Azerbaycan Nerede? Azerbaycan’da Konaklama, Yeme İçme ve Ulaşım Rehberi

gezen1kadin
gezen1kadin 14 Okuma Süresi

1.Azerbaycan Nerede?

Resmi adı Azerbaycan Cumhuriyeti olan ve Avrasya’nın Kafkaslar bölgesinde yer alan kardeş ülkemizin başkenti Bakü’yü keşfetme fırsatımız oldu.

Bu doğrultuda öncelikle gezeceğimiz yer hakkında bilgi edinmemiz, dolaşırken gördüğümüz yerlere daha iyi anlam katabilmek için tarihi hakkında ufacık bilgi sahibi olmamız ve yorum yapabilmemiz için kültürü ile ilgili biraz fikrimizin olması açısından bu bölümde biraz bu bilgilere yer verdim.

Parlamenter cumhuriyet ile yönetilen Azerbaycan, Türkiye, Ermenistan, Rusya, Gürcistan ve İran ile sınır komşusu.

Yaklaşık 10 milyonluk nüfusun çoğu başken Bakü bölgesinde ikamet ediyor.

19.yy’da Çarlık Rusya’sına, 1920 ile 1991 yılları arasında Sovyetler Birliği’ne dahil olan Azerbaycan 1991 yılında bağımsızlığını ilan etmiş. Tek meclisli parlamento yönetimine sahip olan Azerbaycan, Ermenistan ile uzun yıllardır süren Dağlık Karabağ sorunu ile günümüzde de hala karşı karşıyadır.

Günümüzde halen Sovyetler birliğinin etkilerini taşımaktadır. Bunu en çok fark ettiren is mimari yapısı oldu. Sovyetler birliğinden kalan sıkıcı dümdüz binalar, halen Bakü sokaklarında göze çarpmaktadır.

Resmi dili Azerbaycan Türkçesi olan Azerbaycan, Türkiye’den yaklaşık 1 saat ilerdedir.

2.Azerbaycan Vizesi

Güzel haber, kardeş ülke Türkler ’den vize istemiyor. Bordo pasaporta sahip olanlar 30 güne kadar, yeşil, siyah, kırmızı ve gri pasaporta sahip olanlar ise 90 güne kadar vizesiz seyahat edebiliyorlar.

Hatta 2021’de çıkarılan bir kararla Azerbaycan’a Türk vatandaşları kimlik ile de girebilmektedir.

3.Azerbaycan Para Birimi

Azerbaycan para birimi Azerbaycan Manatı, kısaltması ise AZN.

Şuanın kuruna göre (Mart,2023) Azerbaycan Manatı Türk Lirasına göre 10 kat daha değerlidir.

1 Dolar = 1,70 AZN

1 AZN = 11,24 TL

Güncel kur bilgisine buradan ulaşabilirsiniz.

4.Azerbaycan’a Ne Zaman Gidilir? Azerbaycan’da Hava Durumu Nasıldır?

Azerbaycan’ı ziyaret edeceklerin en çok merak ettiği şeylerden biri hangi mevsimde gidileceği. Çünkü hava şartları demek aslında giyeceğiniz kıyafetten, kalacağınız yere, ulaşım aracınıza kadar pek çok şeyi etkileyecektir.

Azerbaycan’ı ziyaret etmek için en uygun zaman İlk baharın sonları ve sonbaharın başları diyebilirim.

 Yani Nisan, Mayıs, Haziran, Eylül ve Ekim ayları çok ideal olacaktır. Çünkü kışları çok sert geçiyor diyebilirim. Nerden mi biliyorum? Benim seyahatim Mart ayının başındaydı ve dayanılmaz bir soğuk ile karşılaştık. Bu yüzden kış aylarına dayanmak çok zor olabilir.

5.Azerbaycan’ı Gezmek İçin Kaç Gün Gereklidir?

Bu sorunun cevabı çok değişkenlik göstermekle beraber sizin neyden zevk aldığınıza bağlı olacaktır. Mesela doğayı mı gezmeyi daha çok seversiniz yoksa şehir merkezindeki cafelerde, barlarda mı takılmayı daha çok seversiniz.

Aynı zamanda Azerbaycan büyük bir yüzölçümüne sahip ve pek çok güzel şehri içinde barındırıyor. Bu şehirlerden hangisini gezeceksiniz?

Kendi deneyiminden yola çıkarak sadece Bakü’nün en popüler yerlerini gezip, en popüler restoranlarını ziyaret etmek için ortalama 3 gün harcadım. Bu süre acele davranmayıp, koştur koştur gezmeyip rahatça Bakü sokaklarını keşfetmemize yetti.

Gitmeden önce gideceğiniz yerlere ve aralarındaki mesafelere bakarak en az kaç günün gerekli olduğunu kolayca çıkarabilirsiniz.

6.Azerbaycan’da Ulaşım

Bakü’de yer alan Haydar Aliyev Uluslararası havaalanına Türkiye’nin birçok şehrinden direk uçuş oluyor uçuşlar yaklaşık 3 saat sürüyor.

Şehir içi ulaşımına gelecek olursak, Bakü’de ulaşım açısından çok fazla bilgi edinemedim desem yeridir. Çünkü araba kiralayıp gezmeyi tercih ettik. Ancak gezilecek yerler bölümünde gidilecek her yere nasıl ulaşacağınıza dair bilgiler verdim. O bölümlere dikkat edebilirsiniz.

Ancak genel olarak bilgi vermem gerekirse, otobüs ve minibüslerde kartlı sistem kullanılmıyor. Tıpkı İstanbul’da çok eskilerden olduğu gibi biletinizi araca binince görevliden alabiliyorsunuz. Tek kişilik bilet ücreti ortalama 0,20 AZN. Ancak gideceğiniz dönemde bu bilgiyi yeniden teyit etmekte fayda var. Çünkü gitmeden yaptığım araştırmadaki müze giriş fiyatları ile gittiğimdeki fiyatları arasında 5-10 AZN oynuyordu.

Metrolarda ise yeşil ve kırmızı olmak üzere iki tane hat var. Metroyu kullanabilmek için ise Metropoliten adında bitleri bulunuyor ve fiyatı 2 AZN.

Yukardakilerden farklı olarak elbette taksi seçeneğiniz de var. Bindiğim taksilerin hiçbirinde taksimetre göremedim. Dolayısıyla taksi kullanmadan önce UBER ya da BOLT uygulamasını kullanmanızda fayda var. BOLT gerçekten de Bakü’de çok yaygın kullanılıyor. Biz de bu uygulamayı tercih ettik ve ortalama olarak ne kadar ödeyeceğimizi bilerek bindik taksiye.

Havaalanında bekleyen taksilerden birini paylaşmadan geçemeyeceğim 😊

Bolt Uygulamasının linkini aşağıya bırakıyorum;

IOS : https://apps.apple.com/ee/app/bolt-request-a-ride/id675033630

Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=ee.mtakso.client&hl=en_US&pli=1

7.Azerbaycan’da Nerede Kalınır? Bakü’de Nerede Kalınır?

Bakü’ye yaptığımız seyahatte nerede kalınması ve nerede kalınmaması konusunda uzman olduk gerçekten. Bakü genel olarak güvenli bir şehir. Biz tatilimizi kız kıza yaptığımızdan dolayı güvenlik bizim için ön plandaydı.

Konaklama konusunda her yer çok güvenli olsa bile biraz özen göstermek daha mantıklı. Tüm oteller ve bölgeler hakkında bilgim olmasa da kalınabilecek en iyi bölgelerden biri bence İçeri Şehir bölgesi. Hayata daha yakın, her zaman çok canlı. Ulaşımı çok daha kolay ve konforlu. O yüzden eğer imkânınız varsa bu bölgede bir yer ayarlayabilirsiniz.

Nizami Caddesi diğer bir seçenek. Zaten İçeri Şehir’le sınır olduğu için bu bölgeyi de tercih edebilirsiniz. Bayrak Meydanı da tavsiye edilen bölgelerden biri.

Bizim ilk kalacağımız yer Airbnb aracılığı ile bulduğumuz bir evdi. Resimlerde çok hoş duruyordu ancak bulunduğu bölge pek içimize sinmedi. Apartmana giriş, eve giriş maalesef ‘’Nasıl bir yere geldik’’ dedirtti bize. O yüzden eğer bir evde kalacaksanız çevreyi, girişi haritalardan çok detaylı kontrol edin. Evi aşağıdaki haritada işaretledim, bu bölgelere daha dikkat edebilirsiniz. Zaten biz de evin girişini görünce Booking.com’dan bir otel ayarlayıp hızlıca değiştirdik kalacağımız yeri.

8.Azerbaycan’da Ne Yenir? Bakü’de Ne Yenir?

Geldik yazının en lezzetli bölümüne. Azerbaycan gerçekten de mutfak açısından çok zengin, çok çeşitli bir ülke. Kafkaslarda kalan Azerbaycan’da Türklerin aşına olduğu mutfaktan, Rusların yeme kültürüne, İran’dan Ermeni mutfağına kadar çok geniş bir aralık göreceksiniz.

Denenmesi gereken çok fazla çeşit olduğu için elimizden geldiğince hepsini denedik ancak 3 gün içinde elbette hepsini tadamadık.

Şimdi size meşhur yemeklerini listeleyeceğim. Sonrasında ise mutlaka uğramanız gereken birkaç restoran önereceğim.

Düşbere

Aslında bir mantı çeşidi ancak Azerilere özel bir mantı.

Piti

Şeki şehrinin nohut ve etle saatlerce çömlekte ısıtılarak yapılan yemeği

Qutab

Azerbaycan gözlemesi. Bizim gözlemeden çok da farkı yoktu aslında ancak çeşitleri çok.

Dovğa

Yoğurt ve yeşilliklerle yapılan çorba. Aslında cacığa çok benziyor tadı.

Azeri Plovu

Azerbaycan’da yüzlerce çeşit pilav bulabilirsiniz. Ancak benim damak tadıma uygun değildi. Basmati pirinç ile çeşitli tatlarda yapılıyor. Mesela benim denediğim Vişneli Plov’du.

Xingel

Bir Gürcü yemeği olan Xingel, Kars’ta Hingel olarak da yapılan bir mantı.

Dolma

Bildiğimiz dolma ancak bizim dolmaya göre daha ufak.

Lüle Kebabı

Azerbaycan’ın en meşhur yemeklerinden biri Lüle Kebabı.

Mürebbe

Çayın yanında ikram edilen, reçele benzeyen bir atıştırmalık. İlk başta biraz garip gelse de tadı, sonrasında çok sevdim. Kaşıkla servis ediliyor ve kıtır kıtır yeniyor.

Düşeş

Düşes bi armut gazozu. Çok lezzetli ve hemen her yerde bulabileceğiniz bir içecek.

Bozbaş

Bozbaş, iri, yuvarlak köftelerin, bezelye, patates ve koyun kemiğinden oluşan leziz bir suda haşlanması ile hazırlanan bir yemek.

(Kaynak : Azerbaycan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 20 Nefis Tat | Fixbilet Blog (biletbayi.com) )

Ponchik

Ponchik, kalın ve yuvarlak biçimdeki tatlı hamurun kızartılmasıyla hazırlanan bir tatlıdır.

Havyar

Hazar Denizinde yetişen Mersin balığından üretilen ve dünyanın en kaliteli havyarını burada deneyebilirsiniz.

(Kaynak: Havyar, Bakü | ENUYGUN)

Fetir

Bazlama çeşidi gibi bir ekmek olan Fetir, her yemeğin yanında servis ediliyor.

(Kaynak : Azerbaycan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 20 Nefis Tat | Fixbilet Blog (biletbayi.com) )

Qoğal

Poğaçaya benzeyen, tatlısı ve tuzlusu bulunan bir hamur işi.

(Kaynak : Azerbaycan’da Ne Yenir, Ne İçilir? | 20 Nefis Tat | Fixbilet Blog (biletbayi.com) )

Bakü Baklavası

Bizim baklavamıza göre daha sert ve bana daha ağır geldi. Anca denemeğe değer.

Şekerbura

Ezilmiş fındık ve cevizin başı çektiği şerbetli bir yiyecek (üzeri çatalla çizilmiş olan). Yanındaki patatese benzeyen şey ise Praşki. En alttaki zaten bahsetmiş olduğum Qutab.

Bakü’de Nerede Yemek Yenir?

En güzel restoranların İçeri Şehirde olduğunu belirtirsem belki çok iddialı olur ama benim o bölgede denediklerimin hepsi çok güzeldi. Şimdi size giderseniz hiç pişman olmayacağınız restoranların listesini vereceğim;

Çay Bağı 145

Kız Kalesinin hemen karşısında olan, tarihi hamamların üzerinde bulunan bu meşhur mekanda kahvaltımızı yapmıştık. Kahvaltısı gerçekten çok başarılı ve ortam da çok güzeldi. Kareye çok sığdıramasam da sol üst köşede tabelasını görebilirsiniz.

Menüyü de incelemek isterseniz diye ekliyorum.

Qala Diyarı

Kahvaltısını denedik ve çok memnun kaldık. İçeri Şehirde yer alan bu restoranın servis sistemi de çok enteresandı. Size tepsi ile tüm seçenekleri getiriyorlar. Siz istediklerinizi seçip, sadece seçtiklerinizi ödüyorsunuz. İsrafın önlemek için bence çok güzel bir sistem.

Menüyü ve kahvaltıyı da aşağıya bırakıyorum;

Pendir Çörek

İçeri Şehrin hemen girişinde yer alan bu restoranda akşam yemeğimizi yedik. İki katlı olan bu mekanda canlı müzik isterseniz alt katta, yoksa üst katta oturabilirsiniz. Alkolle beraber yöresel tüm lezzetleri tadabilirsiniz. Biz çok çok memnun kaldır. Üstelik ortam da çok otantikti.

Menüsünü de fikir olması açısından bırakıyorum (2023)

Sahafçı

Yemekleri yedikten sonra ve biraz dolaştıktan şöyle biraz dinleneyim derseniz eğer Nizami Caddesinin bulunduğu ara sokaklarda bulunan Sahafçı’ya uğrayıp Mürebbe yemek isterseniz burası harika bir mekan. Üstelik ayakkabılarınızı çıkarıp girebiliyorsunuz ve biraz olsun ayaklarınızı dinlendirmiş olabilirsiniz. Mis kokulu çayların arasında sessiz ve huzurlu bir zaman geçirebilirsiniz.

Ayakkabılarınızı çıkarıyorsunuz derken ciddiydim 😊

TeleQülle

Bakü televizyon kulesinde bulunan restoranda 360 derece Bakü manzarası ile kahvaltınız yapabilirsiniz. Kahvaltı mükemmel olmasa da manzaraya karşı burayı da değerlendirebilirsiniz.

Syrovarnya

Şaraptan kokteyle her türlü alkolü bulabileceğiniz, çok otantik ve keyifli bir mekan önerisi burası. Üstelik Rusya’da çok meşhur olan bir restoran&cafe zinciriymiş. Özellikle ortamı çok beğendik.

Yukardakiler dışında çeşitli bloglarda bahsedilen ve gitmeye vaktimiz olmayan restoranları da aşağıya bırakıyorum. Eğer vaktiniz olur da giderseniz yorumlarda bahsetmeyi unutmayın 😊

  • Qedim Qebele
  • La Fontaine
  • Çay Evi 145
  • Qesr Restaurant
  • Qazmaq Cafe Restaurant
  • Şeki Restaurant ( Bunu bilerek ekledim çünkü bu restoran el değiştirmiş o yüzden listeden çıkarabilirsiniz, arayarak vakit kaybetmeyin)
  • Sehrli Tandır
  • Firuzə
  • Qoç Et Restoran
  • Old Garden

9.Diğer Bilgiler

  • Azerbaycan opera, tiyatro açısından çok zengin bir ülkedir. Aynı zamanda müzik festivallerinde de çok fazla çeşitlilik sunar. Başkent Bakü’de Muğam Dünyası Uluslararası Müzik Festivali ve değişen tarihlerde İpek Yolu Müzik Festivali düzenlenir. Bunlara ek olarak Mstislav Rastropoviç ve Üzeyir Hacıbeyoz adına da iki ayrı önemli festivaller de düzenlenir.

Gebele şehrinde Gebele Müzik Festivali’ne ev sahipliği yapar.

Bunların dışında narı ile ünlü Göyçay şehrinde geleneksel nar festivali yapılır.

  • Rüzgar şehri olarak da bilinen Bakü adından da anlaşılacağı üzere oldukça rüzgarlı havalara sahne olabilir.
  • Bakü’den hediyelik eşya alacaksanız en turistik bölge olan İçeri Şehir’de kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak baştan belirteyim fiyatlar diğer bölgelere göre daha pahalı olabilir. Genel olarak otantik, el yapımı şeylerle çok karşılaşacaksınız. Mesela ben kendime tiyatro ve operalarda kullanılan çok eski bir dürbün almıştım 😊 Bunun yanı sıra dokumacılıkla ünlü olan Azerbaycan’da halı ve dokuma üzerine de çok fazla seçeneğiniz olacaktır.
  • Azerbaycan’a gittiğimde fark ettiğim şeylerden biri radyolarda çok fazla Türkçe müziğe yer vermeleri. Her 2-3 şarkıda bir Türkçe şarkı çalıyorlar. Bu çok hoşuma gitmekle beraber Türkiye’de aynı şekilde karşılığının olmaması beni biraz üzdü açıkçası.
  • Dikkatimi çeken diğer şeylerden biri ise Azerbaycan bayrağı ile Türk bayrağının çok yaygın şekilde evlerde, dükkanlarda asılı olması. Gezerken gerçekten kendimi memleketimde hissettim.

Bir diğer garip şey, eski evlerde yer alan kilit sistemi ya da zil olduğuna karar veremediğim tuşlu mekanizma idi. O dönemin teknolojisine göre bana çok ileri geldi ve tasarım açısından da çok hoşuma gitti.

Benzin haliyle ucuzdu. Fiyatına şöyle bi göz atabilirsiniz.

  • Eğer tur ile bir yerleri gezmek isterseniz aşağıdaki web sitesinden online olarak tur ayarlayabilirsiniz.

https://iticket.az/

Azerbaycan ve Bakü ile ilgili konaklama, yeme içme önerileri ile genel bilgileri verdiğim yazımın sonuna geldim. Azerbaycan’da ve Bakü’de gezilecek yerler ve rota bilgisi için diğer yazımı okuyabilirsiniz.

Bakü’de Gezilecek Yerler ve Rota Önerisi – (gezen1kadin.com)

İçeriği Paylaş!