Gürcistan Gezilecek Yerler – Kutaisi Gezi Rehberi

gezen1kadin
gezen1kadin 16 Okuma Süresi

Doğunun Avrupası Gürcistan!

Türkiye’nin doğusunda değil de Avrupa’daymışsınız hissi veren Gürcistan beraber gezelim ister misiniz? Her ne kadar ilk yalnız yurtdışı deneyimimi Gürcistanlar yasamış olsam da gezip gördüğüm yerleri bu yazıyla beraber sizlere ulaştırmak istiyorum.

Beklediğimden bambaşka bir ülkeyle karşılaşmamın sokunu biraz yasadıktan sonra keyifle geçirdiğim 3,5 günü, bende biriktiği harika hislerle gezi defterime not ederken, önyargıların bir kez daha hayal gücümüzü nasıl etkilediğini fark ettim.

Simdi detayları aktarırken neden böyle düşündüğümü daha iyi anlatacağım.

Neden Gürcistan?

Gezi deneyimlerimi Instagram hesabımdan paylaşırken gelen soruların pek çoğu neden Gürcistan’ı tercih ettiğim yönündeydi. Aslında öyle çok duygusal bir sebebi yoktu elbette. Dubai’deki Wizz havayolunun çok uygun bil kampanyası vardı. Biletler çok uyguna geldiği için vizesiz gidilebilecek ülkelerden Dubai’ye en yakın olanlardan Gürcistan tercih ettim. Neyle karşılaşacağımı bilmiyordum. Elbette çok popular bir yer değildi ama tek başıma yurtdışı deneyimi yasamak istediğim için de buranın uygun bir yer olduğuna karar verdim ve biletleri aldım.

Gürcistan

Türkiye’de Artvin ile sinir olan Batum pek çok Karadeniz turuna ev sahipliği yapmış ve Karadeniz’de yasayanların uğrak yerlerinden biri.

Rusya, Azerbaycan, Türkiye ve Ermenistan’la siniri olan Gürcistan 1991 yılında bağımsızlığına kavuşmuş. Yüzde 85’I Gürcü olan Gürcistan’da, konuşma dili Gürcüce ancak pek çok kişi Rusçayı da anlayabiliyor. İngilizce konuşma oranı ise düşük olduğu için turistler için en zorlayıcı kısımlardan birisi bu oluyor. Nüfusu ise ortalama 3,5 milyondur.

Başkenti Tiflis olan Gürcistan Yarı başkanlık tipi demokrasi ile yönetilmektedir. Şuanda Avrupa birliği için Aday Ülke konumundadır. Kalkınmasında büyük bir öneme sahip olan bu durum gelişmesine de katkı sağlamış.

Gürcistan’ın Para Birimi : Gürcistan Larisi

Gürcistan Larisi (Gel), daha önce kur dengesi hakkında hiç bir bilgim olmayan bir para birimiydi. Sonrasında TL karşısında, hatta Birleşik Arap Emirlikleri Dirhemi karşısında bile değerli olduğunu fark ettim.

Benim seyahatim 16 Haziran 2022 – 19 Haziran 2022 tarihleri arasındaydı. Bu tarihler arasındaki kur;

  • 1 gel = 2,94 dolar
  • 1 gel = 5,98 TL
  • 1 gel = 1,25 aed

Güncel kuru ise buradan takip edebilirsiniz.

Gürcistan Vizesi

Amerika ve Uzakdoğu ülkelerine ulaşmanın hayal olduğunu düşündüğümüz su zamanlarda Avrupa ülkeleri de ne yazık ki yüzümüzü güldürmüyor. Hem kur farkından dolayı kendimizi güvensiz hissetmek hem de vize başvurusunun zorluğu bizleri Google’da “Vizesiz Ülkeler” araması yapmaya zorluyor.

Gürcistan’da Türklerin rahatlıkla vize istemeden gezebileceği bir ülke. Bu da son zamanlarda tercih sebebi olmasının en önemli etkenlerinden biri elbette.

Araç Kiralama

Gürcistan’a gitmeden önce seyahatlerimden önce her zaman yaptığım gibi öncelikle gezilecek yerleri çıkarıp en optimum rotayı oluşturdum.

Planlarım arasında iki veya üç şehir gezmek vardı. Bu sebeple bana en uygun ulaşım araç kiralamak olacaktı.

Booking üzerinden VIPCars firmasından 3 gün için araç kiraladım. Ancak bu firmadan çok memnun kaldığım söylenemez. Eğer aklınızda oraya gitmek varsa alternatifleri değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Neden memnun kalmadığıma gelecek olursak, birincisi web sitesi çok temiz bilgi vermiyor. Ödemenin tümünü yaptığımı düşünmüştüm oraya gitmeden önce ancak Gürcistan’a vardığımda bir kısmını ödemediğimi onu da ödemem gerektiğini söylediler. Sonunda web sitesinin bi yerinde bunu yazdıklarını ama fark etmediğimi anlayınca uzatmadım ve kalan ödemeyi de yaptım. Toplamda üç gün için 130 dolar ödemiş oldum.

Gürcistan’da araçların çoğu hibrit. Dolayısıyla benzin masrafı çok olmadı. 3 günde ortalama 700 km yol gittim, 125 gel tutarında benzin aldım ve aracı teslim ettiğimde hala 2 diş daha benzin vardı.

Sim Kart

Gitmeden önce roaming yaptırmış olmama rağmen Kutaisi havaalanında bir sim kart aldım. Tek başıma olduğum için birilerine ulaşmak daha kolay olur diye düşündüm.

Hava alanında pek çok operatör seçeneği vardı;

Sim kart firmaları

  • Silk
  • Guide-u
  • Magti
  • Ve ismini okuyamadığım daha bir kac tane daha😊

Ben Silk firmasının 15 gel’lik sim kartını aldım. Paketin içinde unlimited internet ve local arama, 30 dakika da international arama vardı. Ancak international aramayı kullanamadım hiç. O yüzden eğer sim kart alacaksanız diğer alternatifleri de değerlendirebilirsiniz.

Gürcistan’da Exchange

Para exchange’I Dubai’de yapmıştım ancak Kutaisi havaalanında da pek çok döviz bürosu mevcut. Buradaki oranları karşılaştırarak döviz bozdurma işlemlerini yapabilirsiniz.

Gürcistan’da Konaklama

Pek çok güvenli otelin bulunduğu Gürcistan’da konaklama konusunda sorun yasamazsınız. Ben yine gitmeden önce şehir merkezine yakın otelleri Booking.com üzerinden ayarlamıştım.

Söyle ki 1.gun Kutaisi’de konakladım. Kaldığım otel Hotel Harmony idi. Otel temiz ve güzeldi. Çalışanları da ayni şekilde. Ancak bu otelin şehir merkezine araba ile 10 dk mesafedeydi. Eğer araba kiralamayacaksanız 3.gunumde kaldığım oteli tavsiye edebilirim.

2.gun Tiflis’te Hotel Nicolas otelinde kaldım. Otel çok büyük değildi, odanın içinde su bile yoktu maalesef ama fiyatı uygundu. Şehir merkezinin içinde olması da çok büyük bir avantajdı. Yürüyerek 1-2 dk içinde saat kaç olursa olsun kolaylıkla şehrin hareketli bölümlerine ulaşabiliyorsunuz.

3.gunumde geri uçuşum yine buradan olduğu için yeniden Kuatisi’ye dondum. Bu kez farklı bir otel denemek istediğim için Hotel 1887 otelini tercih ettim. Bu otel de şehrin canlı yerlerine yürüyerek 5-6 dk lık mesafede olduğu için tercih edilebilir. Ayrıca çok temiz bir oteldi.

Gürcistan Gezi Rehberi

Gürcistan’ın sakin şehri: Kutsisi

Gürcistan deyince aklımıza ilk önce Batum ve Tiflis geliyor. Ancak Kutaisi de son zamanlarda popülerliği artan ve bence kesinlikle gezilmesini Batum’dan daha çok hak eden bir şehir.

Kutaisi’de gezilecek yerlere geçmeden önce burayla ilgili bir kaç bilgi vermek istiyorum. En eski şehirlerden biri olan Kutaisi’nin geçmişi 4000 yıl öncesine kadar dayanıyor.

Önceleri çok gelişmiş olmayan bu şehir Gürcistan parlamentosunun Kutaisi’ye taşınmasıyla beraber çok daha fazla gelişmiş. Tabi bunda Unesco’nun bir kaç yapıyı Dünya Mirası Sit Alanı olarak ilan etmesinin de etkisi var.

Kutaisi Nerededir?

Batum’un 109 km doğusunda, Tiflis’in ise 221 km batısında yer almaktadır.

Kutaisi’ye Ne Zaman Gidilir?

Kışların sert geçmesi sebebiyle ziyaret edilebilecek en ideal mevsim bahar sonu, Haziran – Temmuz olacaktır.

Kutaisi’de Nerede Kalınır?

Son zamanlarda artan popülerliği nedeniyle buradaki otel sayıları da artmış diyebiliriz. Kutaisi’de eğer araç kiralamıyorsanız merkezi bir yerde kalmanızı tavsiye ederim. Rionni Nehri’nin çevresindeki otelleri tercih ederseniz şehir içinde gezmeniz daha kolay olur. Ancak yine de pek çok yerine araçla veya toplu taşıma ile ulaşmanız gerekiyor.

Kutaisi’de Ulaşım

Ben deneyimlemedim ancak bloglarda araştırdığım kadarıyla 1 numaralı otobüs hattı şehrin etrafında dolaşmanıza yardımcı oluyormuş. Ayrıca taksi de kullanabilirsiniz ancak daha önce de belirttiğim gibi İngilizce bilen sayısı çok az olduğu için takside zorlanmanız olasıdır.

Kutaisi’de Yeme İçme

Yemek ve şarap yönünden çok zengin olan Gürcistan, genel olarak hamur işi memleketi diyebilirim.

En meşhur yemeklerinden biri bizdeki mantının çok çok büyüğü olan Khinhali. Bizde 1 kaşığa 40 Kayseri mantısının sığmasını bekleriz ama Khinhali tek kaşıktan bile fazla 🙂 Ayrıca yoğurt ile servisi var mı bilmiyorum ama benim yediğim yoğurtsuzdu.

Sonra Khachapuri geliyor. Bu da içine peynir veya kıyma konularak servis edilen bir ekmek diyebilirim en basiti ile. Aslında orjinali yumurtalı pide ancak ben yumurta yemediğim için İmeruli türünü denedim.

Aynı zamanda çok fazla ekmek türü var. Ben Shoti’yi denemiştim.

Shkmeruli de bir diğer lezzetlerinden biri. Bununda tadını beğendim.

Yukarıdakiler dışında diğer meşhur yiyecekleri ise;

  • Badrijani Nigvzit; patlıcanlı bir meze çeşidi
  • Churchkhela; cevizli sucuk benzeri bir şekerleme
  • Jonjoli; bir bitkinin turşusundan yapılan soğan ve sarımsaklı bir meze
  • Ponçiki; ekmekle yapılan bir tatlı türü
  • Fenovani; peynirli milföy hamuru

Ben gider gitmez Kutaisi’nin en meşhur restoranlarından biri olan Baraka’yı denedim. İngilizce bilmedikleri için anlaşmak biraz zor olsa da Fenovani denedim burada.

Akşam yemeği için Hoegaarden’i denedim. Burası da Kutaisi Park’a yakın olan meşhur bi restoran. Burada Kindzmarauli şarabını denedim. Tadı çok yumuşak ve lezzetliydi. Kadehine 9 gel ödedim. Ayrıca menüyü de paylaşıyorum.

Son akşamımda ise bir diğer önerilen restoranı Lilestan’da Shkmeruli denedim. Çalışanları da ayrıca çok kibarlardı.

Ayrıca Kutaisi’nin en güzel lokasyonlarından birinden yer alan İstanbul Restoran’a da uğramanızı tavsiye ederim. Çalışanları çok cana yakın insanlar. Bazen insan kendi dilinde konuşabileceği birilerini arıyor. Ayrıca canınız Türk yemeği çekerse mutlaka uğrayın 🙂

Önerilen şarap evlerinden ikisini de aşağıya bırakıyorum;

  • Toma’s Wine Cellar
  • Satsnakheli Wine Bar

Kutaisi’de Gezilecek Yerler

Geliş ve gidiş uçuşum Kutaisi’den olduğu için ilk ve son günümü bu tatlı şehirde geçirdim. Beklentimin çok üstünde kalan Gürcistan’da bu kadar tarihi bir yer olduğunu öğrendiğimde çok şaşırmıştım. Eğer buraya gitmeyi planlıyorsanız gezilecek durakları detaylarıyla beraber aşağıda bulabilirsiniz.

  • Bagradi Katedrali
  • Motsameta Manastırı
  • Gelati Manastırı ( Motsameta ile aralarında 10dk var)
  • Kolkheti Çeşmesi (Colchis Fountain)
  • Rustaveli, Red, White Köprüleri
  • Teleferikle şöyle bi tepeden bakabilirsiniz ( gidiş dönüş 2 lari ve istasyon White Bridge’ye çok yakın)
  • Kutaisi Parkı
  • Prometheus Mağarası, şehir merkezine araçla 30 dk, 10.00-17.00 arası açık, giriş 23 lari + 17 lari bot turu
  • Sataplia Mağarası, 10.00-17.00 arası açık, giriş ücreti 17.25 lari
  • Martvili Kanyonu,10.00-17.00 arası açık, giriş ücreti 17.25 lari + 15 lari bot turu
  • Kutaisi Botanik Bahçesi
  • Okatse Kanyonu
Bagradi Katedrali

Kutaisi’ye geldiyseniz gezmeniz gereken yerlerden ilki Bagradi katedrali olmalı bence. Zaten şehir merkezine çok yakın olduğu için yorgunluğunuzu attıktan sonra buradan gezmeye başlayabilirsiniz.

Bu katedral geçmişi 11.yy’a kadar dayanıyor ve 1950’li yıllarda UNESCO Dünya Mirası ilan edilmesiyle restorasyon çalışmaları hızlanmıştır.

Motsameta Manastırı

Motsameta Manastırı Tskhaltsitela Nehri’nin kıyısında bir uçurumun üzerine kurulmuştur. Uçurumda olmasından dolayı harika bir panoramik manzaraya sahip. Manastırın hemen her yerinden yeşil ve mavinin essiz buluşmasını izleyebilirsiniz. Bu manastır Gelati yolu üzerinde olduğundan araçla yaklaşık 9-10 dakika sonra Gelati manastırını da ziyaret edebilirsiniz.

Gelati Manastırı

Dünya mirası olarak ilan edilen bir diğer kültür mirası, Orta Çağın en büyük Ortodoks manastırlarından biriymiş. Bu manastır Gürcistan’ın en önemli kültür merkezlerinden biriymiş.

Ben gittiğimde ne yazık ki restorasyon yapılıyordu. Ancak ona rağmen büyük bahçesinde gezmek de şahaneydi.

Kolkheti Çeşmesi (Colchis Fountain)

Kutaisi’nin Tsentraluri meydanının ortasında yer alan Colchis Çeşmesi, merkezinde 2 tane at ve onların etrafında kademeli olarak 30 tane koyun ve keçi heykeli ile süslenmiştir.

Tam bi buluşma noktası olan bu çeşmenin gece ışıklandırmasını görmenizi tavsiye ederim.

Rustaveli, Red, White Köprüleri

Kutaisinin sembollerinden biri olan Beyaz Köprü 1872 de inşa edilmiş. Köprünün üstünde yer alan elinde 2 tane şapka olan çocuk Rivoli nehrine karşı oturmaktadır.

Teleferik

Beyaz Köprü’ye çok yakın olan teleferikle şehre tepeden bakabilirsiniz. Gidiş dönüş toplamda 2 lari ücreti var. Yolculuk çok kısa sürüyor ancak bu nostaljik teleferiği kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.

Teleferikle ulaştığınız yerde Goris Parkı bulunuyor. Buradaki oyuncaklara binebilir, parkta dinlenip bir şeyler içebilirsiniz.

Prometheus Mağarası

1984 yılında keşfedilen Prometheus Mağarası, Gürcistan’ın en büyük mağarası olma özelliğini taşıyor.

İçerisinde muazzam derecede şaşırtacak güzellikte sarkıtlar, dikitler, göller ve nehirler bulunuyor. Aynı zamanda 22 odası var ancak bunlardan sadece 6 tanesi turistlere açık. 6 odayı gezmek bile neredeyse 1 saati buluyor ama.

Girdiğiniz anca sürekli renk değiştiren bir ışıklandırma sistemi le karşılaşacaksınız. Aynı zamanda yerleştirilen ses sistemi ile, bu doğal güzelliğin içinde yürürken sizlere klasik müzik de eşlik ediyor.

Mağara içerisindeki hava çok fazla nemli olduğu için astım hastaları için pek uygun olmayacaktır.

Tskhalbuto kasabasında bulunan bu mağara şehir merkezine araçla 30 dakikalık mesafede.

Mağara 10.00- 17.00 saatleri arasında açık ve Pazartesi günleri ziyarete kapalı.

Giriş ücreti 23 gel. Eğer çıkışta botla tur atmak isterseniz onun ücreti de 16 gel. Kesinlikle çıkışını botla yapmanızı tavsiye ederim, çünkü mağara içinde kısacık tavanla bot turu yapmak her zaman deneyimleyebileceğimiz bir şey değil.

Sataplia Mağarası

Kutaisiye 12 km uzaklıkta bulunan Sataplia Mağarası, içinde bulunduğu tabiat alanı ile birlikte Sataplia Dağı’nda yer almakta. 1935 yılında mağarada dinazor ayak izi tespit edilmesinden sonra önemli bir turist merkezi haline gelmiş. Mağaranın için aynı Prometheus mağarası gibi sarkıtlardan oluşuyor ve aynı ışık şöleni burada da yer alıyor.

Burası 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Giriş ücreti 17,25 gel.

Kaynak: http://gezginyuzlersitesi.com/gidilen/sataplia-da-dinazor-ayak-izleri-ve-gorsel-solen-sunan-magara-prometheus-emel-firatli/

Martvili Kanyonu

Kutaisiye 1 saatlik mesafede bulunan Martvili Kanyonu’na gitme şansım olmadı ama araştırdığım kadarıyla doğal güzellikleriyle büyülüyor insanı adeta. Kanyondaki yürüme mesafesi çok az ve yolun sonunda kanyonun masmavi suyu karşılıyor. Burada da bot turu ile kanyonu gezebiliyorsunuz. Mesafe çok değil ancak o berrak suyun üstünde gitmek insanı büyüler diye düşünüyorum.

Bu kanyon da 10.00-17.00 saatleri arasında arası açık. Giriş ücreti 17.25 gel ve bot turu da yapmak isterseniz o da 15 gel.

Kaynak: https://nationalparks.ge/en/site/martvilicanyon

Kutaisi Botanik Bahçesi

 19.yy’ın ortalarında kurulan bahçede yaklaşık 700 bitki türü, ağaç ve çalı bulunuyor. Bu bahçeyi daha özel yapan şey ise içinde bulunan bin yaşındaki meşe ağacı. Bu ağacı bin yaşındaki diğer ağaçlardan ayıran en önemli özelliği ise, zamanla şeklinin şapele benzemiş olması. Buraya kadar gelmişken ziyaret edebilirsiniz. Üstelik şehir merkezine de çok yakın.

Kaynak: https://blog.biletbayi.com/wp-content/uploads/2017/11/kutaisi-botanical-garden-scaled.jpg

Okatse Kanyonu

Yine zaman kısıtından dolayı gidemediğim bir başka kanyon burası. Eğer bir daha Gürcistana gidecek olursam mutlaka göreceğim yerlerden. Fotoğraflarına bakarken bile heyecanlandırıyor, hele o havadaki terası yok mu… Yükseklik korkusu olanların çok rahat cesaret edemeyeceği bi teras olsa da bir kere de olsa denemek gerekiyor bence.

Kanyona ulaşmak için 2 km lik bir yürüme rotası yer alıyor. Sonrasında seyir terası ile yüzülecek bir noktaya gidebileceğiniz bir yol ayrımına geleceksiniz. Seyir terasında adeta havada uçar gibi yürüyeceksiniz. Yürüyüş yolu toplamda 7 km.

Yürüdüğünüz bu kadar yolu taksi ile geri dönebiliyormuşsunuz.

Kanyona giriş ücreti 15 gel.

Kaynak: https://www.advantour.com/img/georgia/kutaisi/okatse3.jpg

Kutaisi’de vaktiniz kalırsa gezebileceğiniz diğer yerlerin listesini de aşağıya bırakıyorum;

  • Opera Binası
  • Parlamento Binası
  • Niko Berdzenishvili Kutaisi Devlet Tarih Müzesi
  • Tskaltubo
  • Kinchkha Şelalesi
  • Kahgu Şelalesi

Önemli: eğer tek tek her müze ve tabiat parkı için bilet almak istemiyorsanız Combo bilet almayı deneyebilirsiniz.

Tiflis yazısına buradan ulaşabilirsiniz.

İçeriği Paylaş!