Kuzey Makedonya, Ohri Gezilecek Yerler

gezen1kadin
gezen1kadin 16 Okuma Süresi

Makedonya Ohri’de Gezilecek Yerler

Kültürü ile, doğası ile, yemekleri ile bize çok yakın olan, adeta evimizdeymiş gibi hissedebileceğimiz Balkanlar, içinde yer alan farklı ülkelerle yakın mesafede çok harika gezi deneyimleri sunuyor. Balkanlar’ın tazecik isimli Kuzey Makedonya’sı da gün geçtikçe popüler gezi noktalarından biri oluyor.

UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan Ohri, tarihi evleri, kiliseleri, büyüleyici Ohri gölü ile turistlere unutulmaz bir deneyim sağlıyor. Bu küçük şehirde aynı zamanda Osmanlı etkisini ve dokunuşlarını da görmek mümkün.

Bu yazımda Kuzey Makedonya’nın belki de en güzel şehri olan Ohri ile ilgili gezi noktalarını, rotayı ve deneyimlerimi paylaştım. Eğer Ohri ve Makedonya ile ilgili, Ne Zaman Gidilir, Nerede Konaklanır, Gezmek için Kaç Gün Gereklidir gibi sorularınız varsa onları da Kuzey Makedonya, Ohri Gezi Rehberi yazımda detaylıca okuyabilirsiniz.

Hadi gelin hep beraber Makedonya ve Ohri’yi keşfedelim.

Gezi noktalarına geçmeden önce Ohri’ye ulaşım ile ilgili de bilgi vermek istiyorum.

Ohri’ye Ulaşım

Araçla;

Makedonya’nın güneybatısında Ohri Gölü kenarındaki bu şehir arabayla:

  • Makedonya’nın başkenti Üsküp – Ohri arası 172 kilometre 2,5 saat,
  • Stugra – Ohri arası 15 kilometre 30 dakika,
  • Manastır – Ohri arası 72 kilometre 1,5 saat sürüyor.

Eğer Türkiye’den araçla Ohri’ye ulaşacaksanız, İpsala sınır kapısını kullanarak Selanik üzerinden yaklaşık 881 km yol katederek 11 saatte ulaşabilirsiniz. Eğer Kapıkule ve Sofya güzergahını kullanırsanız Üsküp üzerinden yaklaşık 13 saatte ulaşabilirsiniz.

Eğer buraya Makedonya’dan değil de Arnavutluk’tan araçla ulaşacaksanız, buraya ulaşımla ilgili tüm detayları buradaki yazımda belirttim.

Havayolu ile;

Ohrid St. Paul Havalimanı (St. Paul the Apostle) havaalanına Türkiye’den dönemsel olarak seferler açılıyor. Havaalanı Ohri merkeze yaklaşık 10 km uzaklığında. Ancak bunu yakalamak çok zor olduğu için;

  • Üsküp Büyük İskender Havalimanı’nı üzerinden ya da
  • Tiran Uluslararası Havalimanı üzerinden de Ohri’ye ulaşabilirsiniz.

Otobüs ile;

Eğer otobüs tercih ederseniz de yine Kuzey Makedonya, Ohri Gezi Rehberi yazısında detaylı bir şekilde belirttiğim ulaşım yollarını tercih edebilirsiniz. Otobüs ile Üsküp üzerinden Ohri’ye geçebilirsiniz.

Üsküp’ten Ohri otobüsle yaklaşık 3 saat sürüyor. Terminale Havaalanından on dakikada ulaşabilirsiniz. Otobüsler 10 numaralı perondan kalkıyor.

Ohri’ye ulaştığımıza göre artık gezilecek yerlere geçebiliriz.

Öncelikle Ohri küçük bi yer olduğu için öncelikle merkezden başlayabilirsiniz. Sonrasında merkezden biraz uzaklaşarak da diğer gezi noktalarını listenize ekleyebilirsiniz.

Ohri Merkez’deki Gezi Noktaları ve Rota

1. Aziz Yuhanna Kilisesi (St.Jovan Kaneo)

Ohri’yi keşfederken, bu yazımda da göreceğiniz gibi adım başı bir kilise görmeniz çok mümkün. Zaten Ohri bir zamanlar kiliseler şehri olarak anılıyormuş. Hatta öyle ki bu küçücük şehirde 365 tane kilise olduğu Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde anılmış. Düşünsenize yılın her günü için bir kilise.

Savaşlar, yıkımlar ve geçen yıllar sebebi ile bu kiliselerden ancak 40’a yakını ayakta kalabilmiş durumda. Onlardan biri de Aziz Yuhanna Kilisesi. Ohri’nin gölden sonra belki de en güzel simgelerinden biri.

Bulunduğu konumu itibari ile harika bir deneyim sunan bu kilise, tarihi yapısı ile hayranlık uyandırıyor.

13.yy’da yapıldığı tahmin edilen bu kilise Aziz Yuhanna’ya adanmış. Bulunduğu konum ile fotoğrafçıların dikkatini çekiyor. Bu nedenle benim tavsiyem gün batımı saatlerinde burayı ziyaret etmeniz. Zira Ohri gölünün gün batımı ile boyanmış manzarasına bayılacaksınız.

Kiliseye giriş ücreti 3 Euro. Biz içine girmedik ama içi çok küçük.

Kiliseye iki şekilde ulaşabilirsiniz. Birincisi kıyı kesiminden merdivenleri kullanarak çıkabilirsiniz. Bu biraz yorucu olabilir. İkincisi ise Çar Samuel Kalesinden girdikten sonra ormanlık yoldan ulaşabilirsiniz. Burası biraz ürkütücü olabilir ama orman havası ile kiliseyi bulmaya çalışmak çok da güzeldi.

2. Aziz Sofya Kilisesi (St.Sofija Church)

11.yy’da yapılan Aziz Sofya Kilisesi Old Town’ın içinde yer alıyor. Burası Kuzey Makedonya’nın en önemli yapılarından biri olarak kabul ediliyor ve 11.yy tarihli bölgedeki en büyük Orta Çağ kilisesidir.  Bu kilise de Osmanlı zamanında camiye çevrilmiş ancak Osmanlı hakimiyetinin sona ermesi ile tekrar kiliseye çevrilmiş.

Bu kiliseye girdiğinizde çok güzel bi bahçesi olduğunu da göreceksiniz. Old Town gezinizi yaparken, eğer bi nefes almak isterseniz Aziz Sofya Kilisesi’nin bahçesine gelebilirsiniz. Ayrıca içine girmek isterseniz de giriş ücreti 3 Euro.

Yalnız burada en rahatsız edici şey, araçların içeriye park edebilmesi. Bütün estetiği bozduklarını düşünüyorum. Güzel fotoğraf yakalayamazsanız ne demek istediğimi anlayacaksınız.

3. Aziz Kliment ve Panteleiman Kilisesi (St. Clement and Panteleimon Church)

Çar Samuel Kalesinin hemen altında yer alan ve Osmanlı zamanında camiye çevrilmiş olan Aziz Kliment ve Panteleiman Kilisesinin yapımı 9.yy’a kadar uzanıyor. Bu kilise için Aziz Sofya’dan sonraki en önemli ikinci kilise diyebiliriz.

Burası eskiden Aziz Kliment tarafından bir eğitim merkezi olarak kullanılıyormuş. Kiril alfabesinin burada doğduğu söylenen kilise Aziz Kliment tarafından Aziz Panteleimon’a adanmış.

Arkeoloji sit alanında olduğu için etrafında hala kazı çalışmaları görmek mümkün.

4. Çar Samuel Kalesi (Tsar Samuel’s Fortness)

Göl seviyesinden yaklaşık 100 metre yükseklikte bulunan Çar Samuel Kalesi harika Ohri manzarası ile geldiğinize değecek bir nokta.

Milattan önce 4.yy’da inşa edilen Çar Samuel Kalesi Balkanların en görkemli kalelerinden biri. 2003 yılında yenilenen bu kaleden günümüze 18 kule ve 4 kapı kalmış durumda.

Kaleni giriş saatinizi kaçırmamanızı öneririm çünkü kapanışı 16.30 olduğu için en son girişler 16.00’da yapılıyor.

Bu kale biraz yüksekte kaldığı için kalenin önünde dinlenebileceğiniz banklar da bulunuyor. Manzaranın tadını çıkardıktan sonra burada da manzara keyfi ile dinlenebilirsiniz.

5. Ohri Antik Tiyatrosu (Ancient Theatre of Ohrid)

MÖ 200 yılında inşa edilen Ohri Antik Tiyatro, Ohri’yi gezerken uğramanız gereken duraklardan biri.

Helenistik tarzda ülkede inşa edilen tek yapı olarak bilinen bu tiyatro, Roma döneminde gladyatör savaşları için kullanılmış. Gün yüzüne çıkması ise 2000’li yılların başlarında olmuştur.

Bu antik tiyatroya girişlerden herhangi bi ücret ödenmemektedir. Ancak bu bölgede yılın belirli dönemlerinde konser vb gibi etkinler düzenlenmektedir.

Burası ülkemizde yer alan antik tiyatrolarla kıyaslanamayacak olsa da Ohri gezinizde mutlaka gözünüze çarpacaktır.

6. Ohri Gölü (Ohri Lake)

Geldik Ohri’nin en güzel yerine, adını aldığı Ohri gölüne. Her mevsim ayrı bi güzelliğe bürünen Ohri gölü, Balkanların en eski göllerinden biri. Göl deyince aklınıza küçük bi yer gelmesin, gerçekten de devasa büyüklükte, ufku sonsuza kadar gidecekmiş gibi görünen bi yer burası.

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Bu gölün bir diğer özelliği ise sularının hem yer altı hem de dağlardan gelen suyla beraber her 10 yılda bir yenilenmesi. Burası gerçekten de denize kıyısı olmayan Kuzey Makedonyalılar için bi tatil bölgesi.

Gölün üçte ikisi Makedonya’ya kalanı ise Arnavutluk’a ait.

Ohri’de Yapmadan Dönme

1.Tekne Turu

Ohri’ye gittiyseniz eğer burada gerçekten yapmadan dönerseniz çok pişman olacağınız bazı olmazsa olmazlar var. Onlardan biri tekne turu yapmak. Yaz kız farketmeden muhteşem şehir manzarasını, Ohri gölünde tekneyle izleyebilirsiniz. Aziz Yuhanna Kilisesine bir de gölün içinden bakabilirsiniz. Yapmanız gereken teknelerin olduğu yere gidip orda bütçenize uygun bi tur bulmak. Burada özel tekne de kiralayabilirsiniz, ya da paylaşımlı teknelerle de gezebilirsiniz. Biz, fiyatlarının birbirine yakın olmasından dolayı özel tekne ile gittik. Ücreti 15 Euro idi.

2.Ohri Gölünde Yüzmek

Bu aktiviteyi elbette hava şartları izin verdiği ölçüde yapabilirsiniz. Yaz aylarında gidebilirseniz şanslısınız. Gölde yüzmeden dönmeyin derim.

Ancak dikkatli olmakta fayda var. Tatlı su olduğu için suyun üstünde kalmak oldukça zor. Yüzmekte biraz zorlanabilirsiniz.

Eğer yüzülecek bir mevsimde gidiyorsanız, yanınızda deniz ayakkabısı bulundurmanızı tavsiye ederim, çünkü çok taşlık kumsalları var.

Göle girebileceğiniz kumsallardan ücretli ya da ücretsiz olanlarını tercih edebilirsiniz. Aşağıda plajları da belirttim.

  • Saraishte Beach
  • Potpesh Beach
  • Beach Labino
  • Golden Beach
  • Gorica Beach
  • Slavia Beach

3.Tatlı Su Balığı Yemek

Bu da buradan mutlaka yapmanız gereken bir diğer olmazsa olmaz. Ohri gölünün muhteşem ala balıkları ile bi akşam yemeği sefası çekmeden dönmeyin derim.

7. Ohri Eski Şehir (Old Town)

Sokaklarında yürürken adeta Safranbolu’da, ya da Beypazarı’nda veya Odunpazarı’nda yürüyormuş hissine kapılacağınız eski şehri keşfetmeye hazır olun. Daracık sokaklarda yürürken ahşap- taş evleri, çiçekli balkonları, Arnavut kaldırımlarını ayrı ayrı beğeneceğiniz harika bi yer.

Hepsi birer Osmanlı hazinesi olduğundan Türkiye’de bu tarz yapılarla çok karşılaşmışızdır ama yine de her defasında da aynı keyfi aldığımız doğru.

8. Ohri Çarşısı

Old Town bölgesinde Old Bazaar yani Eski Çarşı olarak da anılan St Clement Caddesi’ni mutlaka gezi listenize ekleyin. Her turistik bölge gibi burada da sıra sıra dizilmiş hediyelik eşya dükkanlarını, baharatçıları, dondurmacıları, kafeleri bulabilirsiniz.

Özellikle akşam çok kalabalık olan bu bölgede ayrıca döviz bürolarını da bulabilirsiniz. Burada kredi kartı çok nadir kullanıldığı için nakit paraya ihtiyacınız olacağını unutmayın.

9. El Yapımı Kâğıt Atölyesi (National Workshop For Handmade Paper)

Bir kağıdın serüvenini merak ediyor musunuz? Üstelik el yapımı bir atölyede. İçeri girdiğinizde kağıt üretimi için gerekli olan makinelerin yanında hediyelik eşyaları da göreceksiniz.

İlk olarak atölyenin sahibi çok sıcak bi karşılama yapıyor. Sonrasında kiraz ağacından kağıdı nasıl elde ettiklerini ingilizce olarak anlatıyor. Ama o kadar çok Türkçe kelime kullanıyor ki eminim İngilizce bilmeseniz bile rahatlıkla anlayabilirsiniz.

Burada fiyatları kağıdın boyutuna göre değişen hediyelik eşyalardan alabilirsiniz. Ya da kendinize özel bir hediye yaptırabilirsiniz. Beni en çok mutlu eden Atatürk’ün portreleri olmuştu.

10. Robevi Ailesi’nin Evi (Makedonya Ulusal Müzesi)

Geleneksel Makedon mimarinin en güzel örneklerini görmek isterseniz Robevi Ailesinin müzeye dönüştürülmüş olan konağını mutlaka ziyaret edin.

İki parçadan oluşan konağın sol tarafında Konstantin Robevi, sağ tarafında ise erkek kardeşi Atanas Robevi otururmuş. Bu aileler 1900’lerin başında Manastır’a göç etmiş ve burayı yazlık olarak kullanmışlar. Balkan savaşlarından sonra konak zarar görmüş ancak ikinci dünya savaşından sonra koruma altına alınarak Ulusal Müze haline getirilmiş.

Burada Robevi ailesinin eşyaları ve arkeolojik buluntular sergilenmekte.

Konak pazartesi günleri kapalı.  Onun dışındaki günlerde ise 10.00-14.00 – 18.00-21.00 aralığında açık.

Ohri’ye Yakın Gezi Noktaları

Ohri’ye gitmişken yakınlarında da görülmeye değer yerleri gezebilirsiniz. Hepsini aynı gün içinde tamamlayamasanız bile rota şeklinde sırayla her yeri görebilirsiniz. Aşağıda sizlere Ohri’ye yakın gezilecek yerlerden bazılarını açıkladım.

1.Bay of the Bones Museum (Su Müzesi)

Burası St.Naum Manastırına giderken yol üzerinde uğrayabileceğiniz bir su müzesi. Burası denizin üstüne kurulmuş bir ilkel yaşam yeri. MÖ 1200 – 700 yılları arasında insanlar, hem yaban hayvanlarından hem de diğer insanlardan korunmak için suyun üzerine bir yerleşim kurmuşlar. Tabi bu yapı oranın birebir replikası. Yüzer köprü kalkınca daha güvende oluyorlarmış.

Ancak buradaki göl manzarası da çok güzel gerçekten. Geçerken uğranabilecek bir yer.

Fotoğraf ekle

Ziyaret Saatleri; 09.00-17.15. Müze, pazartesi günleri ziyarete kapalı

Giriş Ücreti; 100 MKD

Ohri’den kalkan teknelerle Bay of the Bones ile birlikte St.Naum kilisesini de görebilirsiniz.

2. St.Naum Manastırı

Ohri’ye yaklaşık 30 km’lik bir uzaklıkta olan bu manastır, ülkenin en önemli tarihi eserleri arasında yer alıyor. İçerisinde Aziz Naum’ın mezarı da bulunuyor. Ortodoks Hristiyanlığın en eski manastırlarından biri. 905 yılında Hristiyanlığı yaymak için Aziz Naum tarafından yaptırılmış.

Burası da tıpkı Aziz Yuhanna Kilisesi gibi göle bakan uçurumun üzerine kurulu. Etrafında

Ziyaret Saatleri; Haftanın her günü 09.00-17.30

Giriş Ücreti; 2 Euro

Eğer aracınız yoksa, Ohri’den St Naum’a giden teknelerle 10.00’da gidip St Naum’dan 15.30’da dönebilirsiniz. Yaklaşık 10 € tutuyor. Bunun yanında dolmuşlarla da gelebilirsiniz.

3.Prespa Gölü ve Galičica Milli Parkı

Kuzey Makedonya’nın en büyük ikinci gölü olan Prespa, ülkenin güneyinde yer alıyor. Kuzey Makedonya dışında Arnavutluk ve Yunanistan’a da kıyısı olan bu göl, deniz seviyesinden oldukça yüksek.

Galicica Milli Parkı, Ohri gölü ile Prespa Gölü arasında yer alıyor. UNESCO tarafından koruma altında olan bu milli park, yerin metrelerce altından gelen su kaynakları ile tertemiz ve berrak bir görüntüye sahip.

Burada suya girmek yasak, ancak teknelerle gezintiye çıkılabiliyor. Bu milli parkın içinde restoranlar da bulunuyor. Dilerseniz bir alabalık keyfi de burada yapabilirsiniz.

Ziyaret Saatleri; 09.00-17.30

Giriş Ücreti; 3 Euro (200 MKD)

4.Pelican Adası (Golem Grad)

Prespa Gölü içinde bulunan Golem, içinde antik kalıntıların, Hristiyanlığın erken dönemlerinden kalma kiliselerinin yer aldığı, değişik bitki ve hayvan çeşitliliğinin olduğu bi ada. Özellikle pelikanlar bulunuyor. Bu ada aynı zamanda yılan adası olarak da geçiyor.

Ohri’den buraya da turlar düzenleniyor.

5.Bitola (Manastır)

Kuzey Makedonya’nın Üsküp’ten sonraki ikinci büyük şehri olan Bitola, aynı zamanda Manastır olarak da bilinen, Ohri’ye yaklaşık 1 saat 10 dakikalık bir mesafede bir şehir.

Manastır’ın aslında Türkler tarafından çok bilinmesinin sebebi ise, kurucumuz Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri liste eğitimini Manastır Askeri İdadisinde okumuş olması. Eğer vaktiniz varsa mutlaka bu küçük şehri bu okul için ziyaret edin.

Bitola’da onun dışında, Stara Čaršija,  Sirok Sokağını da ziyaret edebilirsiniz.

6.Struga

Ohri gölü kıyısında, küçük bir şehir burası. Ohri’den kalkan dolmuşlarla ziyaret edip yarım gününüzü ayırabileceğiniz bir yer. İçerisinde üniversite olduğu için öğrencilerin de bulunduğu bu şehirde pek çok kafe ve restoran da bulmak mümkün.

Ancak daha çok kıyı şeridi üzerine toplanmış restoranları ile meşhur. Ziyaret etmeye değer mi derseniz, yol üzerinde göl manzarası için uğrayabilirsiniz.

Bu küçük şehirde her yıl 21-27 Ağustos arasında şiir festivali düzenleniyor. Dolayısıyla edebiyat severlerin katılımıyla Ağustos ayında daha kalabalık oluyor.

Ohri’den yaklaşık 20 dakikalık bi mesafede bulunan bu küçük şehir, Ohri’ye gelenler tarafından uğranıyor.

Festival

Eğer Ohri’ye gezi listenize eklediyseniz, ziyaret tarihlerinizi 12 Temmuz-20 Ağustos tarihleri arasına getirerek Ohrid Summer Festivaline katılabilirsiniz. Bu festival sadece Ohri’nin değil aynı zamanda Kuzey Makedonya’nın da en büyük kültürel etkinliklerinden biri. Dünyaca ünlü pek çok ismin yer aldığı bu festival genellikle müzik ve tiyatro ağırlıklı bir program içeriyor.

Daha da fazla detaya buradan ulaşabilirsiniz.

Kuzey Makedonya kalınacak yer, yeme içme rehberine buradaki yazımdan ulaşabilirsiniz.

İçeriği Paylaş!