götürebiliyorlar sizi. Yerleşimin olmadığı, küçük kum adalarında harika drone çekimi yapabilirsiniz.
8.Jetski
Jetski de burada yapabileceğiniz bir diğer aktivite. Ancak daha güzelleri varken bunu tavsiye etmem.
9.Tekne Turu
Sadece bulunduğunuz adayı değil, diğer bölgeleri de keşfetmek isterseniz farklı tekne turu seçeneklerini değerlendirebilirsiniz.
10.Kano Turu
Harika sularda kürek sallayarak etrafı dolaşmak, ada çevresinde tur atmak isterseniz bu da harika bir aktivite olacaktır. Ama bence kesinlikle şeffaf kanoları denemelisiniz. Böylece sadece etrafı değil, deniz altını da izleme şansınız olacaktır.
11.Male’yi Ziyaret Etmek
Aşağıda daha detaylı olarak anlattığım Male’yi Gezmeye Değer mi? başlıklı bölümümde detaylı anlattığım bu aktivite de seçeneklerinizden biri.
Bu ve daha bunlar gibi pek çok aktivite yine seçeneklerinizden biri. Örneğin parasailing yapmak, günbatımını değerlendirmek, Spada zaman geçirmek, fotoğraf çekimi yaptırmak gibi…
Male’yi Gezmeye Değer mi?
Evet geldik başkent Male’ye. Yazıma başlamadan söylemek istiyorum, eğer Male’ye bir gün gibi bir süre ayırmak istiyorsanız bence gerek yok. Maviliğin tadını çıkarmak varken gidip görmüş birinden gitmeyin tavsiyesine kulak verebilirsiniz.
Male oldukça küçük ama bir o kadar da kalabalık bir şehir. Toplamda 2 km2’lik bir yüzölçümüne sahip olan başkent, inanılmaz bir araba ve motosiklet kalabalığı ile sizi yorabilir. Tüm adayı yaklaşık yarım saatte, hadi daha kötü senaryoda bir saatte dolaşabilecekken, bu kadar arabanın ve motosikletin varlığına anlam bulmaya çalışırken, bizi gezdiren rehberimizden cevabımızı aldık. Ada insanları o kadar tembellermiş ki, her gün bu sinir bozucu kalabalığa ve gürültüye katlanabiliyorlarmış.
Yukarda da dediğim gibi toplamda en fazla bir saatte gezebileceğiniz bir şehir için maksimum 2 buçuk saat ayırmanız yeterli olacaktır. Uçağa zaten buradan bineceğiniz için Male’ye bir şans verebilirsiniz. Ancak benim tecrübeme göre ‘görmesek de olur’ kategorisinde bir yer.
Male’yi gezmeye karar verdiyseniz buradaki sistemden biraz bahsetmek istiyorum;
Eğer valizlerle gezmek istemezseniz havaalanında emanet bölümüne bırakabilirsiniz. Fiyatı 6 dolar.
Eşyalarınızı bıraktıktan sonra havaalanında bireysel olarak rehberlik yapmak isteyen kişilerle karşılaşacaksınız. Genelde otelinizin yönlendirdiği kişiler bu rehberleri ayarlıyor ancak ücrete tabi. Biz toplamda 35 dolar ödemiştik. Male adası her ne kadar çok küçük de olsa, hem o insanlara destek olmak hem de tarihini öğrenerek gezmek isterseniz bir rehberle ilerleyebilirsiniz.
Yukarıda da belirttiğim gibi havaalanı Hulhule adasında olduğu için bu adadan Male’ye geçmeniz gerekiyor. Taksi ile veya bot ile geçebilirsiniz. Taksi tutarı 8 dolar ve ortalama 10 dakikada götürüyor. Bot ise buranın toplu taşıması aslında. Ona da 1 dolar ödeyerek hemen hemen aynı sürede Male adasına geçebilirsiniz.
Şimdi kısaca gittiğinizde görebileceğiniz yerlerin listesini aşağıya bırakıyorum;
- Başkanlık Sarayı
- İslam Merkezi
- Ulusal Müze
- Sultan Parkı
- Cuma Camii
- Balık Pazarı
- Tsunami Anıtı
- Chandhanee Magu Caddesi
Maldivler’ e Giderken Mutlaka Yanınıza Alın
- Yüzme aksesuarları, gözlük, şnorkel, palet
Su ile ilgili çok aktivite olduğu için, ve zamanınızın çoğu suda geçeceği için, deniz altını keşfetmenize yarayacak ekipmanları yanınıza alabilirsiniz. Şnorkeli gittiğiniz otel mutlaka verecektir ancak başkasının kullandığını kullanmama gibi bir hassasiyetiniz varsa yanınızda götürebilirsiniz.
- Güneş kremi
Güneşin Türkiye’ye göre daha dik açıyla geldiğini düşünürsek, burada daha ciddi şekilde güneşe maruz kalacaksınız. O yüzden güneş kreminizi unutmayın. Hatta beyaz tenlilerin öğlen saatlerinde tişörtle gezmesini hatta denize de öyle girmesini tavsiye ederim.
- Deniz ayakkabısı
Deniz altı çeşitliliği fazla olduğu için yanınızda deniz ayakkabısı bulundurabilirsiniz. Benim gibi görmediği yere basmaya çekinen biriyseniz mutlaka ihtiyaç duyacaksınızdır.
- İnce yağmurluk
İnce yağmurluğu bu başlığın altına ekledim ancak şart mı derseniz elbette değil. Mayıs – Kasım arasında yağış oranı daha sık görüldüğü için belki bulundurabilirsiniz. Ancak burada ıslanmak bile bence çok güzel. Zaten Muson yağmurları saatlerce yağmadığı için kısa bir süre sonra duracaktır.
Ben Kasım ayında yarım saatlik bir yağmura maruz kaldım. Ancak yağmurda kumsalda koşmak inanılmaz iyi gelmişti 😊
- Su altı kamerası
Berrak mavi sularda şahane fotoğraflar, videolar yakalayabileceğiniz için, eğer su altı kameranız varsa mutlaka yanınıza alın. Eminim çok güzel pozlar yakalayacaksınızdır.
Maldivlere Giderken Sakın Yanınıza Almayın
Yukarıdaki bölümlerde de söylediğim gibi, bazı konularda ciddi anlamda sert olabiliyorlar. Mesela alkol bunlardan bir tanesi. Ülkeye girerken yanınıza alkol almayın çünkü çıkarken iade edilmek üzere el konulacaktır.
Alkolün yanında ülkeye domuz ürünleri, evcil hayvan, pornografik yayın, İslam dışındaki her tür dini inanca ait sembol sokmak da yasak.
Yanınza giderken almanız ve almamanız gereken şeylerden bahsettik. Peki ya çıkarken?
Ülkeden çıkarken dikkat etmeniz gereken bir konu var. Deniz kabuğu veya Mercan. Hatıra olarak ülkeden mercan ya da deniz kabuğu çıkarmaya çalışırsanız ciddi para cezaları ile karşılaşabilirsiniz. O yüzden bunları hediyelik eşya dükkanlarından temin etmeniz daha iyi olacaktır.
Mısır detaylı gezi rehberi için tıklayın.