Ürdün Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

gezen1kadin
gezen1kadin 23 Okuma Süresi

Ürdün Gezi Rehberi 

5 günlük Ürdün seyahatimde pek çok ani biriktirme şansına sahip oldum. Seyahatimi önceden düzenli bir şekilde planladığım için gitmeden önce sanki orada yaşıyormuş gibi bilgi sahibiydim. Seyahat heyecanıyla araştırma yapmak bile beni çok mutlu ediyor.  

Şimdi sizlere Ürdün seyahatimden notlarımı, önerilerimi aktaracağım. Bu yazıda ayrıca fiyatlara ilişkin bilgileri, konakladığımız oteller hakkındaki yorumlarımı da bulabilirsiniz. 

Planladığım rota aşağıdaki gibiydi, detaylarını da yazının devamında aktaracağım; 

1.gün Amman 

  • Amman Kalesi- (Giriş 2 jod) 
  • Roma Tiyatrosu- (Giriş 2 jod) 
  • Arkeoloji Müzesi 
  • Rainbow Street 

2.gün Wadi Rum – (Giriş 5 jod) 

3.gün Petra – (Giriş 50 jod (by night +17 jod) 

4.Gün 

  • Al Karak Kalesi – (Giriş 2 jod) 
  • Wadi Mujib – (Giriş 21 jod) 
  • Madaba – (Giriş 1 jod) 
  • Nebo Dağı – (Giriş 2 jod) 
  • Ölü Deniz 
  • The Bapismal Site of Jesus Christ – (Giriş 5 jod) 

5.gün 

  • Jerash Antik Kenti – (Giriş 10 jod) 
  • Es-Salt 
  • Aclun Kalesi – (Giriş 2 jod) 

Biz Petra by Night’a kalabilmek için (sadece Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri oluyor) gidebileceğimiz tek gün olan pazartesi gününü Petra‘ya getirebilmek için rotayı bu şekilde belirledik. Ancak kuzeyden güneye de bir rota planlayabilirsiniz.  Şöyle ki yukarıdan aşağı; 

  • Amman 
  • Ölü Deniz 
  • Wadi Mujib 
  • Petra 
  • Wadi Rum 
  • Akabe  

Yaparak da rotayı oluşturabilirsiniz (ara noktaları eklemeden, yüzeysel yazdım) . Bu durumda Gidişi Amman’a dönüşü de Akabeden yapmak mantıklı oluyor. Bizim fazla zamanımız olmadığı için Akabe’ ye gitmedik. Ancak bloglarda da gitmeye çok gerek kalmadığını okudum. Çünkü Türkiye’de Akabe’ye benzeyen pek çok yer zaten var. 

Bu arada seyahat sırasında uğrayamadığım bazı noktalar oldu. Öncesinde heyecanla pek çok noktayı listeye ekliyorum ancak seyahat sırasında gerek yorgunluk gerek üşengeçlik sebebiyle bazı noktaları pas geçiyorum 😊 Onları detaylarda aktaracağım. 

Seyahatin detaylarına geçmeden önce çok genel birkaç bilgi paylaşmak istiyorum;

Ürdün Hakkında Genel Bilgi

Ürdün Ortadoğu’da bulunan ve meşrutiyetle yönetilen bir ülkedir. Ancak kralın yasama ve yürütmede etkili bir üstünlüğü vardır (Zaten tam adı Ürdün Haşimi Krallığı). Başkenti ülkenin en büyük şehri olan Amman’dır ve ülke nüfusu yaklaşık 10 milyondur. Suudi Arabistan, İsrail, Suriye ve Irak’la karadan sınırı varken, Mısıra arasında Akabe Körfezi bulunmaktadır. 

Kaynak: http://www.focafoca.com/default.asp?sayfa=008&id=12649 

Ürdün Vizesi Nasıl Alınır ?

Ürdün Türk vatandaşlarından vize istemiyor. Vizesiz bir yerlere gidebilmek şahane değil mi? 

Aynı zamanda PCR testi de istemiyor. Biz 30 Nisan 2022 – 4 Mayıs 2022 tarihleri arasında Ürdün’deydik. Aşı kartınızı göstermeniz yeterli ama çok da detaylı bakılmıyor açıkçası.  

Ancak bu bilgileri seyahat etmeden önce yeniden kontrol etmekte fayda var. Biliyorsunuz ki bu tarz konular aniden değişebiliyor. 

Ürdün Para Birimi ve Kur

Ürdün, para birimi değerli olan bir ülke. Öyle ki dolar bile bu para birimi karsısında daha az değerli. Para birimi Ürdün Dinarı (Jordanian Dinar) ve kısaltmasi da JOD olarak geçiyor. 

30 Nisan 2022 tarihinde kur aşağıdaki gibiydi; 

1 JOD = 1,40 USD 

1 JOD = 20,93 TRY 

Ürdün’de Ne Giymeli ? Hava Durumu 

Ürdün’ün güneyinde Akdeniz ilkimi varken geri kalanında çöl iklimi yer almaktadır. Dolaysıya yazın hava sıcak ve kurak iken kışın nemli ve ılımandır. Burayı gezebilecek en ideal mevsim bahar ve Mart-Mayıs ya da Eylül-Kasım ayları arası. 

Kıyafet olarak rahat şeyler giymenizi tavsiye ederim. Çok yürümeli rotaları olduğu için mutlaka rahat bir spor ayakkabı ile terlik götürmelisiniz. Wadi Rum’u gezerken etek veya kısa elbise giymemenizi tavsiye ederim çünkü tırmanmalı yerler de olduğu için rahat edemeyebilirsiniz. 

Turistik yerlerde kıyafetlerde herhangi bir sorun yok istediğinizi seçebilirsiniz ancak Amman gibi şehir merkezinde yerleri gezerken biraz daha dekoltesiz ve kısa olmayan şeyler giymenizi tavsiye ederim. Kesinlikle bir kısıtlama veya başka bir şey yok ancak bakışlardan rahatsız olabilirsiniz. 

Ayrıca eğer Ölü Deniz’e girecekseniz mayonuzu da yanınıza almayı unutmayın. 

Jordan Pass  Nedir ?

Bilet sırası beklemek, gişe onunda para verip üstünü beklemek vs gibi uğraşlarla karşılaşmak istemiyorsanız Jordan Pass almanızı tavsiye ederim. Pek çok yere giriş sağlıyor ve hızlıca sıra beklemeden girebiliyorsunuz istediğiniz yere. Üstelik çok fazla noktanız varsa gezilecek, daha avantajlı da oluyor. 

JordanPass’i edinebileceğiniz linki buraya ekliyorum. Bizim aldığımız paket 70 JOD’ luktu. 

Jordan Pass’ in geçmediği yerleri belirteyim, ayrıca web sitesinden de kontrol edebilirsiniz; 

  • Petra by Night 
  • Mabada St.George Church 
  • Wadi Mujib 

Ekipmanlar

Eğer fotoğrafa meraklıysanız fotoğraf ekipmanlarını götürmekte fayda var. Özellikle Petra ve Wadi Rum’da şahane fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Eğer bir grupla gitmiyorsanız Tripod götürmenizi tavsiye ederim. 

Onun dışında boyundan asılabilen telefon kılıfları benim çok isime yaramıştı. Böylece çantaya veya cebe koy çıkar uğraşmak zorunda kalmadım.  

Fotoğraf makinesi götürüyorsanız geniş açı ile harika fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Telefonunda bu özellik varsa onu da kullanabilirsiniz. Özellikle Portrait modunda çok güzel fotoğraflar çıkıyor. 

Ürdün Gezilecek Yerler

1.Gün – Amman 

Uçuşumuz Dubai’den Amman’aydı (Dubai’de yaşadığımızdan dolayı). Uçuşu Royal Jordanian havayoluyla yaptık. Fiyatlar ortalamaydı ve uçuş keyifliydi. 

Uçağımız sabah 7’deydi. Yaklaşık 3 saatlik bir uçuştan sonra 10 gibi Amman havaalanına vardık. 

Havaalanından çıkmadan önce yapılması gereken şeyleri aşağıya ekliyorum; 

Exchange

Eger exchange yapmadıysanız havaalanında yapabilirsiniz. Amman Quenn Alia havaalanında daha pasaport kontrol noktasına gelmeden döviz ofislerini görebiliyorsunuz. Eğer geldiğiniz yerde exchange yapmadıysanız önerim pasaporttan sonra çıkışa yakın yerlerin de kur oranlarını kontrol etmeniz. Genelde bulamama korkusu ile ilk gördüğümüz yerde bozdurmak isteyebiliyoruz. Ama acele etmemekte fayda var. 

Simcard ve İnternet

Eger kullandığınız hattın yurtdışı kullanımını açtırmadıysanız (roaming) havaalanındaki operatörleri kontrol edebilirsiniz. Amman havaalanında 3 tane operatör bayisi vardı.  

  • Orange, 
  • Zain, 
  • Umniah 

Her operatörün farklı farklı paketleri var. Biz Umniah’ tercih ettik. İçlerinde en uygunu oydu ve sağladığı paket çok mantıklı geldi. Hattın kullanım suresi 10 gündü (Dilerseniz süresiz hatlar da alabilirsiniz). Aldığımız paketin içinde 100 local dakika, 10 international dakika ve 30 gb internet vardı ve fiyatı 10 jod.  

Araç Kiralama

Araç kiraladıysanız, kiraladığınız ofise gitmek. Kiralık aracı önceden online olarak ayarladığımız için hiç sıra beklemeden aldık. Aracı Budget’tan 5 günlüğüne kiraladık. Çöle girme ihtimaline karşın özellikle 4×4 tercih ettik. 

Tabi tüm bu adımların arasında uçuş yorgunluğunu biraz olsun azaltmak için sıcak bir kahve içebilirsiniz 😊 

Havaalanından ayrıldıktan sonra otelimize eşyaları bırakıp hemen keşfe çıktık. Konakladığımız otel New Marryland Hotel idi. Tüm otel rezervasyonlarımı booking.com üzerinden yaptım. 

Otel fena değildi. Çalışanlar çok yardımcıydı her konuda. Merkeze yakın olduğu için her yere kolayca erişebildik. Ürdün’de Türkleri çok seviyorlar. Bizim kaldığımız otelde odaya kahvaltı dahil değildi ancak Türk olduğumuzu ögrendiklerinde kahvaltı bizden olsun dediler 😊 

Şimdi Amman’da nereleri gezebiliriz? 

Amman Gezilecek Yerler

1-Amman Kalesi (Citadel) 

Konakladığımız otel şehir merkezinde olduğu için gezeceğimiz yerlere araçla değil de taksi veya UBER ile gitmemizi tavsiye ettiler. Ayrıca park sorunu da yasayabilirmişiz. Gerçekten de araçsız çok daha rahat hareket ettik. İstediğimiz yerde yürüdük istediğimiz yerde UBER’i çağırdık.  

Bu arada dip bilgi vereyim. Taksiler dünyanın her yerinde ayni sanıyorum. Hep bir fazla para isteme merakındalar. Kaleye giderken taksi ile gittik ve oteldekiler max 2 Jod tutacağını söylediler ancak taksici 4,5 jod istedi bizden. Sonrasında gittiğimiz yerlerde Uberi tercih ettik. En azından ne kadar ödeyeceğinizi biliyorsunuz. 

Gelelim Citaldel yani Amman Kalesine. Roma, Bizans ve Emevîler döneminden kalma pek çok kalıntının bulunduğu Amman Kalesinde, Herkül Tapınağı, Bizans Kilisesi ve Emevî Sarayı bulunmakta. 

Bu kalenin içinde ayrıca küçük bir Arkeoloji Müzesi de bulunuyor. 

Amman Kalesine giriş ücreti 2 Jod ve JordanPass geçiyor. 

Burada güzel fotoğraflar yakalamak istiyorsanız bizim kullandığımız fotoğraf açısını kullanabilirsiniz 😊 

Ayrıca kaleden şehir manzarası da gözüküyor. Panoramik olarak neredeyse tüm şehri içine alıyor. Bazı binalarda çok büyük grafitiler var. Gerçekten çok güzeldi. 

Dilerseniz bu kaleye şehri izleyerek de çıkabilirsiniz.  

2-Roma Tiyatrosu 

Kaleden çıktıktan sonra yürüme mesafesinde olan Roma Tiyatrosuna gidebilirsiniz. Buraya giderken de Amman ara sokaklarında şehri izleyerek ilerleyebilirsiniz. 

6000 kişilik kapasiteye sahip bu antik tiyatro Amman’ın önemli bir turistik noktası. 

Tiyatroyu gezerken ayrıca içinde bulunan folklor müzesi ve popüler gelenekler müzesine de girebilirsiniz. Burada Ürdün yaşamı ile ilgili pek çok şey bulabilirsiniz. 

Buraya giriş 2 Jod ve JordanPass geçiyor. 

3-Rainbow Street 

Amman’ın en meşhur caddelerinden birisi. Gerçekten Amman’ı ikiye ayıran bir cadde olduğunu söyleyebilirim. Kale yolunda gördüğümüz eski şehir görüntüsünün yanında bu cadde ve bu caddeye yakın yerlerde çok modern evler ve sokaklar bulunuyor. İkisi arasındaki farkı görünce çok şaşırmıştık. Rainbow Street’te gidebileceğiniz pek çok kafe bulunuyor. Yemek bölümünde önerilerimi bırakıyorum. Amman’da gezilecek yerleri bitirdikten sonra aksam bu caddede yürüyebilirsiniz. 

Amman’da Yeme-İçme 

Hashem Restoran 

Amman’ın en meşhur restoranıydı. Mezeleri çok güzeldi. Değişik bir servisleri var. Sırayla büyük tepsinin içinde ayni mezeleri getirip masaları geziyorlar ve isteyen alabiliyor. Alakart mantığında değildi. Biz 5 meze söyleyip toplamda 7 jod ödedik. 

Al Quds ( Mansaf) 

Mansafın önerildiği yerlerden biri mansafı burada deneyimleme şansımız olmadı. 

Habibah  

Meşhur künefecisi, gerçekten öyle meşhur ki oturacak herhangi bir alanı olmamasına rağmen kapıda sıra vardı. Künefeyi alıp dışarıda herhangi bir yerde yemeniz gerekiyor. Tadı da güzeldi. Çeyrek künefeye 1,4 jod ödedik. 

Jafra Cafe 

Blogları gezerken burada kahve içilmesinin tavsiye edildiğini gördüm. Gerçekten güzel bir kafeydi ve ayni zamanda nargile de içilebiliyor. Eh Ortadoğu’da çok yaygın nargile. Ancak Türk kahvesi diye Arap kahvesi veriyorlar aklınızda olsun 😊 

Books@Cafe  

Rainbow Street’te yer alan bu kafe girişinde beni çok şaşırtmıştı. Girerken çeşitli resimlerin sergilendiği kafenin üst bölümünde oturup bir şeyler yiyip içebilirsiniz. 

Mijana 

Seyahatimizi bitirdikten sonra uçuş saatimizi beklerken (dönüş uçuşumuz da Amman’dandı) buraya gelip kahvaltı yaptık. Kahvaltısı açık büfeydi, fiyatları bir tık ortalamanın üstündeydi ama gerçekten lezzetliydi her şeyi.  

Foods Truck 

Bu da Mijanan’ın yanında yer alıyor. Girmedik ancak denenebilir. 

Amman’da gezilecek yerlere ait örnek bir haritayı aşağıya bırakıyorum. Bu haritayı otel paylaşmıştı bizlerle.  

2.Gün – Wadi Rum 

Wadi Rum

2.günümüzde sabah erkenden Wadi Rum’a geçtik. Amman’dan yaklaşık 3,5-4 saat sürüyor.  

Kızıl kumların çarşaf gibi serildiği, Marslı filmine ev sahipliği yapmış uçsuz bucaksız vadi dünyada aslında ne kadar az yer kapladığımızın ufak bir simülasyonu. Yüksek tepelerin ve kanyonların çöl ile birleşmesi adeta bir doğa harikası. 

Buraya gelmeden önce Petra’yı heyecanla bekliyordum ancak Wadi Rum da en az Petra kadar övülmeyi hakkediyor bence. 

Wadi Rum’a girmeden önce Hicaz Demiryolunu ziyaret edebilirsiniz. 1900 yılında 2.Abdülhamit tarafından inşa edilen Hicaz Demiryolu hem ekonomik olarak katkı sağlamak hem de Hac seyahatlerini kolaylaştırmak için yapılmış. 2019 yılında Türkiye bu demiryolunu restore etmiş ve şu anda Türk bayrağı dalgalanıyor. 

Hicaz Demiryolundan çıktıktan sonra Wadi Ruma devam edebilirsiniz, zaten yaklaşık 10 dakika sonra Wadi Rum Visitor Center’a ulaşmış olacaksınız. Burada eğer önceden ayarlamadıysanız tur rehberi ayarlayabilirsiniz. Çöle girmeden önce Rum köyünden geçiyorsunuz. 

UNESCO Dünya Mirasları Listesinde bulunan Wadi Rum tarih öncesinden beri pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Kelime anlamı Ay Vadisi olan bu muazzam çöl, kumtaşı ve granitte oluşan kızıl görüntüsü ile adeta büyülüyor. 

Bu topraklar o kadar etkileyici ve güzel ki pek çok filme de ev sahipliği yapmış. Buradaki en meşhurlarından biri Lawrence of Arabia. Gittiğinizde göreceğiniz gibi bu filmin afişleri pek çok yerde sergileniyor. Lawrence bir İngiliz ajanı ve bu topraklarda yaşayarak Osmanlı aleyhinde pek çok eylem yürütmüş, Arap isyanının çıkmasını desteklemiş. 

Bunlardan sonra en çok bilinenlerden biri The Martian yani Marslı filmi. Ayrıca Prometheus, Red Planet, The Mummy Returns, Transformers: Revenge of the Fallen, The Last Days on Mars gibi filmler de çekilmiş. 

Eğer Wadi Ruma gelmeyi planlıyorsanız burayla ilgili birkaç bilgi paylaşacağım; 

Wadi Rum’da Ne giyilir ve Ne Zaman Gidilir? 

Gezerken rahat kıyafetler giyebilirsiniz. Eğer etek veya elbise giyecekseniz çok kısa olmayan şeyler tercih etmenizi önerebilirim, tırmanmalı çok rota var, daha rahat edersiniz. 

Ziyaret edebileceğiniz en iyi mevsim Mart-Mayıs ya da Eylül-Kasım arası.  

Wadi Rum Giriş Ücreti ve Diğer Ücretler 

Jeep ile veya deve ile gezme seçenekleri var. Ancak vadi çok büyük olduğu için kesinlikle jeepi tavsiye ederim. Jeep fiyatı gezeceğiniz saate göre değişiyor. Yarım günlük, tam günlük turlar var. Biz yarım günlük 4 kişilik turu toplamda 75 jod ödeyerek aldık. 

Ayrıca Wadi Rum için de 5 jod’luk giriş ücreti var. Jordan Pass geçiyor. Ancak kredi kartı kabul edilmiyor. 

Wadi Rum Gezilecek Yerler

Yarım günde tüm vadiyi gezemezsiniz ancak yine de yeterli oluyor bence. Vaktiniz varsa 1 tam gün de ayırabilirsiniz. Bedevi çadırlarında konaklamak çok değişik bir deneyim. Ayrıca gün batımını ve gün doğumunu izleme şansınız da var.  

Gezilecek pek çok nokta var ancak en popüler olanları aşağıya bıraktım; 

  • Lawrence’s Spring 
  • Khazali Kanyonu 
  • Sunset Sites 
  • Sandunes Ares 
  • Burdah Rock Bridge 
  • Little Bridge 
  • Um Frouth Rock Bridge 
  • Lawrence’s House 

Wadi Rum Konaklama 

Biz geceyi Wadi Rum Night Luxury Camp’da geçirdik. Burası için önceden rezervasyon yaptırmakta fayda var. Balon tipli bir yapı ile şeffaf tavanından gökyüzünü ve yıldızları izleyerek uyuyakalabiliyorsunuz. Ayrıca gün doğumu için de çok enfes bir yer. 

3.Gün – Petra 

Petra Antik Kenti Ürdün

Dünyanın 7 harikasından biri olan Petra Ürdün’ün eşsiz hazinelerinden biri. Dağlardan oyulmuş bu antik kentte tiyatro, tapınak, kanyon, ev, mezar gibi pek çok arkeolojik alan mevcut. 

Petra’nın en meşhur yerlerinden biri Al Khazna yani Hazine binası. Bu muazzam yapıya As Siq kanyonundan erişebiliyorsunuz.  

Petrada pek çok patika bulunuyor. Bu patikalar zorluk seviyelerine göre ayrılmış. Bizim için en ideali en rahatı olan The Main Trail’di.  

Petra’nın diğer önemli yapısı The Monastery. Petra’nın en sonunda yer alıyor. Ancak buraya gelmek oldukça zahmetli. Yaklaşık 800 basamaklı tırmanışlı bir yolla karşılaşacaksınız. Manastıra ulaşmak toplamda 3,5 saat sürdü. Yani gidiş geliş 7 saatlik bir rota burası. Eğer Petra by Night için giriş kapısına tekrar yürüyüp gelirseniz ortalama 33 bin adım atmış olursunuz.  

Petraya Giriş Ücreti

Petra’ya giriş ücreti 50 jod ancak Jordan Pass geçiyor. Kredi kartı da geçiyor. Petra by Night için ise ekstra 17 jod ödemeniz gerekiyor. Jorsan Pass ve kredi kartı kabul edilmiyor. Petra by Night sadece Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri var. Ancak çok güzel olduğunu söyleyemem. Tavsiyem, giriş kapısına gitmeyip hazırlıkları görüp o ambiyansı yaşadıktan sonra etkinliğe kalmadan çıkmanız. Etkinlikte birisi flüt çalıyor, başka birisi Petra ile ilgili bir hikâye anlatıyor. 

Petra Antik Kenti Giriş Saatleri

Petra’nın saatleri kışın 06:00-16:00 yazın 06:00-18:00 arası. Petra by Night ise 8:30 da başlıyor. 

Petra’ya girişte bazı panolarda Petra App uygulamasını görebilirsiniz. İndirmekte fayda var çünkü gittiğiniz rotayı gösteriyor ve ne kadar daha gideceğinizi az çok kestirebiliyorsunuz. Çok gelişmiş değil elbette ama faydalanabilirsiniz. 

4.Gün – Karak Kalesi, Wadi Mujib, Madaba, Nebo Dağı, Ölüdeniz, The Bapismal Site of Jesus Christ 

4.gün dönüşümüzde güneyden kuzeye doğru geldiğimiz rotadan geri dönmüş olduk ancak dönüş yolunda uğrayabileceğiniz pek çok nokta mevcut. Şimdi bunları gidilmesi gereken optimal sıra ile anlatacağım 😊 

Al Karak Castle 

Ürdün’de bulunan 2 Hristiyan kalesinden biri olan Amman Kalesi Haçlı seferleri sırasında dikildi. Penceresinden Ölü Denizi bile görebileceğiniz bu kale çok yüksekte yer alıyor ve içerisinde labirentleri ve çok gizli odaları bulunduruyor. Burayı gezerken bir el fenerinin de getirilmesi tavsiye ediliyor çünkü yer altı geçitleri aydınlatılmamış. 

Wadi Mujib 

Çok fazla efor gerektirecek bir aktiviteye sahip olması sebebiyle ne yazık ki pas geçtiğimiz Wadi Mujib, Petra’daki yorgunluktan sonra kesinlikle gözümüzde büyüdü. 

Daha önce Fethiye’deki Saklıkent kanyonuna gitmiş miydiniz? Eğer gittiyseniz Wadi Mujib’i oranın daha gelişmiş, daha aktiviteli yeri olarak düşünebilirsiniz.  

Zorluk seviyelerine göre 4 ayrı parkura ayrılmış olan Wadi Mujib’i gezmek istiyorsanız, ıslanacağınızı ve zorlu yerlerden tırmanacağınızı da hesaba katarak ona uygun bir kıyafet ve ayakkabı almanız gerekiyor. Tıpkı Saklıkent’teki gibi orada da ayakkabı kiralanabiliyor. En az maceralı olan parkur Siq Trail ve eğer ilk kez böyle bir şey yapıyorsanız bu parkuru denemenizi tavsiye ederim. Zaten diğer parkurlar için rehber gerekiyormuş ve Siq Trail yolu ortalama 2-3 saat sürüyormuş. Halatlarla zor olan yerlere ulaşım sağlayabiliyorsunuz ve eğer fotoğraf çekmek istiyorsanız yanınızda su geçirmez kılıfları kullanmakta fayda var. 

Parkurun sonunda ise bir şelale karşılıyor sizleri. Ve burası Nisan sonundan Ekim ayı başına kadar açık. Buraya giriş ücreti ise 21 jod ve bildiğim kadarı ile JordanPass geçmiyor. 

(Kaynak : https://goaqaba.com/wadis-in-jordan/) 

Madaba 

Madaba Amman yolu üzerinde bulunan bir şehir. Bu şehrin en önemli duraklarından biri MS 6.yy’dan kalma, Kudüs’ün bilinen en eski haritası olan Aziz George kilisesinin tabanına mozaik ile yapılmış olan haritadır. Ayrıca Hristiyanların fazlaca olduğu bu bölgede pek çok kilise de aktif olarak bulunmaktadır. Haritanın Lübnan ve Mısır arasındaki bölümüne ulaşılmış maalesef. 

Buraya giriş 1 Jod ve maalesef JordanPass geçmiyor. 

Nebo Dağı

Madaba’ya gelmişken uğranacak bir diğer nokta, panoramik şekilde vadiyi görebileceğiniz ve Museviler ve Hristiyanlar tarafından kutsal kabul edilen Nebo Dağı. Hz. Musa’nın Mısırdan Kutsal topraklara yaptığı göç sırasında uğradığı son nokta olan bu dağ için Hz. Musa’nın mezarına da ev sahipliği yaptığı söyleniyor. İçeride Hz. Musa’nın ölüm anısına yapılmış bir kilise bulunuyor. 

Ayrıca kilisenin bahçede bir harita ve seyir terası da bulunuyor. 

Buraya giriş ücreti 2 Jod

Ölü Deniz 

Dünyanın en alçak noktası olan Ölü Deniz, deniz seviyesinin yaklaşık 400 metre altında. Ölü Deniz bir diğer ismi ile Lut Gölü tuzluluk oranının yüzde 30’dan fazla olması sebebi ile yine dünyanın en tuzlu göllerinden biridir. 

Bu denize girdiğinizde su sizi, hiç çaba sarfetmenize gerek kalmadan kaldırıyor. Suyun üstünde kitap bile okuyabilirsiniz 😊 

Göl kenarında pek çok otel bulunmakta. Eğer burada suya girmek istiyorsanız önerim bir otelin hizmetlerini kullanarak ulaşmanızdır. Biz Dead Sea Spa Resort oteline kişi başı 20 Jod ödeyerek girdik. 

Burada aynı zamana mineral açısından çok çok zengin olan çamurla da çamur banyosu yapabilirsiniz.  

The Bapismal Site of Jesus Christ 

2015’ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan The Bapismal Site of Jesus Christ Hz. İsa’nın vaftiz edildiği yer olarak kabul ediliyor ve kutsal sayılıyor. 

Her yıl 6 Ocak’ta, Hz. İsa’nın vaftizini kutlamak için yapılan Epifani bayramı nedeniyle buraya pek çok sayıda turist gelmekte. 

Buraya giriş ücreti 5 Jod ve JordanPass de geçiyor. 

(Kaynak : https://glamroz.com/bethany-beyond-jordan-the-baptism-site-of-jesus/ 

5.gun; Jerash Antik Kenti, Es-Salt, Aclun Kalesi 

Jerash Antik Kenti 

Tarihi Roma kültürü hakkında bilgi veren Jerash Antik Kenti, İtalya dışında antik Roma kültürünün en iyi korunduğu bölgesi olduğu söyleniyor. İçerisinde Amfitiyatro, kemer, hipodrom gibi pek çok yapısı var. Amman’dan uzaklığı ise ortalama 1-1,5 saat. 

Buraya giriş ücreti 10 Jod ve JordanPass de geçiyor. 

Osmanlı Kenti Es-Salt 

Neredeyse baştan sona Osmanlı tarafından inşa edilmiş ve bugün hala dört bir yanında Osmanlının izlerini taşıyan bu şehir 1. Dünya Savaşı sonrasında acımasızca katledilen Türk askerlerinin mezarlarına ev sahipliği yapıyor. 

1.dünya savaşı sırasında İngilizlerin baskısı sonucunda Salta kadar çekilen Türk askerleri burada bulunan mağazalara saklanmış ve en sonunda mühimmatları bittiğinde de İngiliz ve Araplar tarafından şehir edilmişler. 

Cami ve kiliseye aynı kapıdan girilen Osmanlı kenti Es-Salt, UNESCO tarafından “hoşgörü ve kentsel misafirperverliğin yeri” olarak Dünya Mirası Listesi’ne alındı. 

(Kaynak : https://www.atlasobscura.com/places/es-salt ) 

Aclun Kalesi 

Bulunduğu şehirle aynı ismi taşıyan Aclun Kalesi şehri Haçlılardan korumak için inşa edilen en eski kaledir ve Selahattin Eyyubi tarafından inşa ettirilmiştir. Bu kale aynı zamanda Kahire, Şam ve Bağdat arasında haber taşıyan posta güvercinlerinin durak noktalarından biri.  

Pek çok turistin de uğrak noktası olan bu kaleye giriş ücreti 2 Jod ve JordanPass geçiyor. 

(Kaynak : https://twitter.com/mazdekhemedani/status/1170651233721421825 ) 

Kahire gezi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

İskenderiye gezi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

Luksor gezi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

Asvan gezi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

İçeriği Paylaş!