Arnavutluk Tiran Gezilecek Yerler ve Rota

gezen1kadin
gezen1kadin 9 Okuma Süresi

Arnavutluk Gezilecek Yerler ve Rota

Arnavutluk gittiğimizde tarih kokan bir şehirde, mükemmel şehir lezzetleriyle başımızı döndüren bir ülke gibi geliyordu gitmeden önce. O şekilde hayal etmiştim. Ama eğer siz de gitmediyseniz ve benim gibi düşünceleriniz varsa, n’olur bi daha düşünün çünkü hayal kurmak bazen beklenmedik sonuçlar doğurabiliyor.

Bakiniz ben Tiran’a gittim ve hayallerimin cook çok uzağında bi şehir ile karşılaştım. Arnavutluk’un diğer şehirleri için bir şey söyleyemeyeceğim bilmediğim için ancak Tiran bence tamamen hayal kırıklığı idi.

Bu şekilde söyleyerek kimseyi etkilemek istemem açıkçası ancak. Çünkü herkesin gideceği yerden beklentisi farklı elbette. Yine gidin, ama eğer benim gibi düşünürseniz sonucunda, lütfen yorum birakin 😊

Gitmeden önce çok fazla araştırma yaptım ancak pek çok blogda olumsuz bi eleştiri bulamadım. Dediğim gibi belki de beklentileri karşılamıştır okuduğum blog sahipleri için ancak kendi adıma ben pek sevemedim. Birazdan gezilecek yerleri paylaşacağım ve bence içlerinde 1-2 tane gezmeye, görmeye değer yer var. Hangisi olduğunu ilgili bölümde söyleyeceğim 😊

Şimdi gelin Arnavutluk’un başkenti Tiran için “görülmesi gereken” yerleri inceleyelim.

1.Iskender Bey Meydani (Skanderbeg Square)

Her şehirde olduğu gibi başkent Tiran’da da büyük bi meydan var ve bu Meydan ulusal kahraman İskender Bey’in heykelini de bünyesinde barındırıyor.

Bu Meydan, gezilecek yerler listesindeki bazı yerlerle çevrilmiş durumda. Bu yerler Ethem Bey Camii, Saat Kulesi, Ulusal Tarih Müzesi. Ayni zamanda Reja, Tiran Kalesi, Kaplan Pasa Türbesi ve Bun’Art 2’ye yürüme mesafesinde.

Bir diğer yani ise geniş bir parkla çevrilmiş durumda. Bu meydana ulaştıktan sonra aşağıda vermiş olduğum tüm yerleri bir kaç saat içinde gezebilirsiniz. Belki müzelere biraz da zaman ayırmanız gerekebilir yalnızca.

2. Ethem Bey Camii (Ethem Bey Mosque)

1791 yılında Osmanlı döneminde inşa edilen bu camii Tiran’ın merkezinde, İskender Bey meydanında bulunuyor. Burası tek kubbeli çok küçük bi cami.

Arnavutluk’ta Enver Hoca’nın başlattığı bir komünist uygulama sonucunda 1966’da ibadete kapatılmış ve müze haline getirilmiş. Ancak 1990’larda Arnavutluk’taki komünist rejim ortadan kalktıktan sonra demokrasiye geçilmiş ve daha sonra yeniden ibadete açılmış.

Yeniden açıldığı gün yaklaşık 10000 kişi camiye ibadet amacıyla gelmiştir. Bu sebeple bu katilim, Arnavutluk’un din özgürlüğünün yeniden doğuşu olarak kabul edilir.

3. Saat Kulesi (Tirana Clock Tower)

Bunu sadece Ethem Bey Camii’nin hemen arkasında yer aldığı için yazdım ancak gerçekten çok amaçsız ufacık, binalarında arasında kaybolmuş bir saat kulesi burası.

Bu kule 35 metre yüksekliğinde ve 1822 yılında tamamlanmış. Evet bi tarihi değeri olduğu açık ancak etrafına inşa edilen binalar bu tarihsel değerini yok etmiş bence. O yüzden eleştirirken kendimi suçlu hissetmiyorum 😀

4.Ulusal Tarih Müzesi (National Historical Museum)

Müze gezmeyi seviyorsanız İskender Bey meydanında bulunan bu tarih müzesini gezebilirsiniz. Ben çok sevmememe rağmen gezdim ve içerisinde çok değerli heykeller gördüm.

1981 yılında hizmete açılan bu müzede yaklaşık 3 binden fazla eser bulunuyor. İlkçağdan günümüze kadar gelen bir akış halinde sergileniyor bu eserler. Toplamda 8 bölümü mevcut.

Ziyaret Saatleri;

Müze Pazartesi günleri Kapalı.

Salı ve Cumartesi günleri 10.00-17.00 arasında açık.

Pazar günleri 09.00-14.00 arasında açık.

Giriş Ücreti; 500 ALL

5.House of Leaves

Yapraklar Evi, Tiran’ın merkezinde bulunan iki katli bi ev. Ve adını gerçekten de evi çevreleyen yapraklardan alıyor. 1931 yılında tamamlanan bu ev daha çok Soğuk Savaş boyunca Arnavut gizli gözetleme ayağı olan Sigurami’nin karargâhı olarak biliyor.

Enver Hoca’nın kurduğu Arnavutluk Halk Cumhuriyeti’ni devirmek için Devlet Güvenlik Müdürlüğü Sigurami’yi kurdu. 1991’de komünist rejimin çöküşüne kadar bu ev Sigurami’nin karargâhı olacaktı. Daha sonra bu ev 2017’de müzeye dönüştürüldü.

Müzede toplam 31 oda bulunuyor ve bu odalarda rejimin kendi vatandaşlarına uyguladığı gözetleme ve sorgulama teknikleri sergileniyor. Sayısız gözetleme aygıtına ek olarak müze, Sigurami’nin gizli isleyişini ayrıntılarla anlatan pek çok sayıda belge de barındırıyor. Sorgu odaları, fotoğraf için karanlık oda, kimyasalları araştırmak için laboratuvar ve hatta bahçede yer altı tünelinin girişi var.

Ziyaret Saatleri; Pazartesiden Pazara 09.00-19.00

Giriş Ücreti; 700 ALL

6.Bunk’Art 2

BunkArt 2 Tiran’ın merkezinde Tiran Kalesine çok yakın olan eski bir nükleer sığınak. Komünist rejimin üst düzey yetkilileri ve gizli polisleri tarafından belirlenmiş olan bu sığınak, herhangi bir nükleer saldırı ihtimalin karşı inşa edilmiş.

Ancak asil sığınak BunkArt, şehir merkezinin biraz dışında araçla yaklaşık 15 dakikalık mesafede. Ancak ben BunkArt2’ye gittiğim için birincisine uğramadım. BunkArt2 bi sığınaktan öte bir müze ve sanat galerisi olarak da işlev görüyor. Bu müze Arnavut Diktatör Enver Hoca’nın kurbanlarını anmayı amaçlıyor.

Ziyaret Saatleri; 9.30 AM – 8 PM

Giriş Ücreti; 7 Euro

7.Kaplan Pasa Türbesi (Kaplan Pasha Tomp)

18.yy’da yasayan Kaplan Pasa Toptanı’nın kabrini de içine alan bi Osmanlı yapısıdır.

Şuanda sadece ufak bir türbe kalmış olsa da aslında burası üzerine gökdelen dikilmiş olan bir yapılar kümesi imiş.

Diğer yapılar gibi, bu türbe de Enver Hoca’nın komünist hükûmeti tarafından dünyanın ilk ateist devleti olarak ilan edildikten sonra ziyarete kapatılmış.

8.Tiran Kalesi (Tirana Castles/Fortress)

Tiran’ın en beğendiğim yerlerinden biri olabilir burası. Aslında Tiran Kalesi’nde çok bulunduğu yeri ve ortamı sevdim.

13.yy’da Bizans döneminde inşa edilmiştir. Kalenin içinde restoranlar ve hediyelik eşya dükkânları yer alıyor. Buraya gelmişken Ceren İsmet Shehu restoranını ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Burası geleneksel Arnavutluk kültürünü ve lezzetini yansıtan çok hoş bi restoran.

9.Rruga Murat Toptanı Caddesi (Pedonalja)

Tiran Kalesi’nin olduğu cadde burası. Ve yine Tiran’da en keyif aldığım yerlerden birisi diyebilirim.

Çok canlı ve bünyesinde restoran, mağaza ve park barındıran uzun bi cadde. Özellikle gece olunca Tiran’ın kalbi burada atıyor diyebilirim.

Gündüz ve gecesini ayrı ayrı deneyimleyebilirsiniz.

Tiran’ın yerel biralarını bu caddede tadabilirsiniz.

10.Blloku

Bloklarda yine çokça abartılan bi bölge ile açıyorum bu başlığı. Dümdüz bir caddede dolaştığım ama neden hala çok popular olduğunu anlayamadığım bir yer.

Cadde trafiğe açık bir cadde ve yol üstünde kafeler ve mağazalar bulunuyor. Onun dışında başka bir cazibesini göremedim.

Belki siz bir şey bulup benimle paylaşmak isterseniz😊

11.Dajti Ekspress

İşte geldik Tiran’ın en gelmeye değer yeri. Merkeze yaklaşık 15 dakikalık bir mesafede. Buraya toplu taşıma ile de ulaşabilirsiniz.

Dajti dağının en yüksek noktalarına teleferikle çıkarken manzara karşısında hayran olacaksınız. Özellikle dimdik yamaçları çıkarken çok heyecanlandım ve biraz da ürktüm çünkü rota yaklaşık 15 dk sürüyor ama 1613 metrelik balkona ulaşmış oluyorsunuz sonunda.

Ufak bi gölet ve onu çepeçevre saran yemyeşil yamaçları izlemek Tiran’a gelmeye sadece bunun için değdi dedirtti bana. Yukarıya ulaştıktan sonra kahvaltı, öğlen yemeği veya aksam yemeği yiyebileceğiniz bir restoran, bir şeyler içip serinleyebileceğiniz bir kafe ve bar bulunuyor.

Tüm bunlar dışında Dajti tarafından organize edilen binicilik, golf, buggy gibi diğer aktiveleri de yapabilirsiniz.

Ancak yine nakit sıkıntısı yaşadık burada. Sıcağın kalbinden gelip kafede soğuk bir şeyler içmek istedik ancak kart ile ödeme yapamayacağımızı söylediler ve kursağımızda kaldı soğuk içecek maalesef.

Nasıl Ulaşırım; Otobüsle ulaşmak isterseniz İskender Bey meydanında bulunan otobüs durağından gecen 11 numaralı otobüse binebilirsiniz.

Ziyaret Saatleri ; 09.00 – 18.30

Giriş Ücreti; 14 Euro

Bütün Tiran’ı bir günde bitirdiğimize göre, buraya bir daha gitmeyeceğimizi anladık 😊 Saka bi yana sadece Tiran için yorum yapıyorum, diğer şehirlerini görmeden yargılamayacağım ancak sonraki seyahatlerim için son sırada olacakları kesin.

Aşağıdaki yerler de hiç tavsiye etmeyeceğim diğer liste;

1.Tanner Köprüsü (Tanner Bridge)

2.Reja (The Cloud)

3.Tiran Piramidi

Arnavutluk’ta Nerede Kalınır? Arnavutluk’ta Ne Yenir? gibi sorularınız varsa, diğer yazıma da göz atabilirsiniz.

İçeriği Paylaş!