Kuzey Makedonya, Ohri Gezi Rehberi

gezen1kadin
gezen1kadin 12 Okuma Süresi

Kültürü ile, doğası ile, yemekleri ile bize çok yakın olan, adeta evimizdeymiş gibi hissedebileceğimiz Balkanlar, içinde yer alan farklı ülkelerle yakın mesafede çok harika gezi deneyimleri sunuyor. Balkanlar’ın tazecik isimli Kuzey Makedonya’sı da gün geçtikçe popüler gezi noktalarından biri oluyor.

Bu yazımda Kuzey Makedonya’nın belki de en güzel şehri olan Ohri ile ilgili deneyimlerimi paylaşırken, aynı zamanda Makedonya ile ilgili de bilgiler vermeye çalıştım. Hadi gelin hep beraber Makedonya ve Ohri’yi keşfedelim.

1.Makedonya Nerede?

1991’de Yugoslavya’dan ayrılarak bağımsız olan Kuzey Makedonya Cumhuriyeti, kuzeyde Sırbistan ve Kosova, batıda Arnavutluk, güneyde Yunanistan, doğuda Bulgaristan ile komşudur. Nüfusu yaklaşık 2 milyon olan Makedonya’nın başkenti ve en büyük şehri Üsküp’tür ve nüfusun dörtte biri de burada yaşar.

Yugoslavya’dan ayrıldıktan sonra Birleşmiş Milletlere “Makedonya Eski Yugoslavya Cumhuriyeti” adıyla üye olabildi. Bunun sebebi Yunanistan’ın Makedonya adını kullanmasına itiraz etmesiymiş. 2018 yılında Makedon ve Yunan Hükümetleri, ülkenin adının “Kuzey Makedonya Cumhuriyeti” olarak değiştirilmesi yönünde anlaşmaya varılmış.

Toplamda 20 şehri olan Kuzey Makedonya’nın büyük şehirleri Üsküp, Manastır, Kumanova, Pirlepe, Kalkandelen, Ohri, Köprülü, İştip, Gostivar ve Ustrumca’dır.

Ülkenin resmi dili Makedonca’dır ancak Arnavutça, Boşnakça, Sırpça ve Türkçe de konuşulmaktadır.

2.Makedonya Para Birimi

Makedonya’nın para birimi Makedon Dinarı. Kısaltması ise MKD’dir.

Şu anki kurla (2023 Kasım);

1 dolar = 57,61 MKD

1 ₺= 2,02 MKD

Güncel kural ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

3.Makedonya Vizesi?

Balkanlar, biz Türkler’ in yüzünü güldüren bi bölge. Pek çok Balkan ülkesi gibi Kuzey Makedonya da Türklerden vize istemiyor.

Bordo veya yeşil pasaport ile vizesiz olarak gidilebilir ve 90 gün boyunca konaklayabilirsiniz.

Buraya uçakla gidebileceğiniz gibi aynı zaman da tren ile de gidebilirsiniz ancak tren Bulgaristan’dan geçtiği için vizenizin olması gerekiyor.

4.Makedonya’ya Ne Zaman Gidilir?

Makedonya’yı gezmek için en uygun zamanlar yıl içinde yağışların az olduğu zamanlar olacaktır. Çünkü gezerek keşfedebileceğiniz pek çok yeri var Makedonya’nın.

Örneğin Ohri’ye gitmek isterseniz yaz başlarını veya yaz sonlarını tavsiye ederim. Yazın sıcakların çok yüksek olduğu dönemleri de tavsiye etmem. Çünkü Ohri’nin her yerini yürüyerek keşfedebilirsiniz. Üstelik Ohri gölünde yüzmek isterseniz yaz ayları harika bi seçim olacaktır.

Özet olarak Haziran ve Ekim ayları arası ziyaret için en uygun dönemler olacaktır.

5.Makedonya’da Ulaşım

Uçak ile Ulaşım

İstanbul’dan Türk Havayolları ve Pegasus Havayolları’nın Üsküp Büyük İskender Havaalanına direkt uçuşları mevcut. Uçakla yaklaşık 1 buçuk saat sürüyor.

Otobüs ile Ulaşım

Üsküp’e otobüsle üç şekilde ulaşabilirsiniz. Birincisi direk Üsküp’e ulaşım. İkincisi önce Bulgaristan Sofya’ya oradan da Üsküp’e, ikincisi ise önce Yunanistan Selanik’e sonra da Üsküp’e geçerek.

İlk olarak Esenler otogarından Yonca, Alpar ve Jardan Tur ile direk Üsküp’e yaklaşık 10 saatlik bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz.

Eğer ikinci alternatif olan Bulgaristan üzerinden geçmek isterseniz yerel otobüs firmalarından Metro, Kamil Koç, Arda Tur, Yonca, Alpar ile ulaşabilirsiniz. Sonrasında Sofya üzerinden Üsküp’e de aynı şekilde otobüs ile yaklaşık 4 saatte geçebilirsiniz.

Ya da üçüncü alternatif olan Selanik üzerinden geçmek isterseniz yine Eseler otogarından kalkan Arda Tur, Lilian Express ya da Özikizler ile yaklaşık 9 saat ile ulaşabilirsiniz. Sonrasında Selanik’ten Üsküp’e Simeonidis Tours ile 4,5 saatte ulaşabilirsiniz.

Biletleri https://www.obilet.com üzerinden alabilirsiniz.

Yurtdışı ulaşımını ise https://getbybus.com/ sitesinden kontrol edebilirsiniz.

Yukarıdaki rotalardan ikinci ve üçüncü seçeneği tercih ederseniz Schengen vizesine ihtiyacınız olacağını unutmayın.

Tren İle Ulaşım

İstanbul’dan Üsküp’e direkt giden bi tren bulunmamaktadır. Bunun yerine Sofya üzerinden Selanik’e, oradan da Üsküp’e geçmeniz gerekmektedir. Daha detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

https://rail.cc/tr/tren/sofya-sehrinden-ueskuep

Araç ile Ulaşım

Özel araç ile ulaşımda aynı şekilde otobüs rotalarını izleyebilirsiniz.

Yani önce Sofya’ya oradan da Üsküp’e ya da önce Selanik’e oradan da Üsküp’e şeklinde bir rota izleyebilirsiniz. Her iki durumda da yaklaşık 9 saatlik bir yol gideceksinizdir.

Burada da önemli olan Schengen vizenizin olup olmadığıdır.

Şehir İçi Ulaşım

Makedonya’da ulaşım genellikle otobüs ile yapılıyor. Bunun yanında tren de bir başka seçenek.

Üsküp’te Büyük İskender Havaalanından şehir merkezine Vardar Ekspres isimli bir firma tarafından düzenli olarak otobüs seferleri yapılıyor.

Bunun yanında halk otobüsüne binmek isteyenlerin, Skopska isimli bir biniş kartı almaları gerekiyor. Diğer otobüsler için biniş kartını hem otobüslerden hem de satış noktalarından alabilirsiniz.

Şehir içi ulaşımın detaylarını aşağıdaki linkten inceleyebilirsiniz.

http://www.sas.com.mk/en/

Araç Kiralama

Büyük İskender Havaalanına ulaştıktan sonra, bu küçük ülkeyi araç kiralayarak gezebilirsiniz. Havaalanında Avis, Hertz, Europcar, Enterprise, Sixt, Inter, ACE gibi uluslararası ve MI-DA, Sharr Express, Bejron Dooel, Toto, Interways gibi yerel araç kiralama firmaları bulunuyor.

Araç kiralamayı isterseniz oraya gitmeden önce, isterseniz de vardıktan sonra yapabilirsiniz. Ancak uluslararası kiralama firmalarında genelde önceden rezervasyon yapılmış olduğundan kapıda kiralayamayabilirsiniz. O yüzden yerel firmalara da yönelebilirsiniz. Ancak her zaman gitmeden önce rezervasyon yapıp uluslararası bir firma ile çalışmak daha iyidir.

5.1.Arnavutluk’tan Makedonya’ya Geçiş

Bu konuya Arnavutluk yazımda da yer vermiştim. Arnavutluk planınız varsa tüm detaylara buradaki yazımdan ulaşabilirsiniz.

Araç Kiralayarak Geçmek

Eğer Tiran’dan araç kiralayıp diğer ülkelere geçmeyi planlıyorsanız mutlaka sigortasının olup olmadığını sorun. Bazı firmaların yurtdışı çıkısına izin vermediğini duydum. Ben buradan Kuzey Makedonya’ya geçmiştim. Bunu belirttim ve sigortasının olup olmadığını sordum. Bunun yanında ayrıca Green Card almanız gerekiyor ancak bunu zaten sınırdan alabilirsiniz. Kuzey Makedonya için ben sınırdan 15 Euro karşılığında Green Card al mistim ve bu kişi başı değil araç başı bir ücret.

Eğer araç kiralayacaksanız, benzin kısmına dikkat edin. Mümkünse dolu alıp dolu teslim etmeye bakin. Ancak o anda mümkün değilse, full doldurmamanız tavsiye ederim. Azaldıkça doldurun çünkü benzin çok da ucuz değildi ancak ona rağmen fazlasıyla teslim ettim firmaya.

Otobüs ve tren ile ulaşımdan Makedonya’da Ulaşım bölümünde bahsetmiştim.

6.Makedonya’yı Gezmek İçin Kaç Gün Gereklidir?

Makedonya gezilecek yerler arasında Üsküp, Matka Kanyonu, Tetova (Kalkandelen), Struga, Bitola (Manastır) şehirleri bulunuyor.

Üsküp için ortalama 2 gün yeterli olacaktır.

Üsküp’e 15 km’lik bir mesafede olan Matka Kanyonu mutlaka görüşmesi gereken bir kanyon. Burası yürüyüş yapacağınız bi bölge olduğu için en az yarım gün ayırmanız gerekecektir.

Alaca Camii ile meşhur olan Tetova şehrini görmenizi de tavsiye ederim. Eğer Ohri’ye doğru gidiyorsanız burası zaten yolunuzun üstünde olacağı için yarım gün fazlası ile yeterli olacaktır.

Ohri’ye 15 km kala göreceğiniz şehir Struga, geçerken uğrayabileceğiniz, göl kenarında dinlenebileceğiniz bir yer. Sadece göl kenarında bir mola verirseniz 1-2 saat de yeterli olacaktır.

Ohri’yi ortalama 1,5 günde rahat rahat gezebileceğinizi söyleyebilirim.

Ohri’den sonra, oraya yaklaşık 1,5 saatlik mesafeda Bitola yani Manastır şehri bulunuyor. Burada Atatürk’ün üç yıl okuduğu Manastır Askeri İdadisi bulunuyor. Buraya da yaklaşık yarım gününüzü ayırabilirsiniz.   

Yukarıdakiler dışında yol üstünde Mavrova, Debar, Gostivar şehirleri ve yukarıdaki rotanın daha da dışında Stobi şehri bulunuyor. Ayrıca Gostivar ile Debre arasında da Mavrova Milli Parkı bulunuyor. Bloglarda okuduğum kadarı ile buralarda çok da görülmeye değer bir şeyler yok. Dolayısıyla buraları rotanızdan çıkarabilirsiniz.

Yukarıdaki rotaya göre kabaca hesaplarsak eğer ortalama, 4-5 günlük bir gezi Makedonya için yeterli olacaktır.

7.Makedonya Ohri’de Nerede Kalınır?

Ohri genel olarak küçük bi şehir. Bir günde Ohri merkezdeki yerleri gezip bitirebilirsiniz. Onun dışında çevresini gezmek isterseniz de buraya ortalama 2 gün ayırabilirsiniz.

Ohri’de genelde villa tarzı oteller bulunuyor. Bunlar genelde yemek yerlerinin bulunduğu kıyı şeridinde değil de daha çok amfi tiyatro taraflarına yakın yüksek yerlerde bulunuyor.

Ama kiralarken mutlaka dikkat edin, deniz manzarasının yanında aynı villa içinde bodrum katında da çok fazla oda olabiliyor. Rezervasyon yaparken bu detayı mutlaka göz önünde bulundurun.

Ben Ohri’ye giderken önceden rezervasyon yapmamıştım, gezerken gördüğüm bir villa otele girdim. Geceliği 50 Euro idi.

2024 Temmuz için ortalama fiyatlar aşağıdaki gibi. Yolun kıyı kesiminde kalan yerleri konaklama için tavsiye ederim.

Araştırmalarım sonunda ise en çok önerilen ve oylanan otelleri; City Palace Hotel, Villa & Winery, Hotel Village, Villa Pupin.

8.Makedonya’da Ne Yenir?

Balkanlar mutfağı deyince aslında dolaylı olarak Türk mutfağına gelmiş oluyoruz. Bunda Osmanlı’nın etkisi epeyce var ne de olsa. Yemek kültürümüz çok benzer ancak bazı yemekler de Makedonlara özel. Ve gerçekten de çok lezzetli.

Yemekler de sadece tat ve yapılış olarak değil aynı zamanda isim olarak da çok benzer. Mesela burek, pogacha deyince ayırt etmek çok kolay olacaktır. Ya da sutlijash, tulumba, ravanija. Ana yemeklerden turli tava en meşhur olanları. Kebapi, kukurec, sarma ve musaka da bunlardan biri.

Ama kahvaltıdan akşam yemeğine kadar günün her öğününde size eşlik edecek bir yemek daha var. Tavče gravče dedikleri güveçte kuru fasulyeyi kahvaltı da gördüğümüzde çok şaşırmıştık. Bizim kuru fasulyemiz biraz daha sulu oluyor. Makedonya’da yediğimiz ise daha yemek kıvamına yakın, daha az suyu olan neredeyse püre kıvamına gelmiş şekilde yapılıyor. Bence tadı da çok güzeldi. Kahvaltıda eşlik eden bir diğer şey ise ajvar sosu. Türkiye’de çok yakın zamanda görmeye başladığım bu sos, balkanlarda Sırbistan’da da karşıma çıkmıştı.

Tüm bunların yanında shopska salatası, kačamak, mekici denilen bi tür pişi gibi yine bizim mutfağımızda rastlayacağımız türden çeşitler.

Bunların yanında Ohri’de göl balıkları da ayrı bi mutfak kültürü doğurmuş adeta. Pastrmka balığı Ohri’ye uğradığınızda denemeniz gereken balıklardan biri. Zaten göl kenarı bi yer olduğu için burada deniz ürünleri denemeden dönmemek gerekiyor.

İçeceklerde de yine Sırbistanda karşılaştığım Rakija ve buranın yerel birası Skopsko denemeniz gereken şeylerden biri. Biralardan bir diğeri de Zlaten ve bunu da gerçekten çok beğenmiştim ancak Rakija için aynısı söyleyemeyeceğim. Kesinlikle damak tadı ile ilgili ama bana biraz ağır gelmişti. Ohri’de akşam yemeği için gidebileceğiniz en iyi yerlerden biri bence Kaj Kanevche ve Kaneo. Otantik dekorasyonu ile Kaj Kanevcvhe nin lezzetli yemekleri ile bi akşam yemeği yemiştik. Yemek sonrası göl kenarı bir yere oturup içeceğinizi gölün huzur verici havası ile içebilirsiniz.

Yeme içme rehberi ile ilgili yazımın sonuna gelmeden önce, yerel biralarından da bahsetmek istiyorum. Özellikle Skopsko (soldaki) gerçekten çok lezzetli bi biraydı denemenizi tavsiye ederim.

Kuzey Makedonya’nın büyüleyici şehri Ohri ile ilgili yazıma buradan ulaşabilirsiniz.

İçeriği Paylaş!