Belgrad Gezi Rehberi, Belgrad’da Gezilecek Yerler ve Rota

gezen1kadin
gezen1kadin 18 Okuma Süresi

Belgrad’a gelene kadar tüm ayarlamaları yapıp sonunda ulaşabildiyseniz şimdi gezilecek yerlere ve rotaya şöyle bi göz atalım.

Belgrad ile ilgili genel bilgilerin, yemem kültürünün ve ulaşım ve konaklama ile ilgili detaylı bilgilerin yer aldığı diğer yazıma da göz atabilirsiniz.

Begrad Gezi Rehberi, Belgrad’da Konaklama, Ulaşım ve Yeme İçme

Rota

1.gün

Birinci gün biraz soft geçirip birbirine yakın yerleri yürüyerek gezebilirsiniz. Zaten ilk 5 yer birbirine çok yakın olduğu için herhangi bir toplu taşıma ihtiyacınız olmadan sokaklarda yavaş yavaş tadını çıkararak gezebilirsiniz.

  1. Knez Mihailova Caddesi
  2. Sırbistan Ulusal Müzesi
  3. Cumhuriyet Meydanı
  4. Belgrad Ulusal Tiyatrosu
  5. Skadarlija
  6. Aziz Sava Katedrali
  7. Aziz Mark Kilisesi
  8. Savamala
  9. Terazije (Terazi Meydanı)

Harita için tıklayın.

2.gün

İkinci gün biraz daha hareketli geçirebilirsiniz.

  1. Ada Ciganlija
  2. Kalemegdan
  3. Taş Meydan (Tasmajdan)
  4. Avala Kulesi (Avala Tower)
  5. Nikola Tesla Müzesi
  6. Zemun Bölgesi
  7. Gardoš Kulesi

Harita için tıklayın.

3.gün

Üçüncü günün ilk veya ikinci yarısını Nova şehrine ayırabilirsiniz. Bugün biraz daha rahat geçirme günü, çok vaktiniz olacak. Nova şehrini gezdikten sonra artık hızınızı düşürebilir, Knez Mihailova caddesinin tadını çıkarabilirsiniz. Ama eğer vaktim az bir gün daha kalmak istemiyorum derseniz, Nova’yi ikinci gün planı ile çok rahat birleştirebilirsiniz.

  1. Yeni Belgrad (Nova Grad)

Harita için tıklayın.

Belgrad seyahatinizde zaman kısıtlamanız yoksa, Belgrad gezilecek yerler listenize şu yerleri de ekleyebilirsiniz;

  • Museum of Yugoslav History
  • Museum of Contemporary Art
  • Etnografya Müzesi
  • Bayraklı Camii
  • Askeri Müze
  • House of Flowers
  • Belgrad Sarayı
  • Belgrad Ulusal Tiyatrosu
  • Belgrade Modern Art Museum
  • Eski Saray
  • Kalenić Pijac
  • National Museum of Serbia
  • Nikola Pašić Meydanı
  • Parlemento Binası
  • St. Petka’s Chapel
  • Terazije Meydanı
  • Usce Parkı
  • Yeni Saray
  • Branko Köprüsü
  • National Theatre

Gezilecek Yerler

Genel rotayı paylaştıktan sonra gezilecek yerlerle ilgili bi kaç satırlık açıklama ile gözlemlerimi de paylaşmak istiyorum. Nereyi neden gezmelisiniz sorularının cevabını burada bulabilirsiniz.

1. Knez Mihailova Caddesi

Belgrad’a gelmişken isteseniz de istemeseniz de mutlaka yolunuzun düşeceği meşhur Knez Mihailova caddesine uğrayacaksınız. Bu cadde aslında bir zamanların İstiklal caddesi gibi canlı ve renkli bir cadde. Tarihi dokusunu hala barındıran bu caddede trafiğe kapalı olduğu için rahatça dolaşabilirsiniz. Yol üstünde pek çok mağaza, cafe/restoran görebileceğiniz gibi çok sayıda sokak sanatçısı da göreceksiniz. Özellikle akşam saatleri, keman çalanından tutun da break dans gösterisi yapan sanatçılara kadar pek çok kişiyi göreceksiniz.

2. Sırbistan Ulusal Müzesi (National Museum)

Avrupa ve Yugoslavya’da yetişmiş olan pek çok önemli ressamın eserlerinin sergilendiği ulusal müze Cumhuriyet meydanında yer alıyor. Picasso, Gustav, Van Gogh, Rubens, Kandinsky, Klimt gibi daha pek çok sanatçının eserlerini müzeyi ziyaret ederek görebilirsiniz.

Giriş ücreti ; 300 RSD – Pazar günleri her yaştan ziyaretçiye ücretsiz.
Ziyaret saatleri ; Pazartesi günleri kapalı.
Perşembe ve Cumartesi günleri 12:00-20:00,
diğer günler ise 10:00-18:00 saatleri arasında.
Nasıl gidilir? ; Müze, şehir merkezinde Cumhuriyet Caddesinde bulunuyor. Knez Mihaliova caddesine gitmeden önce, meydanda zaten kendini size gösterecektir. Müzeye 24, 26, 27, 27E, 31, 32E nolu otobüslerle veya tramvaylarla ‘Trg Republike’ istasyonuna gelerek de müzeye ulaşabilirsiniz.
Web Sitesi: http://www.narodnimuzej.rs/?lang=en

3. Cumhuriyet Meydanı (Republic Square)

Sırbistan Ulusal Müzesi, Belgrad Ulusal Müzesi ve Prens Mihailo’nun heykelinin bulunduğu Cumhuriyet Meydanı Knez Mihaliova caddesinin sonunda bulunuyor. İnsanların buluşma noktası olarak kullandığı Cumhuriyet Meydanı, şehrin kalbinde bulunuyor ve Belgrad için ikonik bir nokta görevindedir.

Her mevsim çok kalabalık olan bu meydanda yıl boyunca pek çok şenlik, kutlama ve eğlenceler yapılmaktadır.

4. Belgrad Ulusal Tiyatrosu (National Theatre in Belgrade)

Cumhuriyet Meydanında yer alan Belgrad Ulusal tiyatrosu 1869 yılında açılmış olup pek çok opera, bale ve drama gösterilerine ev sahipliği yapıyor. Avrupa’nın birçok tiyatrosuna göre, Belgrad’daki Ulusal Tiyatro, daha ucuza sanata doymanızı sağlıyor.

Gidiş zamanınızda tiyatronun açık olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var, veya hangi tarihte ne tür gösterilerin olduğunu önceden kontrol ederseniz kaçırmamış olursunuz. Bizim bulunduğumuz tarihte maalesef etkinlik yoktu ve izleyemeden gelmiştik.

Ulusal tiyatrodaki gösterilere ve biletlere aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz;

Purchase tickets online – National Theatre in Belgrade (narodnopozoriste.rs)

Gösterilere ait biletleri online olarak veya kapıda alabilirsiniz.

Giriş Ücreti; Bilet fiyatları gösteriye göre değişiklik gösteriyor. Ortalama olarak 5-12 dolar

5. Skadarlija

Geldik Belgrad’ın en sevimli caddesine. Tarihi Skadarlija caddesi 1830’larda Çingeneler tarafından ortaya çıkarılmıştır. Bohem tarzında yapısı ile dikkat çeken bu cadde Sırp müziklerini ve Sırp yemeklerini keşfetmenizi sağlıyor.

Arnavut kaldırımları ile kaplı bu cadde aynı zamanda rengarenk çiçeklerle de süslenmiş. Caddeyi boydan boya 10-15 dakikada dolaşabilirsiniz. Renkli kafelerin önüne park etmiş sevimli arabaların fotoğraflarını çekebilirsiniz. Bu cadde her daim renkli ve müzikli bir cadde. Güzel bir akşam yemeğinin ardından keyifli müziklerle akşamınızı geçirebilirsiniz.

Yemek bölümünde belirttiğim Sesir Moj restoranı Skardarlija caddesinde bulunuyor. Gitmeden önce rezervasyon kontrol edilmeli.

6. Aziz Sava Katedrali

Dünyanın en büyük Ortodoks kilisesi olarak bilinen Aziz Sava kilisesi, Sırp Ortodoks kilisesinin kurucusu olan hükümdar tarafından oğlu adına yaptırılmıştır. 134 metre yüksekliğinde bir kubbeye sahip olan bu devasa kilisenin tepesinde 12 metre yüksekliğinde altın bir haç bulunmaktadır.

Teknik olarak bir katedral olmasa bile büyüklüğü açısından bu şekilde sayılmaktadır. Beyaz mermer ve granitten oluşan bu katedral, Belgrad’da mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır.

Yalnızca bağışlarla inşa ettirilen bu görkemli katedralin yapımı uzun sürmüş ve hatta hala iç mimarisinde bazı eksikleri de bulunmaktadır.

Aziz Sava kilisesi aynı zamanda muazzam bi iç dizayna sahip.

Aziz Sava Katedrali haftanın her günü sabah 07.00 ve akşam 20.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlamaktadır.

7. Aziz Mark Kilisesi

1940 yılında tamamlanan Aziz Mark Kilisesi Taş Meydan Parkında bulunuyor ve Krstić Kardeşler tarafından inşa edilmiştir. Görkemli dış mimarisinin yanında, harika bir iç tasarımı da sahip bu kilisede değerli dini objelerden oluşan zengin bir koleksiyon da bulunmaktadır.

Taş meydan parkında gezerken mutlaka dikkatinizi çekecek olan bu kiliseyi gezi listenize mutlaka almalısınız. Bizans tarzında inşa edilen bu Sırp Ortodoks kilisesini haftanın her günü 07.00 – 19.00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.

İçerisi de gerçekten çok etkileyiciydi.

8. Savamala

Sokak sanatçılarının birbirinden güzel eserlerini görmek istiyor ve aynı zamanda gece Belgrad gece hayatına da göz atmak isterseniz Savamala bölgesini listenize ekleyin.

Sava nehrinin kıyısındaki yerleşim bölgesinde salaş görünümü ile nehir kenarında bulunan 2 binden fazla yüzen bar, eğlence mekanı ve restoran bulunmaktadır.

Bu bölgeyi gezerken Türk kahvesi kokusuna doyacaksınız. Türk kahvesi bulabileceğiniz en iyi yerlerden biri olan Savamala bölgesi yeniden inşa edilmesi sebebi ile yakın bir zamanda yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Bu bile ziyaret etmek için bir sebep.

9. Terazije (Terazi Meydanı)

Cumhuriyet meydanı kadar ünlü olan Terazije meydanı, Cumhuriyet Meydanına çok yakın olduğu gibi Knez Mihailova Caddesinin de başlangıç noktasında yer alıyor.

Bu meydanın en önemli özelliği ise, pek çok ünlü isme ev sahipliği yapan ve görkemli yapısıyla dikkat çeken Hotel Moskva. Bu meydandan geçerken burada mola verip otelin altında yer alan restoranda bir tatlı yemenizi tavsiye ederim. Garsonlar çok kibar ve tatlılar çok lezzetliydi.

10. Ada Ciganlija

Merkeze 4 km uzaklıkta olan Ada Ciganlija, Sava nehrinde yer alan bir yarımada. Şehrin içinde yer alsa da güzelliğini korumuş bu ada, denize girmek, kano yapmak, ada etrafında yürüyüş yapmak, spor yapmak için harika bir yer.

Belgrad’da deniz olmasa bile nehrin içinde yer alan bu ada Belgrad’ın deniz ihtiyacını karşılamaktadır. Sabah saatlerinde sessizlikte karaağaç ve meşe ormanlarıyla kaplı adayı keşfedebileceğiniz gibi, daha geç saatlerde hareketli hayata karışabilirsiniz. Gece eğlenmek için de harika bir nokta.

Bu ada Çingene Ada olarak da bilinmektedir.
Belgrad’a yaz aylarında yolunuz düşerse mutlaka gidip deniz kenarında güneşin tadını çıkarmanızı öneririm.

11. Kalemegdan ve Belgrad Kalesi

Tuna ve Sava Nehirlerinin kesiştiği noktada yer alan Kalemegdan Parkı ve içinde bulundurduğu Belgrad Kalesi, bu şehirde ziyaret etmenizi şiddetle tavsiye ettiğim yerler arasında. Belgrad’ın Osmanlı kalıntılarının olduğu en özel yerlerden biri.

Osmanlı’nın kenti kuşatmasından ve kente hakim olmasından sonra adını da verdiği Kalemegdan, pek çok yenileme ile günümüzün büyük ve yeşil parkı olmuştur.

Kalemegdan içinde bulunan Belgrad kalesinde, Osmanlı’ya ait de eserleri görebilirsiniz. Paşa Konağı ve Damat Ali Paşa Türbesi bu eserlerden bazıları. Kaleye açılan ana girişlerinden birinin adı da Stambol yani İstanbul’dur.

Kalenin tarihi milattan öncesine dayandığı için, yalnızca Osmanlı’ya değil bunun yanında pek çok kültüre de ev sahipliği yapmış olan kalenin içerisinde, hikayesi ile sizleri ürpertecek Roma kuyusunu da görebilirsiniz. Bunun yanında Büyük Cephanelik, Saat Kulesi ve Nebojsa Kulesini de görebilirsiniz.

Kalemegrad ve Belgrad’ın önemli noktalarını tarihleri ile beraber ögrenmek isterseniz bir tur rehberi ile gezebilirsiniz. Biz bu şekilde rehberle beraber yürüyerek önemli bölgeleri hem gezmiş olduk hem de tarihi ve hikayelerini ögrenmiş olduk.  Diğer turlu buraya özgü hikayeleri ve yapıları bilmeden geçirmiş olursunuz gezinizi.

Kalemegdan içerisinde ayni zamanda askeri müze, hayvanat bahçesi, sanat merkezi, şehir enstitüsü ve pek çok restoran bulunuyor. Kaleden nehir manzarasını da mutlaka izlemelisiniz.

12. Taş Meydan (Tasmajdan)

Aziz Mark kilisesine ev sahipliği yapan Tas Meydan, şehrin en büyük parkıdır. Roma döneminde şehrin inşası için gereken taşların çıkartıldığı bir ocak olan Tasmeydan, altında henüz hala ziyarete kapalı olan tünel ve mağaraları da barındırıyor.

Savaş zamanlarında askeri depo, sığınak ve tedavi merkezi olarak da kullanılmış bu meydan. İsmini yine Osmanlı’nın Belgrad fethinden sonra almış olan bu meydanda bir stadyum da bulunmakta.

13. Avala Kulesi (Avala Tower)

204,5 metre yüksekliği ile Sırbistan ve Balkanların en yüksek kulesi olan Avala Kulesi, Belgrad’ın Avala ilçesinde yer alan telekomünikasyon ve gözlem kulesi olarak kullanılmaktadır.

1999’da Yugoslavya’nın bombalanması ile yıkıma uğramış ancak 2010 yılında yeniden açılmıştır.

Avala kulesinde 360 derecelik Belgrad manzarasının tadını çıkarırken, restoranında da yemek yiyebilirsiniz.

Şehir merkezine 16 km uzaklığındaki bu kuleye Voždovac’tan kalkan 400 numaralı otobüsle yaklaşık yarım saatte ulaşabilirsiniz.

Tavsiye: Eğer çok fazla vaktiniz yoksa ve daha gezecek yakın yerleriniz varsa burayı pas geçebilirsiniz. Çünkü yolculuk git gel 1 saat sürecek, e bir de kuleyi gezerken en az yarım saat harcasanız, etrafında başka bir turistik alanı bulunmayan kule için çok zaman kaybetmeyebilirsiniz. Ama eğer vaktiniz varsa elbette ziyaret etmekte fayda var.

Kaynak; (324) Pinterest

Ziyaret Saatleri; 09.00-20.00

Giriş Ücreti; 300 RSD

Web Sitesi; https://avalskitoranj.rs/?lang=en

14. Nikola Tesla Müzesi

Bu şehrin adeta simgesi haline gelmiş bir dahi ve alternatif akimin mucidinin muazzam eserlerinin sergilendiği müzeye geldik. Bu müze aslında Tesla’nın yaşadığı ev idi ancak şuanda iki bölümden oluşan bu ev, bir müze olarak kullanılmaktadır. Müzenin birinci bölümünde Tesla’nın kişisel eşyaları sergilenirken, ikinci bölümünde ise çalışmaları sergilenmektedir.

Müzeye girdikten sonra öncelikle Tesla’nın hayatinin anlatıldığı kısa film gösterisini izleyeceksiniz. Bu harika mucidin hayati hakkında bilgiye sahip olduktan sonra, müze çalışanlarının yardımıyla küçük deneyler de yapabilirsiniz. Ayrıca Tesla’nın cansız bedeninden kalan küller de müzenin bir kösesinde yer alan kürede sergilenmektedir.

Yeterli takdiri ve ilgiyi görmemiş bu dâhiye çıkmadan önce minnetlerinizi sunmayı unutmayın. Bu donemde kullandığımız pek çok alet onun öncülüğünde geliştirilmiştir.

Çıkmadan önce de hatıra defterine içinizden geçenleri yazabilirsiniz. Biz yazdıktan sonra defteri söyle bir karıştıralım dedik, neredeyse yarısı Türkler tarafından yazılmıştı 😊

Ziyaret Saatleri; Pazartesi günü 10.00-18.00

Salı’dan Pazar’a 10.00-20.00

İngilizce rehberli turlar 10.00’da başlamaktadır. Aşağıya eklediğim web sitesinden anlık güncellemeleri de görebilirsiniz.

Giriş Ücreti; 800 RSD. Sadece nakit ödeme yapılmaktadır.

Ancak grup olarak giderseniz ve 10 kişiden fazla iseniz 500 RSD ödersiniz.

Web Sitesi; https://nikolateslamuseum.org/en/

15. Zemun Bölgesi

Kalemegdan’ın tam karsısında olan Zemun bölgesi Tuna nehri boyunca uzanıyor. Bence tam anlamıyla şehirden bağımsız, özgünlüğünü koruyan küçük bir kasaba havasında olan bu bölge, popüler turistik yerlerden biri.

Bu eski yerleşim yerinde gezerken sokaklarda kendinizi kaybedebilirsiniz. Yerel pazarlarında eski Belgrad’ı keşfedebilirsiniz. Buraya gelenlere bisiklet turları da öneriliyor. Ben yürüyerek keşfetmeyi tercih ettim ancak bisiklet turu da güzel bir seçenek elbette.

Novi Sad’a bağlı olan Zemun bölgesi, gün batimi için de çok tercih edilen bir nokta. Gündüz Zemun sokaklarını keşfettikten sonra, gün batımını seyredip akşamında da Tuna nehri kıyısında yer alan restoranlarında günü bitirebilirsiniz.

Bu bölge ayni zamanda konaklama için de çok tercih ediliyor. Fiyat ortalaması Belgrad merkezinden daha uyguna geliyor.

Ben Zemun’u gerçekten çok sevdim, burayı ziyaret etmeden Belgrad’dan ayrılmayın derim 😊

Zemun’a gelmek için Zeleni Venac bölgesinden 704, 706, 707 ve 84 numaralı hatlara binerek ulaşabilirsiniz. Zemun bölgesine 580 RSD ücret ile ulaşabilirsiniz.

16. Gardoš Kulesi

Milenyum Kulesi ve Janos Hunyadi (Janko Sibinjanin) Kulesi olarak da adlandırılan Gardos Kulesi 1896 yılında inşa edilmiş ve bölgenin simge yapılarından biridir.

Avusturya-Macaristan İmparatorluğu dönemlerinden kalma anıt olan kule, eklektik bir tasarıma sahip. Orta Çağ kalesinin kalıntıları üzerine inşa edilen bu kule, harika bir manzara sunuyor.

Dolambaçlı merdivenlerinden yukarı çıkarken veya inerken başınızın dönmesine dikkat edin ana çıktıktan sonra muhteşem manzara tüm bunlara değecektir. Gün batımını burada geçirmenizi tavsiye ederim. Grobljanska’ya 5 dakikalık yürüme mesafesindeki kulede sanat koleksiyonları da sergileniyor.

Ziyaret Saatleri: 10.00-20.00

Giriş Ücreti: 200 RSD

17. Novi Sad

Sırbistan’ın ikinci büyük şehri olan Novi Sad, Vojvodina bölgesinin başkentidir. Tuna Nehri’nin kıyısında yer alan bu şehir Fruska Gora Dağı’nın ya kuzey yamacına bakıyor.

Novi Sad’a birden fazla yolla erişebilirsiniz. Otobüs ve tren seçeneklerinin yanında özel araçla da ulaşmak mümkün. Novi Sad’a şehir merkezine yürüme mesafesinde ve Savamala bölgesinde olan Belgrad Şehirlerarası Otobüs Terminalinden ulaşabilirsiniz.  Savamala bölgesine yürümek istemezseniz 71 numaralı otobüs hattı ile de ulaşabilirsiniz. Novi Sad’a otobüs bileti kişi başı 800 RSD.

Bunun yanı sıra aynı otobüs terminalinin orada hızlı tren olduğunu da duydum o da yaklaşık 36 dk sürüyormuş. Fiyatı da 360 RSD. Bunu da Instagram’dan bir takipçim belirtti.

Novi Sad, gerçekten mimarisi ve sosyolojik yapısı ile Belgrad’dan sonra ikinci kültürel merkezdir. Avusturya mimarisinin hakim olduğu şehirde Avrupa’da olduğunuzu tam anlamıyla hissedebiliyorsunuz.

Bu şehre ulaştıktan sonrası çok kolay. Yürüyerek her yeri keşfedebilirsiniz.

Bu şehirde gezilecek yerleri çok detayına girmeden aktaracağım;

Ara sokaklarda yürürken, gezilecek yerlerin yavaş yavaş belirmesi, can seslerinin duyulması, yavaş yavaş etrafın kalabalıklaşması bana gerçekten iyi ki de gidip görmüşüm dedirtti.

Sessizlikten yavaşça sıyrılmaya başladığınızda, birbirinden güzel yapılarıyla Dunavska Caddesinde yürüyüşe çıkabilirsiniz. Burada ve çevresinde alışveriş yapacağınız dükkânlar bulunuyor. Ayni zamanda restoran, bar ve kafeler de bulunuyor. Cadde üzerinde oldukça tarihi yapıları görebilirsiniz.

Trg Slobode Meydanı, şehrin merkezini oluşturan tarihi bir meydandır. Novi Sad’a gelmişken bu meydandan mutlaka geçeceksinizdir. Bu meydanda belediye binası, kilise (Meryem Ana Katolik Kilisesi, Svetozar Miletic’in heykeli, Voyvodina Bankası, Voyvodina Otel ve daha pek çok tarihi binayı da göreceksinizdir.

Yaşı 300 yıla dayanan Vladicanski Dvor (Psikoposlar Sarayı), sizi tüm ihtişamıyla karşılayacaktır. İçerisini ziyaret edebileceğiniz bu saray harika bir mimari dizayna sahip.

Ve beni en çok etkileyen yapıya geldim. Yürürken nutkum tutulmuşçasına yavaş yavaş yaklaştığım Meryem Ana Katolik Kilisesi… Muhteşem bir Avusturya mimarisi, muazzam bir ambiyans, harika gotik görüntüsü ile beni benden alıyor.

Başka nasıl anlatabilirim bilmiyorum 😊 72 metrelik kulesi ve üzerinde bulunan hac işareti ile heybetli bir görüntüye sahip. Biz gittiğimizde içeride bir ayin ve dua vardı. Onu da izledikten sonra kendimi dışarıya zor attım, çünkü içi de bir o kadar etkileyici.

Novi Sad Tiyatrosu, Matica Srpska, Voyvodina Müzesi, Tuna Parkı, Novi Sad Sinagogu, Strand, Karlofça (Sremski Karlovc), Furuska Gora da gezilecek diğer yerler arasında yer alıyor. Vaktiniz olursa buraları da keşfedebilirsiniz.

Eğer geziniz Temmuz ayına denk geliyorsa, Novi Sad’da Temmuz ayinin ilk haftasında başlayıp 5 gün suren EXIT Festivaline de katılabilirsiniz.

İçeriği Paylaş!