Belgrad Nerede?
Doğu Avrupa’ya açılan bir kapı olan Belgrad, kendi dilinde Beyaz Şehir olarak adlandırılmaktadır. Resmi dili Sırpça olmasına rağmen Türkçe ile çok fazla ortak kelimeye sahip. Bu yüzden ne dediğimize dikkat etmekte fayda var 😊
Diğer bazı Avrupa şehirlerinin aksine gece hayati ve renkli caddeleri ile meşhur. Burada gece geç saatlere kadar sokaklarda dolaşabilir, sokak sanatçılarının şovlarını izleyip müziklerini dinleyebilirsiniz.
Başkent olan Belgrad Tuna ve Sava nehirlerinin birleştiği noktada yer alıyor. Nehrin ikiye böldüğü bu şehir, gezilecek tarihi yerleri “Stari Grad” yani eski şehirde, yeni şehri ise “Nova Grad” olarak adlandırdığı bölgede barındırıyor. Turistik mekânların çoğu kentin tarihi kısmında yer alıyor. Yeni Belgrad ise daha çok alışveriş merkezleri ile on plana çıkıyor.
Belgrad’a gitmeyi düşünüyorsanız, Gezilecek yerlerin ve ücretlerin, ulaşımın, kalınacak bölgelerin ve diğer tüm detayların fotoğraflar ile yer aldığı yazıma hoş geldiniz 🙂
Belgrad Vizesi Nasıl Alınır?
Güzel habere geldim. Belgrad Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarından vize istemiyor. Vizesiz gezilebilecek balkan ülkeleri arasında yer alan Belgrad’ı gönül rahatlığı ile seçebilirsiniz. 90 güne kadar vizesiz konaklayabilirsiniz.
Belgrad Para Birimi Nedir?
Sırbistan’ın para birimi Sırp Dinarı, kısaltması ise RSD’dir. Türk Lirası Sırp Dinarından şuanın kuruna göre (29.01.2023 ) yaklaşık 5,5 kat daha değerli.
1 Türk Lirası = 5,74 Sırp Dinarı
1 Dolar = 107,93 Sırp Dinarı
Güncel kur bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.
Belgrad’a Ne Zaman Gidilir? Belgrad’da Hava Durumu Nasıldır?
Belgrad bir Avrupa Şehri olduğu için, Avrupa’ya hakim olan karasal iklim görülmektedir. Bu sebeple İlkbahar ve sonbahar yağışlı geçer. Burayı ziyaret etmek için en uygun zaman yaz aylarıdır. Kısaca Mayıs – Eylül arasındaki zamanlar idealdir diyebiliriz.
Belgrad’ da Ne Giyilmeli?
Bu sorunun cevabını vermeden önce hangi tarihe gideceğinize karar vermeniz germektedir. Yukarıda belirttiğim gibi eğer kış aylarında gidecekseniz, çetin bir kış sizi karşılıyor olacaktır. Bu sebeple çok kalın giyinmeniz gerekir.
Eğer ilkbahar veya sonbaharda gitmeyi düşünüyorsanız birer yağmurluk ile çok da kalın olmayan kıyafetleri alabilirsiniz.
Yazın giderseniz eğer İstanbul gibi düşünebilirsiniz. İnce yazlık kıyafetler ideal olacaktır. Belgrad da tüm Avrupa şehirleri gibi kıyafet konusunda özgürce gezebileceğiniz bir yerdir.
Belgrad’ı Gezmek için Kaç Gün Gereklidir?
Bu soruya aslında sizin nasıl tatil yapmayı tercih ettiğinizle ilişkili olarak cevap verebilirim. Belgrad’ı 2 günde de gezebilirsiniz 3-4 günlük bir rota belirleyerek de gezebilirsiniz. Fazlası olmaz eksiği olur diyebilirim. Tamamen zamanla ve kaldığınız yerlerde geçirdiğiniz sure ile alakalı.
Mesela müze gezmeyi sevmeyen biri için müzeler listeden çıkarılabilir veya daha hızlı bir şekilde gezilebilir. Size bizim izlediğimiz rotayı anlatacağım. Gezilecek yerler bölümünü okursanız size uygun olup olmadığını da görüp dilerseniz listenizden çıkarıp gün sayınızı değiştirebilirsiniz.
Belgrad’da Ulaşım
İstanbul’dan Belgrad’a ulaşım yaklaşık 1 saat 40 dakika sürmektedir.
Havaalanından şehre ulaşım; 18 km ve yaklaşık 20 – 25 dakika sürmektedir. Havaalanından şehir merkezine aşağıdaki toplu taşıma araçları ile ulaşabilirsiniz;
Belediye Otobüsü
72 numaralı halk otobüsü yaklaşık 1 saatte şehir merkezine varıyor, ücreti ise eğer büfeden alırsanız 89 RSD, otobüste şoförden satın alırsanız 150 RSD.
Güzergahı; Havalimanı – Zeleni Venac Meydanı
Minibüs
A1 numaralı minibüs ise yaklaşık yarım saatte şehir merkezine varıyor, ücreti ise 300 RSD.
Güzergahı; Havalimanı – Slavija Meydanı (Kralja Milutina Caddes) – Havalimanı
Bunun dışında taksi ile de ulaşabilirsiniz. Ya da araç kiralamak da bir başka seçenek. Havaalanında çok sayıda araç kiralama firması bulabilirsiniz. Biz taksi seçeneğini kullanmıştık ve 3500 RSD ye şehir merkezinde bulunan otelimize ulaşmıştık. Dönüşte de enteresan bir şekilde 2000 RSD’ye havalimanına döndük. Burada da taksicilerin kimden ne kadar koparırsa diye baktıklarını anlıyoruz.
Son olarak Uber’ çok benzeyen ancak resmi sürücülerin kullandığı Belgrad Taxify Belgrad’ı da havalimanı-şehir merkezi veya otobüs terminali-havalimanı arası ulaşımınızda kullanabilirsiniz.
IOS;
Bolt: Request a Ride on the App Store (apple.com)
Android;
Bolt: Request a Ride – Google Play’de Uygulamalar
Şehir İçi Ulaşım
Şehir merkezinde otobüs, tramvay ve troleybüs gibi seçenekler var. 2 numaralı tramvaya binerek Eski Belgrad’da bulunan tüm tarihi yerleri gezebilirsiniz.
Uyarı: Toplu taşımada kullandığınız biletlerinizi yolculuğunuz boyunda saklayın. Çünkü herhangi bir anda kontrol edebiliyorlar ve eğer biletinizi bulamazsanız 2000 RSD gibi bir cezası var.
Ulaşım Kartı; Belgrad toplu taşıma kartı olan BusPlus ı edinerek bilet satan büfe arama zorluğundan kurtulabilirsiniz. BusPlus’ın fiyatları 1 gün için 250 RSD, 3 gün için 700 RSD, 5 gün için 1000 RSD.
Zemun ve Novi Sad’a Ulaşım
Zemun bölgesi Belgrad’a yaklaşık yarım saat uzaklıkta, tam bir Orta Avrupa bölgesi. Sessiz sakin ve bir o kadar huzurlu bu tarihi bölgeyi de Belgrad rotanıza eklemelisiniz. Peki Zemun’a nasıl ulaşırsınız?
Zeleni Venac bölgesinden 704, 706, 707 ve 84 numaralı hatlara binerek ulaşabilirsiniz. Zemun bölgesine 580 RSD ücret ile ulaşabilirsiniz.
Novi Sad ise Belgrad’a yaklaşık 1 buçuk saat uzaklıkta olan, gerek mimarisi ile gerek sıcacık atmosferi ve gece hayatı ile çok popüler olan bir şehir. Novi Sad’a şehir merkezine yürüme mesafesinde ve Savamala bölgesinde olan Belgrad Şehirlerarası Otobüs Terminalinden ulaşabilirsiniz. Savamala bölgesine yürümek istemezseniz 71 numaralı otobüs hattı ile de ulaşabilirsiniz. Novi Sad’a otobüs bileti kişi başı 800 RSD.
Bunun yanı sıra aynı otobüs terminalinin orada hızlı tren olduğunu da duydum o da yaklaşık 36 dk sürüyormuş. Fiyatı da 360 RSD. Bunu da Instagram’dan bir takipçim belirtti.
Belgrad da Nerede Kalınır?
Belgrad’da pek çok yere yürüyerek ulaşabilirsiniz. Bu sebeple şehir merkezine yakın yerlerde konaklamanız, zamanınızı toplu taşımada harcamamanıza yarayabilir. Elbette toplu taşıma ile de ulaşmanız gereken yerler olacaktır. Bu yüzden konaklayacağınız yer çok önemli.
Belgrad’da konaklama yapabileceğiniz en iyi bölgeler; Knez Mihailova Caddesi, Cumhuriyet Meydanı, Skadarlija, Stari Grad ve bu bölgelere yakın yerler olabilir.
Bizim Airbnb’den kiraladığımız ev Kosovska caddesinde ve otobüs duraklarına çok yakındı.
Belgrad’da Ne Yenir? Meşhur Yemekleri ve Popüler Restoranları
Geldik karnımızı acıktıracak başlığa. Yukarılarda belirtmiştim, bir zamanlar Osmanlı hükümdarlığında olan Belgrad ile pek çok ortak noktamız bulunuyor. Çok fazla ortak kelimemiz olduğu gibi, çok fazla ortak yemek çeşidi var. Hatta isimleri bile benzer.
Bunun öncesinde birkaç popüler restoranındaki menüleri göstermek istiyorum. Hem yemek çeşitliliği hem de fiyatlar açısından yol gösterici olabilir.
Meşhur Yemekleri
Ćevapi
Cevapi İnegöl Köftesine benzeyen bir kebap çeşidi. En meşhur yemeklerinden biri, mutlaka denemelisiniz. Somun ekmek ya da pidenin arasına konularak servis ediliyor.
Plyeskavisa
Kaşar peyniri ile doldurulan sığır veya domuz etinden yapılan lezzetli bir yemek.
Burek
Adından da anlaşılacağı gibi, özellikle kahvaltılarda çok tercih edilen börektir. Soğanlı, patatesli, pırasalı, ıspanaklı, mantarlı, peynirli, domuz etli, kıymalı çeşitleri bulunmaktadır. Hemen hemen her yerde karşılaşacağınız fırınlardan alabilirsiniz.
Karadjordje Schnitzel
Bu da bir çeşit şinitzel. Domuz veya sığır eti kullanılan bu lezzet ekmekle kızartılır ve sonrasında Kajmak sosu da eklenerek servis edilir.
Sarma
Dediğim gibi pek çok ortak kelimemiz olduğu gibi pek çok ortak yemeğimiz de var. Sarma da onlar da biri. Asma yaprağı ve lahana ile yapılan sarma da bizimkinden farklı olarak kıyma da içermesidir.
Gibanica (Su böreği)
İnce hamurun arasında doldurulan peynir ile yapılan Gibanica, aslında su böreğidir. Bu da sık tüketilen hamur işlerinden biridir.
Duvec
İsminden de anlayabileceğiniz üzere Güveç.
Ajvar
Ayvar diye okunan bir sos. Garnitür, salata veya ekmek üzerine sürülerek tüketilir.
Kajmak
Bildiğiniz kaymak ancak bizdeki gibi yalnızca kahvaltıda ikram edilmez. Akşam yemeğinde pek çok yemeğin yanında, bazen ana yemek öncesinde servis edilir.
Škembići
Skembici, yani işkembe çorbası. Ben bunu yemedim, kaldı ki işkembe çorbasını da yemem zaten ancak bloglarda okuduğu kadarı ile, bizimkinden farklı olarak sebze ve baharatlarla süslenerek, haşlanmış patates ile servis edilirmiş.
Palacinke
Belgrad’da çok sık tüketilen bu yemek aslında krep.
Rakija
Belgrad’ın meşhur likörü. Yol üstünde shot şeklinde satılan yerleri göreceksinizdir. Özellikle Skadarlija caddesinin sonunda bir yer satıyordu. Denedim ancak çok sert bir alkol çeşidi. Bu yüzden çeşitli aromalarla zenginleştirilmiş.
Sırp Şarapları
Belgrad Rakija dışında Sırp Şarapları ile de meşhur. Buraya kadar gelmişken mutlaka Sırp Şaraplarını da denemelisiniz.
Bunlar dışında Ustipci, Baklava, Tuhafija, Cvarci, Krofne, Riblja Çorbası, Becka Snicla gibi diğer başka yerel lezzetler de bulunmakta. Bunları da deneyebilirsiniz.
Popüler Restoran ve Cafeler
? Cafe (Basta Patio)
Belgrad’a gelmeden önce, biraz araştırma yaptığınızda mutlaka duyacağınız ve gitmek isteyeceğiniz kafe ? kafe. Evet yanlış okumadınız bu kafenin ismi Soru İşareti. Biz burada kahvaltı yaptık ve çok da beğendik.
Burada ykahvaltı yapmıştık, mıhlama bile vardı menüde ancak başka bir peynirle 🙂
Lorenzo Kakalamba
Hayatımda gördüğüm en orijinal ve en karmaşık dizayna sahip kafelerden biri olan Lorenzo, Belgrad’a geldiğiniz zaman mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri bence. İçeride çeşit çeşit heykeller, farklı renk kombinasyonları, değişik servisler var ve hatta yürüdüğünüz cam tabandan restoran mutfağını da görebiliyorsunuz.
Biz burada bir akşam yemeği yedik. Menüyü yukarıda paylaşmıştım hem fiyatlar açısından hem de içerik açısından fikir oluşturabilir. Yediğimiz yemekleri ve restorandan birkaç kareyi de paylaştım.
Sipariş verdiğimiz yemekler de aşağıdaki gibiydi;
Sesir Moj
Kafana restoranlarıyla meşhur olan Sesir Moj, Skadarlija bölgesinde yer alıyor. Zaten Skadarlija’yı gezerken enerjisi ile mutlaka kendisine baktıracak olan bir yer, dikkatinizi çekecektir. Gitmeden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.
Eklektika 40 – Kırk Merdiven
Tatlı bir konsepti olan Eklektika, sakin bir Türk kahvehanesi. Belgrad sokaklarında gezerken burada huzurlu bi mola verebilirsiniz.
Luff Gelato
Nikola Tesla’ya yürüme mesafesinde olan Luff Gelato, dondurma molası verebileceğiniz bir yer. İçerisinde oturma alanı olmadığı için, sokaktaki oturma yerlerinde dinlenerek dondurmanızı yiyebilirsiniz.
Rice Kings Sutlijas Bar
? Kafeye giderken yol üstünde karşılaşabileceğiniz bir sütlaç kafe. Daha önce sadece sütlaç üzerine yoğunlaşmış bir kafe görmemiştim ancak konsepti başarılı buldum. Ancak lezzeti konsept kadar başarılı değildi bence. Aşağıdakileri denemiştik. Belki siz de bir şans vermek istersiniz.
Belgrad Hakkında Bilmeniz Gerekenler, Yardımcı Uygulamalar
Genel olarak fiyatlar nasıl?
Belgrad Avrupa’nın en ucuz şehirlerinden biri olabilir. Para biriminin de Türk Lirası’ndan daha ucuz olması, ucuzluk anlamında önemli bir faktör.
İstanbul ile karşılaştırdığımızda, aşağıdaki gibi bir veri çıkıyor ortaya.
Çok daha detaylı bilgiye aşağıdaki yazıdan ulaşabilirsiniz.
Belgrad Hayat Pahalılığı: Belgrad pahalı bir şehir mi? (belgradgezirehberi.com)
Aynı zamanda bloglarda gezerken şöyle bir site de gördüm, çok faydalı geldi;
🥇 Belgrat ‘de Yaşam Maliyeti ve Maaşlar, 2022 verileri. (yasammaliyeti.com)
Önemli tarihler neler? Festivaller ne zaman yapılıyor?
Sanat kültür açısından önemli bir yere sahip olan Belgrad, yılın pek çok zamanında çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Güncel olarak takip etmekte fayda var ancak ben aşağıya genel bir liste bırakıyorum;
- Srpski Nova Godina (Sırp Yeni Yılı) – 13 Ocak
- Gitar Festivali – Şubat
- Uluslararası Film Festivali – Şubat
- Belgrad Dans Festivali – Nisan
- Şarap Festivali – Mayıs
- Belgrad Yaz Festivali – Temmuz ve ağustos
- Uluslararası Müzik Festivali – Çeşitli tarihler
- Uluslararası Caz Festivali – Çeşitli tarihler
- Usce Bira Festivali – Ağustos
Yardımcı uygulamalar neler?
Belgrad’da seyahatinizi kolaylaştıracak birkaç uygulama var ve açıklamalarıyla birlikte aşağıya bırakıyorum.
1.Public Transport Belgrade
Rotaları, otobüs hatlarını offline olarak da görüntüleyebilip kullanabileceğiniz bir uygulama. Mutlaka işinize yarayacaktır. Tüm hatların çift yönlü sefer saatlerine kadar herşeyi bulabilirsiniz.
2.Belgrade Offline Map And Travel Trip Guide
Offline olarak kullanabileceğiniz haritaları ve seyahat önerilerini bulunduran bu uygulamayı seyahatiniz boyunca kullanabilirsiniz.
App Store;
Belgrad Çevrimdışı Harita ve seyahat rehberi App Store’da (apple.com)
3.Omio
Eğer Belgrad’dan sonra trenle veya otobüsle Avrupaya başka bir rotanız daha varsa Omio’dan tren ve otobüs seferlerini kontrol edebilir, size uygun olanı seçebilirsiniz.
App Store
Omio: Trains, Buses & Airlines on the App Store (apple.com)
Play Store
Omio: Train, rail & bus travel – Google Play’de Uygulamalar
4.Eway
Şehir içinde bir noktadan diğer bir noktaya nasıl, hangi ulaşım aracıyla kaç dakikada gidebileceğinizi detaylı bir şekilde gösteren bir uygulama.
Diğer
Belgrad ile ilgili bilmeniz gereken önemli noktalar ise;
- Belgrad şehri tarihte 50 kez yıkılıp baştan inşa edilmiştir.
- Belgrad’da neredeyse her mekânda ücretsiz wi-fi bağlantısı bulabilirsiniz.
- Belgrad eğlenceyi çok iyi bilen ve çok seven bir şehirdir. O yüzden eğlence konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız.
- Prizler Türkiye’deki gibidir. Priz tipi Schuko CEE7/7 and CEE7/16. Türkiye ile Sırbistan voltaj ve priz şekilleri bakımından aynı. O yüzden herhangi bir dönüştürücüye ihtiyacınız olmayacaktır.
- Belgrad, free walking turlar açısından çok meşhur bir şehir. Şehrin her noktasında yürüyüş turlarını çok uyguna ya da bedavaya bulabilirsiniz. Aşağıdaki linkten bu turlara erişebilirsiniz. Ancak burada önemli nokta ücretsiz turlarda bahşiş bırakmanız. Bu gelenek gibi bir şey aslında, kendi bütçenize göre bahşiş bırakabilirsiniz.
- Bunun yanında aşağıda yer alan turlardan da yararlanabilirsiniz.
The BEST Belgrade Tours and Excursions in 2023 – FREE Cancellation | GetYourGuide