Muskat Gezilecek Yerler, Muskat Gezi Rehberi

gezen1kadin
gezen1kadin 12 Okuma Süresi

Bir önceki yazımda Umman ile ilgili konaklama bilgilerine, ulaşım detaylarına, uygun mevsim ve ayrılması gereken gün sayısına kadar tüm bilgileri vermeye çalıştım. Eğer o yazımı okumadıysanız buradan erişip okuyabilirsiniz.

Öncelikle Umman’ın sıradan bir Ortadoğu ülkesi olmadığını söyleyerek başlayacağım. Beklediğimden bambaşka bir doğal güzelliği, aktivite çeşitliliği vardı. Üstelik insanları çok kibardı. Her yer tertemizdi. O yüzden eğer Umman gezisi planlıyorsanız asla pişman olmayacağınızı belirtmek istiyorum.

Şimdi hazırsanız bu güzel ülkenin başkenti olan Muskat’tın en güzel yerlerine doğru bir yolculuğa çıkalım.

1.Genel Rota ve Gezi Bilgisi

Umman’daki gezi noktalarının detaylarına girmeden önce, yazının bu bölümünü ikiye ayırdım.Bu yazıda Muskat ile ilgili bilgi vereceğim;

  1. Maskat Gezilecek Noktalar
  2. Umman Gezilecek Noktalar

Umman gezilecek yerler yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

Başkent Maskat bir gününüzü ayırabileceğiniz bir şehir. Eğer her noktaya uğramak istemezseniz rotanızı ona göre değiştirebilirsiniz.

Başkent dışında Umman’da gezilecek noktaları da ayrı ayrı belirtti. Bence gezinizin bu bölümü daha eğlenceli geçecek.

Maskat Gezilecek Noktalar

  • Sultan Qaboos Mosque yani Sultan Qaboos Camii ( Sultan Kabus Camii )
  • Muscat Kraliyet Opera Binası
  • Muscat Kordon yani Muscat Corniche
  • Muscat Souk (Diğer adı ile Mutrah Souq – Muscat Pazarları )
  • Muscat Riyam Manzara Noktası
  • Bait Al Zubair Müzesi
  • Old Muscat (Eski şehir)
  • Muscat Al Jalali ve Al Mirani Kaleleri
  • Muscat Al Alam Umman Sultanlığı Sarayı
  • Ad Dimaniyat Island

Bu yukarıdaki haritaya ait royata buradan ulaşabilirsiniz.

Umman’da Gezilecek Yerler

  • Bimah Sinkhole
  • Wadi Al Shab
  • Sur Şehri
  • Ras Al Jinz
  • Wahabi Sands
  • Wadi Bani Khalid
  • Wadi Tiwi

Yukarıdaki haritaya ait rotaya buradan ulaşabilirsiniz.

.Muscat Gezilecek Yerler

1.Sultan Kabus Camii (Sultan Qaboos Mosque)

Umman’ın başkenti Muscat’ta bulunan bu camii, Umman Sultanı Kabus bin Said el Said tarafından ülkesinde bir Ulu camii olması gerektiğini söylemesi üzerine yaptırılmıştır. 2001 yılında açılan bu camii, İslam’ın beş şartını referans alarak 5 tane minare dikilerek oluşturulmuştur. Dördü yanlarda biri ortada olan bu minareler bu görkemli mimariyi tamamlıyor.

İçeride devasa bir İran el dokuma halısı ile muazzam büyüklükte bir avize yer alıyor. Bu avize Swarovski tarafından Avusturya’da üretilen toplam 35 ve en büyüğü, 8 tonluk, 14 metre çapında ve 1122 lambadan oluşuyor.

Garip gelen şeylerden biri caminin ziyaret saatleri. 08.00-11.00 arasında ziyarete açık. Diğer garip şey ise 10 yaşından küçük çocukların camiye kabul edilmemesi.  Gerekçesini çok merak ettim açıkçası.

25 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bu camii aynı zamanda devasa bir bahçeye de sahip. Abu Dhabi’deki Şeyh Zayed Camii kadar büyük olmasa da ilk orayı getirdi aklıma.

Tipik Ortadoğu mimarisini taşıyan bu camiyi Umman ziyaretinizde mutlaka gezi listenize almalısınız.

Son giriş saati sabah 11 olmakla birlikte eğer Müslümansanız gün içindeki diğer saatlerde de ziyaret edebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri; 08.00 – 11.00

Giriş Ücreti; Ücretsiz

2.Muscat Kraliyet Opera Binası (Royal Opera House)

Umman’dan beklemeyeceğimiz büyüklük ve güzellikte bir opera binası ile devam ediyoruz rotamıza.

Opera bale ve daha bir çok sanatsal etkinliğin yer aldığı 2256 kişilik devasa Opera binasının yapım serüveni 1732 yılında başlamış ve bugünkü halini 1990’lı yıllarda geçirdiği büyük renovasyonla almıştır.

İslami motiflerin yanında İtalyan mimarisinin de barındığı bu taş yapı, Eylül-Mayıs aylarında seyahatini denk getirenler için bir deneyim şansı sunuyor.

Opera binası, Maskat’ın Shati Al-Qurm semtinde, Sultan Qaboos Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Bizim gittiğimiz akşam Mozart’ın bir operası vardı ve hemen bilet aldık. Üst kattan aldığımız bilet 14 OMR idi. Burada dress code vardı. Kotla, terlikle ve bu tarz kıyafetlerle giremiyorsunuz. Ama kıyafetiniz uygun değilse sakın üzülmeyin çünkü girişte size Umman’ın yerel kıyafetlerini verebilirler. Biz bu şekilde girebildik.

İçeriyi bir rehber eşliğinde gezebilirsiniz. Ortalama 20-30 dakika sürüyor.

Ziyaret Saatleri; 8.30 – 17.30

Cuma günleri kapalı

Giriş Ücreti; 3 Riyal * Aslında giriş ücretsiz, bu ücreti bir rehber tutmak isterseniz vermeniz gerekiyor

Websitesi: https://rohmuscat.org.om/en/Pages/default.aspx

3.Muscat Kordon (Muscat Corniche)

Her Arap ülkesinde olduğu gibi burada da Corniche olarak adlandırılan sahil kordonları turistik noktalar arasında yer alıyor.

Yürüyüş yapıp bisiklet binebileceğiniz bu kordon, gezi esnasında soluklanabileceğiniz güzel bir durak olacaktır.

3 km uzunluğundaki bu kordon Mutrah’taki balık pazarından Al Riyam parkının biraz ötesine, Eski Muskat yönüne doğru uzanır.

Kordon’un en önemli noktalarından biri Mutrah bölümü çünkü çarşının yakınında yer alması ve tarihi binalara yer vermesi ile güzel bir yürüyüş rotası sunuyor size. Aynı zamanda eski kaleleri de yol boyunca görebilirsiniz.

4.Muscat Pazarı (Muscat Souq, Mutrah Souq)

Kordanda bulunan ve Muskat’ın en eski ve en popüler pazarı olarak bilinen Muskat Souq, buranın adeta simgesi haline gelmiş bir turistik noktadır. Zengin baharat çeşitleri, yöresel kıyafetler, hediyelik eşyalar, takılar ve daha bir çoğu ile çok fazla alışveriş seçeneği sunuyor.

Kapalı Çarşıyı andıran bu pazara çok fazla ışık almadığından dolayı ‘Karanlık Pazar’ da denmekteymiş.

Alışverişte kredi kartı kabul edilse de yöresel bir Pazar olduğundan nakit daha makbule geçer. Aynı zamanda bir şey alırken pazarlık yapmayı da unutmayın.

Çarşının girişin eski bir kahvehane de yer alıyor. Burayı her ne kadar pek çok insan buluşma noktası olarak kullansa da yerel halktan yaşlı erkekler hala kahvenin tadını çıkarıyor.

Ziyaret Saatleri; Çarşı Pazartesi’den Pazar’a 9.00 – 13.00 ile 16.00-21.00 saatleri arasında açık.

5.Al- Riyam Manzara Noktası

Uzaktan bakıldığında bir uzay aracına benzeyen bu yapı, şehir manzarası isteyenler için bir seyir tepesi. Turistlerin uğrak noktası olan bu yer, Mutrah ve Old City arasında, Korniş’in yanında yer alıyor.

Manzara noktasına yemyeşil bir parktan ulaşıyorsunuz. Parkta yer alan merdivenlerden gözlem yani manzara noktasına ulaşabilirsiniz.

Bu gözlem noktası Muskat’ın 20. Ulusal günü onuruna inşa edilmiş.

Buraya çıkmadık ancak Muskat Kordon’dan oldukça güzel gözüküyordu.

6.Eski Muskat (Old Muscat)

Hemen hemen her şehrin tarihi kalmış bir gölgesi oluyor. İstanbul için aynısını söyleyemesem de gezdiğim pek çok şehirde Eski Çarşı, Eski Şehir şeklinde, hala tarihsel bütünlüğünü korumaya çalışan turistik noktalar yer alıyor.

Modern Muskat ’tan dağlarla ayrılan bu bölge 1625 yılında batı ve güney taraflarında inşa edilen yuvarlak kuleli bir duvarla korunmakta.

İçinde pek çok tarihi yeri barındıran bu bölge, 16. yüzyıldan kalma Al Jalili ve Al Mirani Forts; törensel Al Alam Sarayı, geleneksel evler ve Umman’ın tarihi ve kültürüne adanmış müzelere de ev sahipliği yapar.

7.Bait Al Zubair Müzesi (Bait Al Zubair Museum)

Umman’ın tarihten bugüne kadar geçirmiş olduğu tarihsel deneyimlerin sergilendiği bir müze burası.

Müzede antik dönemden kalma silah koleksiyonlarını, birbirinden ışıltılı mücevherleri, eski dönemlerde kullanılan mobilyaları ve daha bunun gibi pek çok eşyayı görebilirsiniz.

Gezimde bu müzeye yer vermedim ancak eğer ilginizi çekerse diye buraya birkaç bilgi bırakmak istedim. Burası da Eki Muskat bölgesinde yer alıyor.

Ziyaret Saatleri; Cumartesi’den Perşembeye 09.00 AM – 18.00

Giriş Ücreti; 1000 OMR

Web Sitesi; https://www.baitalzubair.com/

8.Muscat Al Jalali ve Al Mirani Kaleleri (Al Jalali Fort and Al Mirani Fort)

Al Alam Sarayının sol tarafında yer alan Al Mirani Kalesi, Portekizliler tarafından Al Jalali Kalesi ile aynı zamanda yapılmış tarihi bir kaledir. Bu kalelere giriş kapalı olsa da şehrin önemli simgelerinden biridir.

Al Mirani Kalesine komşu olan Al Jalali Kalesi aynı zamanda Al Sharqia Kalesi olarak da bilinmektedir.

Gerçekten de fethetmesi zor gözüken bu kaleler Eski Muskat bölgesinde yer alıyor.

9.Muscat Al Alam Umman Sultanlığı Sarayı (Al Alam Palace)

Eski Muskat ’ta yer alan bir diğer gezi noktası Al Alam Sarayı. Altın ve mavi bir cepheye sahip bu saraya elbette giriş yok ancak önüne gidip fotoğraf çekmenize izi veriyorlar.

Sultan Kabus’un töre sarayı olarak insa edilen bu saray, arkasına Al Jalali ve Al Mirani kalelerini alıyor. Modern İslam mimarisinin güzel bir örneği olan bu saray daha önce gördüğü saraylar gibi ihtişamlı bir yapıdan ziyade daha mütevazi bir tasarım ile inşa edilmiş.

Sultanın sürekli kaldığı bir yer olmamakla birlikte eğer önündeki Uman bayrağı çekilmişse sultanın burada olduğe mesajını verir.

10.Ad Dimaniyat Adaları (Ad Dimaniyat Islands)

Muskat’ı Muskat yapan en önemli noktalar birine geldik sonunda. Bence Muskat gezisi boyunca en seveceğiniz nokta burası olacak, benim için öyle oldu.

Heybetli camiler, antik kaleler, kalabalık çarşılar ve boylu boyunca uzanan çöllerden sonra içinizi ferahlatacak tropik adalarla karşılaşmanız sizin için hoş bir sürpriz olacak.

Yazının her yerinde belirtebilirim bir Orta Doğu ülkesine göre çok gizli kalmış bir zenginliği var Umman’ın. Giderek popüler olmasının da sebebi bu bence. Bu ada da Ortadoğu’nun en iyi şnorkel ve dalış noktalarından.

DCIM103GOPROGOPR9507.JPG

Ad Dimaniyat, Umman Denizi kıyılarında yer alan 9 küçük ve ıssız adadan oluşan bir takım ada. Çok çeşitli deniz altı zenginliğine sahip bu ada ile ilgili elimden geldiğince bilgi vereceğim. Bu adaların Umman’ın diğer gezi noktalarının gölgesinde kalmasının sebebi ise 2013 yılına kadar deniz araştırmacılarına ayrılmış olmasıydı.

Daymaniyat Adaları, Umman kıyılarında Muskat şehrine yaklaşık 42 km uzaklıkta yer almaktadır.

Daymaniyat Adalarına Nasıl Gidilir?

Buraya gitmenin en iyi yolu kesinlikle bir tur şirketi ile anlaşarak tekne ile ulaşmaktır. Pek çoğu limandaki marinalardan hareket ediyor.

Muscat Merkez Al Mouj Marinasından tekne kiralayabilirsiniz.Ben Mola Mola Diving Center ile gittim bu tura. Çalışanlar çok eğlenceli ve iyi insanlardı, kesinlikle tavsiye ederim. Bu yolculuk yaklaşık 40-45 dakika sürüyor. Turlar ortalama 100 dolardan başlıyor.

Buradaki linkten tur şirketlerine ulaşabilirsiniz.

Bu adalarda hangi deniz canlılarını görebilirsiniz?

Çok çeşitli deniz yaşamına ev sahipliği yapan Umman bu bölgeyi 1996 yılında resmi olarak korumaya karar vermiş.

Pek çok balık türü, mercan ve diğer omurgasızlar, göçmen kuşlar ve deniz kaplumbağaları için adeta bir sığınma alanı. Hiç ismini duymadığım Şahin Gagalı Kaplumbağaları da görebilirsiniz.

Mayıs ve Ekim aylarında adaların etrafında balina köpekbalıklarını da gözlemleyebilirsiniz.

Adalara gelmeden önce mutlaka bir tekne için rezervasyon yaptırmanız gerektiğini unutmayın.

Benim kullandığım tur yukarıda da belirttiğim gibi Mola Mola Diving Center idi. Kesinlikle tavsiye ederim.

Turların Sunduğu Şeyler

  • Şnorkel ve dalış malzemeleri
  • Öğle yemeği
  • Atıştırmalıklar ve su
  • Güneş kremi ve havluyu sizin getirmeniz gerekiyor.

Yanınıza Mutlaka Alın

Burası genelde su ve güneş ile bolca vakit geçireceğiniz bir yer olacağı için genelde bunlarla ilgili malzemelere odaklanmanız gerekiyor;

  • Mayo/Bikini
  • Güneş Kremi
  • Deniz Ayakkabısı
  • Şapka
  • Güneş Gözlüğü
  • Havlu
  • Su Geçirmez Telefon Kılıfı
  • Eğer varsa GoPro
  • Sırt Çantası

Tekne turları çok hızlı olduğu için yanınıza çok fazla eşya almamanızı tavsiye ederim. Yolculuk sırasında da eşyalarınızı güvenli bir alanda tutmaya özen gösterin.

İçeriği Paylaş!