Asvan Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

gezen1kadin
gezen1kadin 8 Okuma Süresi

Nil Nehrinin kıyısına kurulan Asvan, Mısır’da görmeniz gereken önemli şehirlerden biri. Burası Nubia kültürünü keşfedebileceğiniz, hala Nubianlarin konakladığı sessiz bir şehir.

Buraya geldiğinizde ne kadar zaman ayırmalıyız diye sorarsanız eğer en az 3 gün diyebilirim. Burası da Antik Mısır’a ait inanılmaz eserler barındırıyor ve tümü birbirine yakın değil. Mesela Abu Simbel Tapinagi, Asvan’a yaklaşık 3 saatlik mesafede. Dolayısıyla Luksor + Asvan olarak baktığınızda en az 5-6 gün ayrılması gerekir bence. Mısır’ın güneyine gelindiğinde Hurgada’da gezilecek yerler arasına giriyor. Genelde bu 3 bölge tur şirketleri tarafından beraber gezdiriliyor.

Luksor’un 130 km uzaklıkta bulunan Asvan buradan yaklaşık 3-3.30 saat sürüyor. Luksor’dan daha büyük olan bu şehir bana göre daha da temiz.

Kahire’den ise yaklaşık 12 saatlik bir tren yolculuğu ile bu şehre ulaşabilirsiniz. Uçak, otobüs ve karayolunu da tercih edebilirsiniz.

Mısır’ın Nil Nehri kıyısında olan tüm şehirler gibi burada Nil Nehri’nin keyfini Mısır’a özgü Felluca’ya binerek çıkarabilirsiniz. Kahire’de ve Luksor’da olduğu gibi Asvan da Nil Nehrinin güzelliğini yasayabileceğiniz bir şehir. Burada da tıpkı Kahire gibi minik adalar bulunuyor.

Hadi şimdi Asvan için gezilecek yerlere bi göz atalım.

1.Philae Tapınağı 

Mısır’ın incisi olarak bilinen Philae Tapinagi, Asvan’da gezilmesi gereken yerlerin başında geliyor.

Burası birden fazla tapınaktan oluşan bir tapınak kompleksi aslında. İçerisinde Horus, Auguste, İsis, Hathor, Imhotep tapınakları yer almaktadır. Bu tapınak kompleksini görmek isterseniz Asvan’dan kalkan teknelere binerek Nasir Gölü içinde yer alan Agilkia Adasına gidebilirsiniz.

Mısır’a gittiğinizde her yerde yapmanız gerektiği gibi burada da mutlaka teknelerle pazarlık yapın. Çok yüksekten açılan fiyatları indirebildiğiniz kadar indirin. Sadece tekne için değil ayni zamanda hediyelik eşya yerlerinde de bunu yapmalısınız. Zira en fazla buralarda fiyatlar şişiriliyor.

Isis Tapınağı Tanrica Isis’e adanmış. Bu tapınağa ait efsaneyi sizlerle paylaşacağım;

“Efsaneye göre Tanrı Osiris erkek kardeşi Seth tarafından öldürülür ve parçalanır. İsis parçaları aramaya başlar ve zamanla parçaları bulur. Onları biriktirir ve bir büyü ile Osiris’i yaşama döndürür. Osiris tanrı olur. İsis, Osiris’in oğlu Horus’u doğurur. Horus zamanla büyür ve amcası Seth ile dövüşürken onu öldürerek babasının intikamını alır.” (Kaynak https://kucukdunya.com/assuan/#Philae_Tapinak_Kompleksi)

Bu ada aslında tapınağın orijinal yeri değil. Daha önce Philae adasında olan bu tapınak UNESCO’nun desteği ile Abu Simbel tapınağı gibi Asvan Barajının suları altında kalmasından korunması için 1960 yılında Agilkia adasına taşınmış. Günümüzde Philae adası sular altında kalmış durumda.

Philae Tapınağına gittiğiniz zaman Işık ve Ses gösterisi de sunuluyormuş ve ücreti 300 EGP diye okudum bloglarda. Gitmeden önce araştırmakta fayda var.

Kaynak; www.journeytoegypt.com

Ziyaret Saatleri; 07.00 – 17.00

Giriş Ücreti; 180 EGP

2.Abu Simbel Tapınakları

Bence Mısır’ın en güzel eserleri sıralamasında ilk 5’e yüksek sıralardan giren bir yer varsa o da kesinlikle Abu Simbel Tapınağı’dır. İhtişamıyla daha ulaşmadan uzaklardan sizi etkilemeyi başarıyor.

II.Ramses’in kendisi, karısı Nefertari ve tanrıça Hathor’a adayarak yaptırdığı bu tapınak komplekslerinden biri, dağın içi oyularak 20 yılda yapılmış. Kapısında 4 dev boy Ramses heykeli bulunmaktadır. Girişteki ihtişamı da bence bu dev heykellerden geliyor.

Tapınağın içinde bulunan tapınma odasına II. Ramses’in “doğum günü” kabul edilen 22 Ekim ve “taç giyme günü” olduğu belirtilen 22 Şubat’ta güneş ışığı vuruyor ve 20 dakika sürüyor.

Milattan önce 13.yüzyılda yapılmış olan bu tapınak 1813’te keşfedilmiş ve 1960’da Asvan Barajı yapılırken baraj gölünün suları altında kaybolma tehlikesinden dolayı uluslararası kurtarma girişimi ile tapınağın taşları büyük bloklar halinde başka bir yere taşınmış. Çok meşakkatli bir iş olsa gerek çünkü bunu yapana gerçekten saygı duyuyorum, resmen çimentodan başka bir dağ oluşturulmuş ve doğal görünümünü koruyarak aynı şekilde yerleştirilmiş.      

Kaynak; www.earthtrekkers.com

Tapınak için Sanal Tur yapmak isterseniz aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz. Gerçekten çok başarılı, gitmiş kadar oluyor insan. Ama oradayken o ruhu yaşamak çok başka bir duygu elbette.

Sanal Gerçeklik Deneyimi: Abu Simbel Tapınağı (redseareisen.com)

Ziyaret Saatleri 05.00-18.00

Giriş Ücreti; 255 EGP

3.Bitmemiş Dikilitaş (Unfinished Obelisk) 

Muhtemelen taşın üzerinde bulunan büyük kırılmadan dolayı bitirilememiş olan bu dikilitaş, 42 m yüksekliğinde ve 4 m genişliğindedir.

Dikilitaşların yapılıp tüm Mısır uygarlığına dağıtıldığı Asvan’daki bu dikilitaş doğrudan kayalara oyulmuş ve bitirilseydi şimdiye kadarki kesilmiş en büyük monolit olacaktı.

Gittiğinizde dikilitaşın üzerinde gezeceksinizdir ancak bence havadan görüntüsü daha da büyüleyici ve büyüklüğünü daha iyi anlamanızı sağlıyor.

Egyptian Obelisk | The Unfinished Obelisk Facts | Egyptian Obelisk History | Egypt Tours Portal

Kaynak; www.egypttoursportal.com

Ziyaret Saatleri; 09.00 – 17.00

Giriş Ücreti; 80 EGP

4.Kom Ombo Tapınağı 

Milattan önce 2.yüzyılda Ptolemaios Hanedanlığı tarafından döneminde yapılan Kom Ombo (Ombo Tümseği) Tapınağı Asvan’dan yaklaşık 50 km’de uzaklıkta bulunmaktadır.

İki rakip tanrı olan timsah-başlı tanrı Sobek ve şahin-başlı tanrı Horus’a adanmış olan bu tapınak iki tanrıya birden adandığı için mimari olarak bir ana eksen üzerinde iki simetrik bölüme ayrılmıştır. Tapınağın batı tarafı tanrı Horus’e doğu tarafı ise tanrı Sobek’e aittir.

Mısır gerçekten de tapınaklar ülkesi. Bu kadar çok antik tanrıya ve tapınağa sahip olan bi kültür yüzyıllarca farklı uygarlıkların etkisi altında kalmış ve ortaya karışık bi kültür dünyası çıkmıştır. Kom Ombo tapınağı da diğer tapınaklar gibi, Mısır’ın misafir ettiği uygarlıkların kendilerine özgü eklemeleri ile şimdiki haline kavuşmuştur.

Bu ilginç hikayesi olan tapınağın dikkat çeken mimarisi ziyarete değer kesinlikle.

Ziyaret Saatleri 09.00 – 17.00

Giriş Ücreti 140 EGP

Kaynak; tr.wikipedia.org

5.Nubia Köyü 

Mısır’da olduğuna inanamayacağınız bir yere geldi sıra. Antik Mısır’dan bugüne gelen tüm eserlerde alışık olduğumuz o kerpiç rengi, bu köyde nerdeyse karşılaşmayacağınız bir renk. Çünkü bu köy rengarenk. Adeta buraya ait değilmiş gibi bir yer.

Gök kuşağının tüm renklerine boyanmış olan bu köyde çok uzun yıllar önce Sudan’dan taşınan insanlar yaşıyorlar. Zaten bu yüzden tenlerinin rengi daha kuzeydeki Mısırlılara göre daha koyu. Kendilerine özgün de bir dilleri var (Nubian veya Nuba) ve bu dilin kutsal olduğunu düşündükleri için yabancılara öğretmeyi reddediyorlar. Nüfusları 100 bini geçmeyen Nubian’lılar genellikle çiftlikleri ile ilgileniyorlar.

Nubian köyünde bir kafesin içinde tutulan timsah da ziyaret noktalarından biri. Aynı Luksor’da bulunan Muz Adasındaki timsah gibi burada da maalesef bu hayvancığı sergiliyorlar. Antik Mısır’da timsah kutsal kabul edildiğinden insanları koruyacağını düşündükleri için evlerinin içinde de ölü timsahları tutuyorlar hatta pek çok desenin içinde de timsah resmini göreceksiniz.

Buraya tekne, felucca veya karayolundan ulaşabilirsiniz. Tekne ile gelirseniz yaklaştıkça bu rengarenk yer size el sallayacak. Adeta bir fotoğraf karesi gibi olan bu köye geldiğiniz anda cana yakın halkı sizi karşılayacak ve etrafta hediyelik eşya, yemek yerleri gibi Nubian halkına özgün bölümlerle karşılaşacaksınız. Eğer vaktiniz varsa mutlaka buraya 1 gece ayırmalısınız.

Nerede kalınır?

Biz Kata Dool otelde kaldık. Çok iyi bir seçim oldu. Hem minik evler çok şahaneydi. Hem de çalışanlar çok güler yüzlüydü. Üstelik gece etkinlik de yapıyorlar ve bu etkinlik o kadar eğlenceliydi ki hiç yerime oturmadan saatlerce oynadım diyebilirim 😊

Onun dışında Anakato ve Ashry Narty da iyi birer seçim olacaktır.

6.Diğer yerler;

Eğer hala vaktiniz varsa Asvan’da gezebileceğiniz diğer yerleri aşağıya bıraktım 😊

  • Nubiya Müzesi
  • Asvan Botanik Bahçesi
  • Nil Müzesi
  • Fil Adası (Elephantine Island)
  • St. Simeon Manastırı

Luksor’da Gezilecek Yerler için tıklayın.

Kahire Gezilecek Yerler için tıklayın.

İskenderiye gezi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

İçeriği Paylaş!