Arnavutluk Nerede? Arnavutluk’a Ne Zaman Gidilir? Arnavutluk’ta Ulaşım

gezen1kadin
gezen1kadin 11 Okuma Süresi

Bir Balkan ülkesi olan Arnavutluk (resmi adıyla Arnavutluk Cumhuriyeti), Karadağ, Kosova, Kuzey Makedonya ve Yunanistan ile siniri olan, ayni zamanda Adriyatik Denizi ile Iyonya Denizi kıyısı olan bir ülke.

Albenia_map

Üstelik bakıldığında İtalya ile denizden uzaklığı ortalama 72 km. Gerçekten çok başarılı bir konumda yer alan bu ülke ayni zamanda Avrupa Birliğinin resmi adayıdır.

Cumhuriyet, 1912 yılında Osmanlı’nın Balkan savaşlarında Arnavutluk üzerindeki egemenliğinin sona ermesi ile ortaya çıkmıştır. Daha sonra İtalyan himayesine girmiş, sonra da Nazi Almanya’sı tarafından işgal edilmiştir. 1944 yılında Arnavutluk’ta işgal sona ermiş ve Enver Hoca ile Emek Partisi önderliğinde Arnavutluk Sosyalist Halk Cumhuriyeti kuruldu. 1991 yılında sosyalist yönetim sona ermiş ve çok partili doneme geçilmiştir.

Başkent Tiran’da yaklaşık 1 milyon insan yaşıyor. Toplam nüfusun 3 milyon olduğunu düşünürsek çok da azımsanacak gibi değil. Ama bundan daha da ilginci dünya üzerinde yaklaşık 9 milyon Arnavut’un yaşaması. Bu bana İstanbul’da yaşayan Sivaslıların, Sivas’ta yaşayanlardan daha fazla olmasını hatırlattı😊

Arnavutluk’ta Arnavutça konuşuluyor. Bu dil bana Sırpçayı hatırlatıyor ancak Türkçe ile ortak kelimeler de var.

Türkiye ile saat farkı 1 saat ve geriden geliyor.

Arnavutluk Vizesi

Güzel haber, Balkanlarda iki çoğu ülke gibi Arnavutluk’a da girerken vize almanıza gerek yok. Türkler 90 günü geçmeyecek şekilde vizesiz girebilir.

Arnavutluk Para Birimi

Arnavutluk’un para birimi Arnavutluk Lek’i. Kısaltması ALL. Temmuz 2023 tarihinde kur;

1 ₺ = 3,47 ALL

1 $ = 93,61 ALL

1 € = 102,75 ALL

Arnavutluk için Balkanların en ucuz ülkesi deniyor ancak bence abartıldığı kadar ucuz değil. Günümüzde kurun etkisi çok büyük bunda ve bence bu söylem eskiden geçerliydi.

Arnavutluk’a gitmeyi düşünüyorsanız, mutlaka yanınızda nakit bulundurun. Çokça defa nasıl olurda kart geçmez yakarışlarını yaptığımı hatırlıyorum. Lek çevirmeseniz bile Euro çok yaygın, onunla da gezebilirsiniz.

Arnavutluk’a Ne Zaman Gidilir? Arnavutluk’ta Hava Durumu Nasıldır?

Arnavutluk’ta hava yazları kıyı kesimlerde oldukça sıcak geçebiliyor. Kışları ise hafif yağmurlu ve orta sıcaklıkta.

Bence burayı ziyaret edebileceğiniz en uygun zaman ilkbahar ve sonbaharın başları yani, Mayıs, Haziran ve Eylül ayları olacaktır.

Benim bulunduğum tarih Temmuz ayıydı ve inanılmaz derecede sıcaktı. O yüzden Temmuz, Ağustos aylarında tavsiye etmem.

Arnavutluk’u Gezmek İçin Kaç Gün Gereklidir?

Arnavutluk’un hepsi için kesin bir sure söyleyemem ancak Tiran için söyleyebileceğim kesin şey yarım günde her yeri bitireceğiniz.

Çok büyük bir şehir olmamasından ve gezi noktaları çoğunlukla birbirine yakın olmasından dolayı, çok rahatlıkla gezip üstüne bir de yemeğinizi yiyebilirsiniz.

Şahsen buraya 1 günden fazla zaman ayırmanızı tavsiye etmem çünkü gerçek anlamda çok fazla bir şey bulamadım burada.

Hatta gidip gördüğümde Ulusal Müzede Duran Apolion gibi hayatı sorguladım 🙂

Arnavutluk’ta Ulaşım

Havayolu;

Öncelikle Tiran’a ulaşımı havayolu ile yapabileceğiniz gibi, karayolu ile de geçebilirsiniz yakın ülkelerden.

İstanbul’da, Pegasus, Türk Hava Yolları ve Air Albenia havayolu şirketlerinin direk uçuşları mevcut.

Şehir İçi Ulaşım

Otobüs;

Havayolu ile geldiyseniz, Nena Teraza Havalimanı’ndan çıkmadan önce şehir merkezine götüren otobüsleri shuttle’lari göreceksiniz. Bu birinci alternatifiniz şehre ulaşmak için. Şehir merkezine ulaşım Luna Travel tarafından işletilen Rinas Ekspres otobüsleri ile yaklaşık 25-30 dakika sürüyor. Bu otobüsler her saat başı hareket ediyorlar ve şehrin merkezinde yer alan İskenderiye Bey meydanına kadar gidiyorlar.

Otobüsler havalimanından şehir merkezine 8.00-23.00 arasında, şehir merkezinden havalimanına ise 07.00-22.00 saatleri arasında hizmet veriyor.

Daha fazla bilgi için buradan bilgi alabilirsiniz.

Araç Kiralama; Eğer araç kiralamak isterseniz yine çıkısında çok sayıda araç kiralama ofisi göreceksiniz. Ben günlüğü 50 Euro ‘ya kiraladım. Bu araç sigortasını da kapsayan bir fiyattı ve herhangi bir depozito da almadılar. Kiraladığım firma ise Airport Taksi and Car.

Arnavutluk’tan Makedonya’ya Geçiş

Eğer Tiran’dan araç kiralayıp diğer ülkelere geçmeyi planlıyorsanız mutlaka sigortasının olup olmadığını sorun. Bazı firmaların yurtdışı çıkısına izin vermediğini duydum. Ben buradan Kuzey Makedonya’ya geçmiştim. Bunu belirttim ve sigortasının olup olmadığını sordum. Bunun yanında ayrıca Green Card almanız gerekiyor ancak bunu zaten sınırdan alabilirsiniz. Kuzey Makedonya için ben sınırdan 15 Euro karşılığında Green Card al mistim ve bu kişi başı değil araç başı bir ücret.

Eğer Tiran’dan araç kiralayıp diğer ülkelere geçmeyi planlıyorsanız mutlaka sigortasının olup olmadığını sorun. Bazı firmaların yurtdışı çıkısına izin vermediğini duydum. Ben buradan Kuzey Makedonya’ya geçmiştim. Bunu belirttim ve sigortasının olup olmadığını sordum. Bunun yanında ayrıca Green Card almanız gerekiyor ancak bunu zaten sınırdan alabilirsiniz. Kuzey Makedonya için ben sınırdan 15 Euro karşılığında Green Card al mistim ve bu kişi başı değil araç başı bir ücret.

Bu arada trafik aksam saatlerinde biraz yoğun oluyor. O yüzden eğer araçla başka bi şehre geçmeyecekseniz araç kiralamanızı tavsiye etmem.

Ayrıca park yeri bulmak biraz sıkıntılı. Bunun için devletin ayırdığı park yerleri var ve tamamen ücretsiz. Ancak burada önemli nokta tabelaları iyi okumanız, çünkü bazı park yerleri devlet tarafından şirketler için özel olarak ayrılmış ve bu alanlara park etmeniz yasak. Eğer park ederseniz Temmuz 2023 tarihi ile 1000 ALL’lik bir ceza yiyebilirsiniz. Çünkü ben yedim oradan biliyorum 😊 Bunları da herhangi bir post office’den ödeyebilirsiniz ya da araç kiralama firmasına da faturasını alacak şekilde ödemesini yapabilirsiniz.

Taksi;

Buradaki bir diğer opsiyon ise elbette taksi ile ulaşım. Şehir merkezine bir şekilde ulaştıktan sonra diğer gezi yerleri için toplu taşımaya çok ihtiyacınız olmayacak. Yalnızca Dajti Ekspress ile Bunk’Art 1’e giderken ihtiyaç duyabilirsiniz.

Taksi için aşağıdaki sitelerden önceden rezervasyon yapabilirsiniz.

https://tiataxi.al/

https://www.atex.al/

Bu arada bisiklet kullanımı çok yaygın burada. Her yerden bisikletli çıkabilir dikkat edin.

Arnavutluk’ta Nerede Kalınır? Tiran’da Nerede Kalınır?

Tiran çok büyük bi şehir olmadığı için konaklama konusunu çok rahatlıkla çözebilirsiniz. Kalınacak yerler aşağıdaki gibi bolünmüş durumda;

  • Zona 1 (Şehir Merkezi)
  • Blloku
  • Komuna e Parisit

Yukarıdaki seçeneklerden Zona 1 bölgesini tercih edebilirsiniz. Blloku da şehir merkezine çok uzak değil, eğer orayı da düşünürseniz.

Benim konakladığım otel House of Leaves’in hemen yakınında yer alan Hotel Elior idi. Booking.com üzerinden ayarlamıştım.

Tiran’daki ikinci ve son günümde ise Hotel Millenium Tirana otelinde kalemistim. Bu otelin konumu kesinlikle çok güzeldi. Tiran Kalesinin de bulunduğu Rruga Murat Toptani Caddesi’nde yer alıyordu ve kesinlikle tavsiye edebileceğim bir otel. Çünkü hayatın tam içindeydik. Kafeler, insanlar, kale hepsi bir adım ötemizdeydi. Ayrıca İskender Bey meydanına çok yakın olmasının yanında Bunk’Art 2-3 dakikalık yürüme mesafesindeydi.

Arnavutluk’ta Ne Yenir? Tiran’da Ne Yenir?

Arnavutluk mutfağı pek popular olmasa da genel anlamda lezzetli bi mutfak. Bizim mutfağımızdan da ortak pek çok şey bulabiliriz. Ancak bazılarını kendi tarzlarına göre yorumlamışlar. Ortaya da güzel şeyler cimmiş aslında.

Arnavut Ciğeri

Arnavut deyince insanın aklına ilk önce Arnavut Ciğeri geliyor. Ancak sanıldığı kadar popular değil burada. Üstelik Türkiye’de çok daha güzel yapıldığını söyleyebilirim.

Elbasan Tava (Tave Kosi)

Arnavut ciğerinden daha da ünlü bir şey varsa o da Elbasan Tava. Ben bu yemeği Tiran’da yedim ancak Elbasan şehrinde de denemek isterdim. Tadı da gerçekten çok güzeldi. Kemikli kuzu etinin haşlanıp yoğurtlu bi sosa batırıldıktan sonra fırında pişirilmiş hali ile ikram edilir.

Byrek (Borek)

 Aslında bildiğimiz börek ve burada çok popular. Farklı çeşitlerini de çokça göreceksiniz.

Fergese

Denemediğim bir yemek ancak fotoğraflarına bakınca keşke deneseydim dediğim bir yemek çeşidi. Özellikle Tiran tarafında çok fazla yapılıyormuş. Biber, domates ve süzme peynirle hazırlanan bir cesit güveç.

Kaynak;https://ar.wikipedia.org/wiki/%D9%85%D9%84%D9%81:Fergese-albanian-dish.jpg

Pita

Özel bir ekmekle ve sos ile yapılan tavuk veya etli durum

Fli

Değişik bi hamur işi, katmere benziyordu ancak tadı gerçekten de güzeldi.

Pizza

Tiran’da çok sayıda pizzacı ve hatta İtalyan restoranı göreceksiniz. İnanılmaz derecede İtalyan mutfağının etkisinde kalmış durumda. Bu sebeple hemen her kösede bir İtalyan yemeği ve pizzacı görebilirsiniz.

Qofte

Bu da bildiğimiz köfte aslında. Ben çok uzun kalmadığım için her şeyi deneme fırsatım olmadı ancak yolunuz düşerse deneyip bizim köfte ile farkını kıyaslayabilirsiniz 😊

Bira

Buraya geldiğim gün yerel biralarını denemek istedim. İlk denediğim Siringha. Herhangi bir kafede kolaylıkla bulabilirsiniz.

Ben Blloku bölgesinde denedim 400 Lek’ti fiyatı.

Daha sonra kalenin orada Koça birasını denedim. Onun da tadı güzeldi.

Boza

Bloglarda bozanın çok tüketildiğini okudum ancak çok rastlamadım. Yine de bu listeye ekledim belki denk gelirseniz denemek istersiniz diye.

Tavsiye edebileceğim en iyi restoranlar:

Era Restoran

Gerçekten geleneksel Arnavutluk kültürünü içine yansıtmış ve çok lezzetli yemekler servis eden bi restoran. Eğer yolunuz düşerse kesinlikle tavsiye edebilirim.

Burada Elbasan Tava, Arnavut Ciğeri ve Domatesli Köfte denedim. Ödediğim ortalama fiyat: 200 LEK

Ceren İsmet Shehu

Bu restoran da yine geleneksel Arnavutluk havasını korumuş durumdan. Tiran kalesinin içinde yer alan bu restoranda standart bir menü var. Bu menüden kişi sayısına göre seçim yapmanız gerekiyor.

Ödediğim ortalama fiyat; 2200 Lek

Yukarıdaki görsele ek olarak Byrek, Fli ve peynir tabağı da ayrıca geldi.

Arnavutluk ve Tiran ile ilgili Diğer Bilgiler

Tiranda Gece Hayatı

Tiran’da gece dışarıya çıktığınızda gerçekten gece hayatinin gündüzünden çok daha iyi olduğunu göreceksiniz. Özellikle Blloku bölgesi çok hareketli.

Ancak benim tercihim kalenin olduğu kısımlar oldu. Buradaki canlılığı daha çok sevdim. Herkes dışarda ve gerçekten eğleniyorlar.

Tiran’da İletişim

Havaalanına ulaştığınızda iki tane operatör şirketi göreceksiniz. Birisi çok tanıdık olan Vodafone ve diğeri de yerel telekomünikasyon firması olan One.

Ben sim kart almadım çünkü paketimi yurtdışına açmıştım ancak almayı düşünenler için gidip fiyatlarına baktım. Genel olarak ikisinin de sunduğu paketler ve fiyatlar ayni.

Turist Paketi; 40 GB internet ve 1000 dk konuşma ile ortalama 2300 Lek bu da yaklaşık 650 TL yapıyor. Yurtdışı tarifelerinizle kıyaslayıp bunu değerlendirebilirsiniz.

Exchange

Burası önemli çünkü eğer nakit paranız yoksa Arnavutluk’ta biraz zorlanabilirsiniz. Çünkü kart seçeneği her yerde uygulanmıyor maalesef. Büfelerde, bazen kafe ve restoranlarda kart geçmediğine şahit oldum.

Eğer Lek kullanmak istemezseniz Euro’yu tercih edebilirsiniz çünkü bu da çok kullanılıyor.

İçeriği Paylaş!