Kahire Gezilecek Yerler ve Gezi Rehberi

gezen1kadin
gezen1kadin 23 Okuma Süresi

Mısır Hakkında Genel Bilgi

Resmi adıyla Mısır Arap Cumhuriyeti Afrika ve Asya kıtalarının arasında yer alan yaklaşık 104 milyonluk bir nüfusa sahip bir Arap devletidir. Resmi dili Arapça, dini ise İslam’dır. Dünyanın en kalabalık 14. ülkesi olan Mısır, Cumhuriyet ile yönetilmektedir.

Ülkenin başkenti Kahire’dir. Mısır medeniyeti yaklaşık 7000 yıllık bir geçmişe sahiptir.

Ülkenin en önemli gelir kaynaklarından biri elbette turizm. Kahire’de bulunan Mısır Piramitleri yılda çok sayıda turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Cetvelle çizilmiş gibi sınırları olan Mısır’ın yüz olçumu 1.010.000 km2’dir. Kahire ve İskenderiye kuzeyde, bir diğer popüler şehirleri olan ve bizim de ziyaret ettiğimiz Luksor ve Asvan ise daha güneyde yer alıyor.

Mısır’ın Türklere direk uçuşla vize istemediği, popüler dalış yerlerinden biri olan Şarm El Şeyh ise Akabe ve Süveyş Körfezi arasında yer alıyor.

Mısır Para Birimi: Mısır Poundu

Mısır’ın para birimi Mısır Lirası bir başka adıyla Mısır Poundu, kısaltması EGP (Egyptian Pound).

Türk lirası gibi çok dalgalanma yasayan EGP’nin dolar karsısında 23.10.2022 tarihindeki değeri 19,62’dir.

1 USD = 19,62 EGP

1 TL = 1,06 EGP

Güncel kuru buradan takip edebilirsiniz.

Bizim gittiğimiz tarihte ani bir dalgalanma ile dolar karsısındaki değeri 15’ten 18 civarlarına kadar gerilemişti.

Mısır Vizesi

Mısır Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahiplerinin vize alması gereken bir ülkedir. Gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde temin edilmesi ve vize ücretinin yatırılmasından sonra vizenin çıkma suresi ortalama 30-45 olduğu söylenmektedir. Ancak bu vizeyi aldığınız ülkeye, seyahat amacınıza göre değişebilir.

Biz Dubai’den eşimin isi dolayısıyla vize başvurusunu bir aracı kurumla yapmıştık ve bu süre yaklaşık 10 gün kadardı.

Vize ile ilgili detaylı bilgi için buradaki siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Gerekli vize evraklari için buradaki siteyi ziyaret edebilirsiniz.

Vize ücreti içinse buraya tıklayabilirsiniz.

Ancak Türk vatandaşlarına Şarm El Şeyh için kapıda vize uygulaması yapmakta. Bu vize için uçak biletlerinizin, onaylanmış bir otel rezervasyonunuzun ve yaklaşık 2000 dolar nakit veya bu miktarda limiti olan bir VISA kredi kartınızın olması gerekiyor.

Şarm El Şeyh şehrine Türkiye’den direk uçuş bulunuyor ve yaklaşık 2 saat 15 dakika sürmektedir.

Mısır’a Ne Zaman Gidilir?

Step iklimine sahip ve çok fazla çölün bulunduğu Mısır için en uygun ziyaret zamanı Ekim ve Nisan ayları arasındaki zamandır.

Yıl boyunca sıcak ve güneşli olan Mısır yazın çok yüksek sıcaklıklarda gezilmesi çok zor olan bir yerdir. Aralık ve Ocak ayları ziyaretlerin en fazla olduğu zamanlardır. Eğer daha sakin bir zaman diliminde ziyaret etmek isterseniz bahar ayları ideal olacaktır. Biz Mart ayında ziyaret etmiştik.

Mısır’da Ulaşım

Mısır’da ulaşım konusu bence başlı başına ayrı bir yazı olabilir. Özellikle Kahire’de yasadığımız deneyim İstanbul’un trafiğini mumla arattı bize.

Mısıra gitmeden önce Mısırlı bir arkadaşımla seyahat hakkında bilgi alıyordum. Mısır’da araba kiralamak nasıl olur diye sordum. Sakın böyle bir şey yapma kullanamazsın demişti bana. Ben de tabi bilmediğim için ‘’Ya biz İstanbul’da sürmüş insanlarız, Mısır’da niye süremeyelim’’ diye dalga geçmiştim. Oraya gittiğimizde o kadar hak verdim ki ona.

İnanılmaz bi kuralsızlık, kalabalık, gürültü kirliliği. Tam anlamıyla trafikte yasamak istemeyeceğimiz her şey oradaydı. İnsanlar kornayı asla dikkate almıyorlar ama buna rağmen gaza basmak gibi bir alışkanlıkları var korna ile ilgili. Kesinlikle herhangi bir trafik sistemi yok. Bazı yollarda trafik ışığı hatta şerit bile yok. İstanbul ne kadar kalabalık olursa olsun en azından bi trafik sistemi var.

Onun dışında ulaşımı genel olarak UBER ile sağladık. Taksiler de çok güven vermedi açıkçası. Turist olduğunuzu anladıkları zaman, dünyanın hemen her yerinde olduğu gibi ne koparırsalar onu almaya çalışıyorlar.

Uber’in yanında Ortadoğu’da çok kullanılan Careem uygulamasını da kullanabilirsiniz. Gitmeden önce ikisini de indirmenizde fayda var çünkü bazı bölgelerde Uber’in, bazı bölgelerde Careem’in kapsama alanı daha geniş.

Onun dışında Kahire’de metroyu da kullanabilirsiniz. Ancak gezi noktalarınıza olan güzergâhlarına mutlaka önceden bakmalısınız.

Şehirlerarası ulaşım için GoBus, Super Jet, BlueBus veya Delta firmalarını tercih edebilirsiniz.

Eğer şehirlerarası ulaşımı uçakla yapacaksanız Egypt Air veya Nile Air firmalarını kullanabilirsiniz.

Mısır Güvenli Bir Yer Mi?

Bu aslında cevap vermesi zor bi soru. Çok güvensiz bir ülke diyemem çünkü her ülke gibi çok güvenli olan yerleri veya çok tehlikeli olan yerleri var diyebilirim.

Ancak her Ortadoğu ülkesi gibi çok dikkat etmeniz gereken bir yer olduğunu söyleyebilirim. Özellikle Kahire’yi gezerken hatta Khan Al Halil civarlarında dolaşırken aman diyeyim 😊 Özellikle çarsıda turist olduğunuz belli ederseniz, ki eminim çok kolay anlaşılır, sürekli bir şeyler satmak isteyenler tarafından fazla ısrara maruz kalabilirsiniz.

Mısıra Gitmeden Önce Dikkat Etmeniz Gereken Şeyler

1.Drone

Mısır’a gidip o harika eserlerin etrafında mükemmel bir drone çekimi yapmayı mı hayal ediyorsunuz?

Durun! Sakın böyle bir hata yapmayın. Bırakın piramitlerin, tapıların etrafında drone çekimi yapmayı, havaalanından bile çıkamazsınız drone ile. Nasıl bu kadar eminim? Çünkü ben o hazin hatayı yaptım 😊

Mısır’a adımımızı attığımız ilk anda Mısırlı havaalanı çalışanlarının kaba saba davranışlarına şahit olduk ve hiç hoşlanmadık. İlk izlenim olarak çok hoş değildi. Halbuki bir sürü Mısır’lı arkadaşım var ancak hiç biri böyle değildi. Neyse Türkiye’de olduğu gibi pek çok güvenlik önleminin arasından, X-Ray’lerden geçtik, ta ki son kapıya geldik. Omzumda drone ile çıkacakken bir polisin o nedir diye sorduğunu duydum. Drone dedikten sonra kameralı olup olmadığını soru. Tabi ki kameralı dedim.

Hay demez olaydım. Saatlerce süren bir çıkmazın içine düşmüş olduk. Polisler bizi (eşimle beni) aldılar bir yere. Eşimi de sorgu odasına aldılar ve sorgulamaya başladılar. Vay efendim ne amaçla geldiniz, yok asker misiniz. Artık devamını sizin hayal gücünüze bırakıyorum. Neyse bir şekilde turizm amaçlı geldiğimize ikna oldular ve drone nun Mısır’da yasak olduğunu ve dönene kadar havaalanında emanet olarak kalacağını söylediler. Mısırlı bir arkadaşımla iletişime geçtim. Ne yazık ki yapılacak bir şey olmadığını, hatta duyduğu bazı haberlere göre dönüşte geri alamayan insanlar olduğunu söyledi. Ah benim drone’um seni nasıl bırakıp gideceğiz 🙁

Neyse drone’u emanete bıraktık ve tüm tatil boyunca acaba geri alabilecek miyiz sorusu döndü durdu kafamızda. Ancak mutlu son, drone’u 580 EGP karşılığında geri alabildik 😊

Artık bir yere gitmeden önce drone kısıtlamalarına mutlaka bakıyoruz. Sizin de aklınızda olsun kaptırmayın drone’u 😊

2.Taksi

Nedir bu taksilerden çektiğimiz? Bence taksicilik kavramı artık sosyolojik bir vaka olarak incelenmeli ve nihayete erdirilmeli. Nereye gidersek gidelim, dünyanın genelinde bir taksici sorunsalı mevcut. Ben sadece Türkiye’ye özgü zannederdim ama seyahatlerim ile bunu yakın gözlemlemiş oldum.

Tahmin edebileceğiniz gibi Mısır’da da durum farklı değil. Siz siz olun taksicilere karşı dikkatli olun. Biz genel olarak UBER kullandık ancak çok zor durumda kaldığımızda elbette kullanacaksınız. Genel olarak sorun güvenilir olmamaları. Kahire’de taksiye bindiğimde ne kadar sürede varacağım, kaç para ödeyeceğim hep meçhul. O yüzden taksi mümkünse çok az kullanılmalı.

3.Esnaf

Gitmeden önce sıklıkla duyduğum satıcılara dikkat edilmesi konusuydu. İnanılmaz ısrarcı, asla düzgün fiyat vermeyen bir esnaf kitlesine hazırlıklı olun. Ben hayatımda bu kadar ısrarcı başka satıcı kültürü görmedim. Mısır’ın güneyi veya kuzeyi daha iyi veya kötü diye yorum yapamıyorum çünkü bölgeden bağımsız her yerde hepsi aynı gerçekten. Mısır’dan hatıra almaya korkar hale geldik. Hele satıcılarla göz göze gelmeden yürümeye çalışmak 😊

4.Fotoğraf Çekerken Dikkat

Harika bir hazineye sahip olan Mısır’ın fotoğrafa değer pek çok bölgesi var. Bu harika eserleri elbette anılarımızda biriktirmek istiyoruz. Ancak Mısır Turizm Bakanlığı’nın koyduğu bir yasağa göre her yerde fotoğraf çektirmek ne yazık ki mümkün değil. Özellikle Tahrir Meydanı’nda bu yasak mevcut.

Ancak Temmuz 2022’de çıkan bir habere göre Turizm bakanlığı bu yasağın esnetildiğini söylemiş. Ancak şunu da eklemiş. ‘’ Ülkenin imajına zarar verecek fotoğraf ve görüntüleri çekmek ve paylaşmak tamamen yasaktır’’

Siz yine de dikkatli olun, çünkü ben sokaklarda gezerken yasaklı bölge olmamasına rağmen bazı esnaflardan fotoğraf çekmenin yasak olduğuna dair uyarılar almıştım.

5.Fotoğraf Çekilmek İsteyen İnsanlar

Fotoğraflarımızı izin verdiğimiz yerlerde çekebildiysek eğer hazır olun başka bir sorunla karşı karşıyasınız. Fotoğraf çektirmek isteyen insanlar!

Ortadoğu coğrafyasına özgü olduğunu düşündüğüm bir eylem olan fotoğraf çektirme istediği Mısır’da bazen yürümemizi bile engelliyordu. Başlarda çok şaşırmakla beraber sanki dünyaca ünlü bir artistmişiz gibi karşılanmak, herkesin fotoğraf çekilmek istemesi hafiften hoşuma gitti. Ancak bi noktadan sonra gerçekten çok yorucu oldu çünkü insanlar, özellikle yaş grubu küçük olan gruplar asla sizi yürütmüyor. Özellikle piramitlerin olduğu bölgede durmadan fotoğraf çekilmek istiyorlar. Sebebini anlayamadığım bir kültür, gerçekten bilen biri varsa lütfen yorumlarda beni aydınlatsın.

6.Mısırdaki İnsanların Geç Kalması

Buraya geldiyseniz yeni bir olgu ile tanışın. Mısır Saati! Mısır saati normal saatlerin en az yarım saat gerisinden gelen, Mısır’a özgü bir zaman kavramı 😊

Geç kalmanın bir kültür olduğu Mısır’da siz siz olun saatlerinizi uyarken bu zaman farkına dikkat edin. Çünkü dediğim gibi geç kalmak artık bir kültür haline gelmiş. Biriyle buluşacaksanız, bir toplantıya katılacaksanız, bi yerde olmanız gerekiyorsa bu saat farkını göz önünde bulundurun.

Mısır Gezi Rehberi

Medeniyetin doğduğu, tarihinin 7000 yıla dayandığı ve çocukluk hayalim olan Mısır’da bulunduğum 7 gün boyunca Kahire, İskenderiye, Luksor ve Asvan şehirlerini gezme fırsatım oldu.

Kahire gezi rehberine bu yazımda yer veriyorum.

İskenderiye gezi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

Luksor gezi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

Asvan gezi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

Kahire Gezi Rehberi

Keşmekeşe, kargaşaya, gürültüye, trafiğe, kalabalığa, telaşa, tarih kokusuna hazır mısınız? Evetse sizi Kahire sokaklarına götüreceğim. Ama bastan söyleyeyim beklentinizi en tepede tutmayın.

Çocukluğumdan beri hayalini kurduğum Piramitleri görme aşkıyla Mısır’a gideceğimiz günü iple çekerken beklentimin çok yüksek olduğunu söyleyebilirim. Aslında Dubai’den sonra gideceğim ilk Ortadoğu ülkesi olduğu için büyük bi merak da vardı belki de beklentim bu yüzden yüksekti. Ama Kahire benim için tam bir hayal kırıklığı oldu diyebilirim.

Teknolojiye erişimin olmadığı zamanlarda yapılan 4000 yıllık anıtların, teknoloji çağında yasarken oluşturulan ”modern” mimari ile tezatını göreceksiniz burada. 

Gitmeden önce ve geldikten sonra bloglarda bazı insanları Kahire’nin çok etkilediğini gördüm. Ben mi çok memnuniyetsizim diye düşünürken sonra Luksor ve Asvan’i gördüğümde fikrim biraz olsun değiştiği için sorunun bende değil de Kahire’de olduğunu anladım. Elbette bunlar kişisel düşüncelerim. Sonuçta her şey, insanda bıraktığı etki kadardır.

Belki havaalanına indiğim andan itibaren basımıza gelen aksiliklerden de kaynaklanıyor olabilir bu memnuniyetsizliğim. Ama elbette tüm bunlar Piramitlerin, Müzenin, Tapınakların beni etkilemesinin önüne geçemedi.

Kahire ile ilgili tüm deneyimlerimi uğradığım yerleri anlatırken tek tek açıklayacağım. Hazırsanız başlıyorum 😊

1.Khan Al Halil

Mısır’a esimin is gezisi vesilesi ile gelmiş olduk. O çalışırken ben de ilk gün Mısır’ı biraz keşfetmek istemiştim. Daha ilk günümde tek başıma Khan Al Halil bölgesine gitmek istedim.

Ancak burası Kahire’de başlamak için özellikle tek başınaysanız güzel bir secim değilmiş. Hiç bilmediğim bi ülkenin bilmediğim bir bölgesinde tam anlamıyla turist olduğumu belli ederken burada yasadığım sorunlar kaçınılmaz oldu.

Öncelikle bilmeniz gereken en önemli şey, bu bölgede internet erişimi çok sıkıntılı. Gitmeden önce Roaming yaptırmıştım. Uber kullanarak ulaştım buraya ancak dönerken 2-3 defa isteğim internet erişiminden dolayı kayboldu, çünkü iletişim kuramadık şoförle. Taksi deneme gafletinde de bulunmadım elbette. Belki oradan bir hat alsaydım bu şekilde olmazdı ama o bölge genel olarak çok vasat.

Aslında Khan Al Halil, Kapalı Çarşı’ya çok benziyor. Ama kapalı çarşının Ortadoğu versiyonu diyebilirim. Burası hediyelik eşya için pek çok şey bulabileceğiniz bi bölge.

Yolda satıcılardan, esnaflardan dolayı adim atabilmek çok zor. Kaç kere birilerini terslemek zorunda olduğumu hatırlamıyorum. Altgeçitlerin önünden geçerken inanılmaz bir koku var. Yazık ki pek çok evsiz buralarda yaşıyor.

Khan Al Halil’e gelecekseniz yalnız gelmeyin diyebilirim. Buranın çevresinde de görülmesi gereken pek çok yer var.

2.El-Ezher camii

Khan Al Halil’e çok yakın olan Mısır’ın en görkemli camilerinden biri. Caminin avlusu çok büyük ve çok sessiz. Khan Al Halil bölgesine geldiyseniz mutlaka uğramalısınız.

3.Tahrir Meydanı

Tahrir meydanı Nil’in Paris’i olarak anılan, hemen hemen Kahire’nin her yerinden çok kolay ulaşabileceğiniz İsmail Paşa tarafından kendi modernleştirmek amacıyla yaptırılmış bir meydandır.

Bu meydan Mısır halkı için çok önemli, çünkü İngiliz işgali sırasında Kahire halkı için direnişin merkezi haline gelmiştir. Bundan dolayı Mısır halkı için özgürlüğün ve direnişin simgesi haline gelmiştir. Zaten Tahrir’in kelime anlamı olarak ‘Kurtuluş’ demektir.

Burayla ilgili olarak duyduğum ama emin olmadığım bir bilgi var. Mısır’ın bazı bölümlerinde fotoğraf çekmek yasak. Bu bölge de onlardan biriymiş diye duydum. Sebebini bilmemekle birlikte eğer doğruysa bana çok garip geldi. Eğer böyle bir şey siz de biliyorsanız yoruma yazabilirsiniz.

Kaynak; istockphoto.com

4.Tolunoğulları Cami

Mısır’da bilinen ilk Türk devleti olan Tolonogullari devletinin kurucusu Ahmet bin Tolonoglu tarafından kurulan bu camii Kahire’nin kuzey doğusunda yer alıyor.

Bu cami tamamen tuğladan yapılmasının yanında içerisinde külliye, hastane ve eczane ve hamamlardan oluşuyor.

Kaynak; www.trthaber.com

5.Mısır Piramitleri (Giza Nekropolü, Keops Piramidi)

Mısır’ın gerçek hazinesine geldi sıra. Pek çok turistin Mısır’a gelme sebebi elbette tarihin büyük mirası, muazzam bir gizeme sahip olan Mısır Piramitleri.

Milattan önce 2630 yıllarında inşasına başlanan Mısır piramitleri, zamanın teknolojisine göre nasıl inşa edildiği hala gizemini korumaktadır. Kaldı ki günümüz teknolojisiyle bile yapılabileceği meçhul.

Firavunların mezarları olarak inşa edilen bu yapılar, öldükten sonra yaşamın olduğu düşüncesiyle firavunların kıymetli eşyalarıyla birlikte

İrili ufaklı olarak yüzden fazla piramit bulunduran Mısır’da en ünlü olan piramit üçlüsü Keops, Kefren ve Mikerinos, Giza bölgesinde bulunmaktadır. Öyle bir piramit düşünün ki yüksekliği 146 metre, çevresi 922 metre binlerce tonluk bloklardan oluşturulun, yapımı binlerce işçiyle yıllarca süren bir piramit. Piramitlerle ilgili yıllardan beri günümüze gelen öyle esrarengiz hikayeler var ki, bu sayede insanda daha fazla merak uyandırıyorlar.

Dünyanın eski 7 harikasından biri olan Keops piramidi Kahire’nin bazı bölgelerinden görünmektedir.

Piramitlerin içine girmek isterseniz bunun için ekstra para ödemeniz gerekiyor. Girerken bilmeniz gereken en önemli şey, giriş koridorları inanılmaz dar, aynı anda çıkanlar da olduğu için de çok yavaş ilerlemektedir. Yukarı doğru çıkmak özellikle çok zor. Dar alan fobisi olanların veya astımı bulunanların girmesini tavsiye etmem. Dar olduğu kadar çok da havasız. Özellikle yolun sonunda ulaştığınız kralın mezarının bulunduğu oda inanılmaz havasız, ilk girişte bi nefesi kesiliyor insanın.

Ama bu kadar çileye de bence değiyor. Sonuçta dünyanın en popüler ve en gizemli yapılarından biri. Eğer gitme fırsatınız olursa kesinlikle içine de girmelisiniz.

Bu arada belirmeden edemeyeceğim. Uçsuz bucaksız çölün ortasındaymış gibi düşünülen piramitler artık neredeyse şehrin ortasında yer alıyor diyebilirim. Piramitlere geldiğinizde yönünüzü giriş kapısına çevirdiğinizde Mısır’ın o harabe şehir hayatını da göreceksiniz. Aşağıya o açıdan bir fotoğraf bıraktım.

İçeri kamera sokmak veya çekim yapmak yasak. Gördükleri anda uyarıyorlar, çok dikkatli olun.

Ziyaret Saatleri; 8.30-17.30

Piramitlere giriş ücreti; 200 EGP

Piramitlerin içine girmek isterseniz; 400 EGP

Piramitlerin etrafında deve turu yapmak isterseniz; 200 EGP

Deve turu yaparken para vermiş olsanız bile sizi gezdiren kişi ayrıca bahşiş istiyor, ona da dikkat edin.

6.Büyük Gize Sfenksi

Dünyanın en büyük tek-taş heykeli olan, 73,5 metre uzunluğunda, insan başlı aslan, piramitlerin koruyucusu olarak anılan Sfenks dünyanın en bilinen antik anıtlardan biridir.

Yapım tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte yaklaşık 4500 yıl önce firavun tarafından yaptırıldığı düşünülüyor. İçerisinde gizli odaların bulunulduğu düşünülen Sfenks’in sırrı da henüz gizemini korumaktadır.

7.Basamaklı Piramit

Mısır’ın ilk piramidi olduğu söylenen Basamaklı Piramit bir diğer adıyla Zoser piramidi dönemin en değerli mimarlarından olan Imhotep tarafından yaptırılmıştır. Toplamda 6 basamaktan oluşan piramit, işleme ve kabartmalarla süslenmiştir ve bu özelliği onu diğer piramitlerden de ayırmaktadır. Aynı zamanda içindeki mezarlarda da bu süslemeler görülmektedir.

İçeri girmesi zahmetli olsa da bu piramit de Kahire’de görülmesi gereken yerlerden biridir.

Ziyaret saatleri; 09.00-18.00

Giriş ücreti; 200 EGP

Kaynak; www.gzt.com

8.Kahire Müzesi

Mısır’ın en ünlü meydanlarından biri olan Tahrir meydanında yer alan ve 1902’de acılan Kahire Müzesi içerisinde 120 binden fazla eseri barındıran Kahire’nin en turistik yerlerinden biri. Burada Antik Mısır’a ait arkeolojik eserleri gözlemleyip Mısır’ın o muazzam tarihine ışık tutabilirsiniz.

İçeride çok fazla eser olmasından dolayı müzeyi gezmek çok uzun zaman alacağı için en önemli noktalarını gezebilirsiniz. Kahire Müzesi’nde en çok ilgi çeken bölümler, Kraliyet Mumyaları Odaları ve Firavun Tutankhamon‘un değerli eşyalarının sergilendiği bölümlerdir. Ancak unutmayın mumyaların olduğu bölüm için ayrıca 180 Mısır poundu ödemeniz gerekiyor.

Bu müzenin bir diğer önemli yanı ise, dünyada bulunan tüm değerli Antik Mısır eserlerinin toplanmış olmasıdır. Bunun için Fransız Mısır bilimci Auguste Mariette ve öncesinde de Kavalalı Mehmet Ali Paşa çok uğraşmıştır.

Son olarak müze ile ilgili ücret ve saat aralığından bahsedeyim;

Ziyaret Saatleri; Müze 09.00 – 17.00 saatleri arasında açık.

Giriş Ücreti; 160 EGP

Mumyaları da görmek isterseniz 180 Mısır poundu daha ödemeniz gerekiyor.

Kaynak;merhabafrika.com

9.Mısır Medeniyetler Müzesi (The National Museum of Egyptian Civilization)

Normalde tüm müzeleri karış karış gezen biri değilim, her müzeyi gezerim diyemem ancak 2017 yılında yapılan Mısır Medeniyetler müzesi, on defa daha gitsem gezeceğim bir müze.

Her ne kadar şu anda Mısırlıların sadece tarihinin ekmeğini yemesi beni çok şaşırtsa da bu harikulade eserlerin günümüze kadar büyük bir özenle korunması beni çok şaşırttı.

Romalıların hâkimiyetinden bu yana Osmanlı devleti dahil bir çok medeniyete ev sahipliği yapan Mısır’a ait bu eserler tarih sırasıyla müzede karşımıza çıkıyor. Ama beni en çok etkileyen elbette mumyalar oldu. Ramses’ten Firavun’a, Kleopatradan diğer hükümdarlara kadar hepsinin mumyaları o kadar özenle saklanmış ki, dişlerinden tırnaklarına hatta saçlarına kadar her şeyi hala duruyordu.

Mısıra gelirseniz kesinlikle buraya uğramanızı tavsiye derim.

Ziyaret Saatleri; Ancak bu müze 9.00-17.00 saatleri arasında açık, ona da dikkat edin.

Giriş Ücreti; Müzeye giriş ücreti; 200 EGP.

Mumyaların olduğu bölüm müzenin alt katında ve burada kamera kullanmak kesinlikle yasak. Her bölümde güvenlik görevlileri bulunuyor.

10.Kahire Kalesi (Citadel)

Ortaçağ zamanından kalan ihtişamlı bir yapı olan Kahire Kalesi’nin yapımına Selahaddin Eyyubi tarafından başlanmış ve Osmanlı döneminde bitirilmiştir. Bu kale 200 metre yüksekliğinde olan Mokattam Tepelerinin bir uzantısı şeklinde gelmektedir.

Mehmet Ali Paşa camii ’de bu kalenin içerisinde yer almaktadır. Bunun yanında anıtlar da bulunmaktadır.

Ziyaret Saatleri; Bu kale 09.00-17.00 saatleri arasında açıktır.

Giriş Ücreti; Müzeye giriş ücreti 200 EGP

Kaynak;www.ajanslotus.com

11.Kahire Kulesi (Cairo Tower)

Kahire’nin modern simgelerinden biri olan Kahire Kulesi Nil Nehri üzerinde bulunan Zamalek adasında bulunuyor. 1956 yılında inşa edilen bu kule, panoramik bir Kahire manzarası sunuyor.

184 metre uzunluğundaki bu kule Mısır ve Kuzey Afrika’nın en uzun yapısıdır. İçerisinde restoran ve kafe de bulundurmaktadır. Burası da tıpkı İstanbul’da inşa edilen Çamlıca Kulesi gibi televizyon kulesi olarak inşa edilmiş. Artık büyük şehir olmanın bir zorunluluğu oldu sanki bir kule barındırmak.

Evet eğer kuleye çıkmaya karar verirseniz ki bence mutlaka yapın, birkaç önerim olacak. Gündüzün sert ışığında kuleye çıkmanızı tavsiye etmem. Bence gün batımına yakın çıkın ve hem gün batımını hem de şehrin gece manzarasını seyredin. Ama manzarayı seyreylerken muhtemelen baş ağrınız da tutacaktır. Çünkü Mısır’ın en baskın özelliği olan trafik gürültüsü sizi 184 metrede de rahat bırakmayacaktır.  Şehrin tüm trafik gürültüsüne maruz kalacaksınız ama hiçbiri kornaların o rahatsız edici sesi kadar olmayacaktır. Adeta korna senfonisi deneyimini yaşayacaksınız.

Ziyaret Saatleri ; 09.00-01.00 saatleri arasında açık.

Giriş Ücreti ; Gürültüye rağmen girmek isterseniz giriş ücreti 200 EGP.

12. Nil Nehri

Yukarıdaki tüm yerleri gezdiyseniz eğer, artık Nil nehrinin dinginliğinde biraz dinlenebilirsiniz. Dünyanın en uzun Nehri olan Nil, Kahire’yi ikiye bölerken aynı zamanda Mısır boyunca da uzanmaktadır.

Mısır tarihinin seyrine dalmak isterseniz Nil Nehri boyunca gezebileceğiniz turlar bulunmakta. Hatta Luksor’a kadar uzanan turlar da mevcut. Biz yalnızca akşam eğlence gemisine bindik. Güzel bir yemek var ardından eğlence ile Mısır yorgunluğunu atmayı denedik. En güzel kısım ise, açık havada Nil Nehri boyunca Mısır’ı seyre dalmak oldu.

13. Diğer yerler

Eğer yukarıdaki tüm önemli yerleri gezdiyseniz ve hala vaktiniz varsa aşağıdaki yerlere de uğrayabilirsiniz;

  • Babi Fatihu
  • Mehmet Ali Paşa Camii
  • Baron Empain Sarayı
  • Aisha Fahmil Palace
  • Marriot Hotel

İskenderiye gezi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

Luksor gezi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

Asvan gezi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.

İçeriği Paylaş!