Son zamanların çok popüler gezi bölgesi olan Umman’ı bu yazımda beraber keşfedelim. Hayal ettiğimden bambaşka bir Umman’la karşılaşmam ön yargıların yersiz olduğunu gösterdi bana adeta.
Çoğu çöl olan bu topraklarda yemyeşil vadilerin olması, çok berrak denizinin olması, muazzam bir su altı yaşamının olması buraya ait övgülerimi haklı çıkaracaktır.
Umman’ı keşfettiğim bu rehberi gelin beraber inceleyelim.
1.Umman Nerede?
Umman, Arap yarımadasının güneydoğusunda yer alan bir Arap ülkesidir. Umman Körfezi ve Umman Denizi ile çevrelenir ve bu sebeple tarih boyunca önemli bir deniz ticaret merkezi olmuştur.
Kuzeybatısında Birleşik Arap Emirlikleri, batısında Suudi Arabistan ve güneybatısında ise Yemen ile komşudur. Güneyde ve Doğuda Umman denizi, kuzeydoğusunda Umman Körfezi ile çevrilidir.
Büyük bir kısmı çöllerle kaplı olan Umman, çöl deneyiminin yanı sıra yeşil vadileri ve masmavi suları ile de turistlerin ilgi odağı oluyor.
Başkenti Maskat olan bu ülkenin resmi dili Arapçadır. Yönetim şekli ise Mutlak Monarşi olan bu sultanlığın resmi dini de Müslümanlıktır.
Geçim kaynağı petrol ve tarım olan ülkenin bayrağı üç renkten oluşuyor, kırmızı, beyaz ve yeşil.
Bu bölümde Umman ile ilgili genel bilgileri verdim ancak hap niteliğindeki bilgileri de aşağıdaki başlık altında topladım.
2.Umman İle ilgili Hap Bilgiler
- İstanbul’dan uçakla yaklaşık 6 saat
- Dubai’den araçla yaklaşık 5 saat uzaklıkta
- Başkenti Muskat
- Ortalama 3-5 günde en popüler yerleri gezilebilir.
- Petrol en büyük geçim kaynağı. Petrolden sonra ise tarım gelmektedir.
- Gezmek için Ekim ve Nisan ayları en ideal tarihlerdir.
- Umman Sultanlığı mutlak monarşi ile yönetiliyor.
- Para birimi Oman Riyalidir (OMR)
- Tropikal bir iklime sahiptir.
- Resmi dili Arapça’dır.
- Türkiye’den 1 saat ileridedir.
- Prizler Türkiye’deki gibi (G 240V)
- Nüfus; yaklaşık 5,1 milyon.
- Kadınlar “omaniya”, erkekler de “dishdasha” adı verilen geleneksel kıyafetler giyinir.
- Telefon kodu +968
- Tatil günleri Cuma ve Cumartesi günü
3.Umman Vizesi
Bordo pasaport sahibi vatandaşların vizeye sahip olması gerekmektedir. Yeşil, gri ve siyah pasaport sahipleri ise 90 günün altında olan süreler için vizeden muaftır.
Turistik vizeler 6 ay için geçerlidir ancak ikamet hakkı 30 gündür. Bordo pasaportunuz varsa e-vize ya da kapıda vize uygulaması ile vizenizi alabilirsiniz.
Kapıda alınan 10 günlük vize ücreti 5 OMR’dir. Ancak unutmayın eğer kapıda vize alacaksınız dönüş biletiniz ve konaklama rezervasyonunuz yanınızda hazır olmalıdır.
Online başvurularda ise 30 günlük vize 20 OMR’dir.
1 yıllık çok girişli vize ise 50 OMR’dir.
Biz Dubai’den Umman’a araçla geçtiğimiz için öncelikle buradan vize aldık. Vize için aşağıdaki linkten yararlanabilirsiniz.
Dubai’de oturumumuz olduğu için başvurduğumuz vize kategorisi “29A GCC Resident Visa”
5 OMR’lik bir ücreti var. Başvuru yaptıktan sonra başvuru formunun çıktısını almayı unutmayın.
Eğer siz de bizim gibi Dubai’den araçla geçecekseniz Orange Card sigortanızın olması gerektiğini unutmayın. Bu araçlar için bir sigorta belgesi ve bazı sigorta firmaları zaten bunu paketinde size sağlamış olabiliyor. Kontrol etmenizde fayda var. Mesela bizim sigorta firmamızın kapsamındaymış ve bize sadece bunun olduğu bir belgeyi mail olarak gönderdiler. Belgenin çıktısını almamız yeterli oldu.
Sınırdan Geçerken Neler Oluyor?
- Öncelikle sınır kapısından ilk girdiğinizde 7 OMR’lik bir giriş ücreti alıyorlar ve bunun yanında ufak bir fiş gibi bir şey veriyorlar. Burada elbette pasaport kontrolü de oluyor.
- Sonra bu fişi ilerleyen bölümlerdeki gişelere vermeniz gerekiyor.
- Daha sonra pasaport işlemlerinin yapıldığı binaya girmeniz gerekiyor. Burada pasaport kontrolünüz ve diğer Evranlarınızın kontrolü yapılıyor.
- Sonraki adımda araçla ilerledikten sonra birkaç memur aracınızı kontrol ediyor
Veee işlem tamam, Umman’a hoşgeldiniz 😊
4.Umman Para Birimi
Umman Sultanlığının para birimi Oman Riyalidir. Kısaltması ise OMR olarak geçer.
Petrol zengini ülkeler gibi burada da kendi para birimi dolardan daha değerli.
Nisan 2023 tarihli kura göre;
1 USD = 0,39 OMR
1 OMR = 50,39 ₺
1 OMR = 9,54 AED
Güncel kuru buradan takip edebilirsiniz.
5.Umman’a Ne Zaman Gidilir? Umman’da Hava Durumu Nasıl?
Umman Ortadoğu bölgesinde yer alan bi ülke olduğu için, bu coğrafyadaki yakın ülkeler gibi Tropik Çöl İklimine sahiptir. Türkiye kışında çok ideal bir mevsim olan Ortadoğu ülkeleri, yazları dayanılmaz sıcaklığa sahip oluyor.
Ekim – Nisan ayları arası burayı ziyaret etmek için en ideal zaman. Sıcaklıklar ortalama 17 °C ile 35 °C arasında oluyor ve Türkiye’deki soğuktan sonra çok tatlı bir hava karşılıyor.
Bu dönemlerde ziyaret etmenizin bir diğer önemli sebebi ise Ras Al Jinz bölgesindeki kaplumbağaların görülebilmesi diyebilirim. Bu yüzden yazı ayları dışında kalan zamanda herhangi bir ayda ziyaret edebilirsiniz.
6.Umman’ı Gezmek İçin Kaç Gün Gerekli?
Blog yazısı yazarken genel olarak en belirsiz kısım bu başlık oluyor. Çünkü bu soru çok kişisel ve pek çok faktörü var süreyi değiştiren.
Bu soruyu sormadan önce bence aşağıdaki sorulara cevap vermek gerekiyor;
- Ne kadarlık bir bütçem var?
- Bu ülkeye gittiğim zaman yapmadan dönmeyeceğim şeyler neler?
- Bu ülkeye gittiğim zaman görmesem de olur dediğim şeyler neler?
- Ne kadarlık bir gezi sürem veya eğer çalışıyorsam ne kadar iznim var?
Kalış süreniz bence yukarıdaki sorulara göre şekillenecektir. Elbette arttırılabilir bu faktörler.
Şimdi rotayı Umman’a çevirdiğimizde bence burayı 3 gün, 5 gün ve 10 günde de gezebilirsiniz. Daha fazlası olur mu? Elbette olabilir ancak bence en az 3 gün ayırmak gerekiyor.
Bu 3 günde de aşağıdaki yerleri ziyaret edebilirsiniz;
- Muskat
- Bimmah Sinkhole
- Wadi Al Shab
- Sur Şehri (bir kısmı)
- Ras Al Jinz
- Al Dimanyah Adası
Eğer bu rotaya aşağıdakileri de eklerseniz 5 gün ayırmanız gerekir;
- Wadi Sands
- Wadi Bani Khalid
- Wadi Tiwi
Daha da ileri gidip eğer aşasıdakileri eklemek isterseniz en az 10 güne ihtiyacınız olacak;
- Jebek Shams
- Jabal Akdhar
- Nivza Şehri
- Salalah Şehri
7.Umman’da Ulaşım
Umman’da toplu taşıma ağı çok gelişmiş değiş. Otobüslerle bir yerden başka bir yere ulaşabilirsiniz ancak gezmek için kendi aracınızın olması daha iyi olacaktır. Ya da özel turlarla da ulaşabilirsiniz.
Otomobil İle
Ortadoğu’da popüler turistik yerler Avrupa’daki gibi kompakt ve bir arada değil. Bazen çok önemli yerlere ulaşmak için şehir değiştirmeniz bile gerekebiliyor. O yüzden araç ile normal bir sürüş gerçekleştirebilirsiniz. Hızla büyüyen karayolları ağı ile zorlanmayacağınızı düşünüyorum.
Hız sınırlarına uymanız gerektiğini belirteyim, otoyollarda hız sınırı 120 km/h olarak belirlenmiş. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası ise 2 günlük hapis olabiliyor.
Umman’da sürücülerin araçlarını temiz tutmasını zorunlu kılan bir yasa mevcut. Genelde para cezası verilse bile yıkamacıya da yönlendirdikleri oluyormuş.
Eğer Umman’da araç kiralayacaksanız, havaalanı her yerde olduğu gibi doğru adres olacaktır. Kiraları da 30 OMR’den başlıyor. Sixt, Hertz, and Europcar gibi uluslararası büyük araç kiralama firmalarını bulabilirsiniz. Araç detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.
Eğer kendi aracınızla Dubai’den veya herhangi bir yerde gelecekseniz bilmeniz gereken şey Araç Sigortası yaptırmanız ve bunun bu ülkeye girmek için zorunlu olduğunu unutmayın.
Dubai’den araç kiralarsanız da kiraladığınız firmaya bu sigortanın kapsanıp kapsanmadığını sormanız gerekiyor.
Vize ve sigorta ile ilgili tüm detayları Umman Vizesi adlı bölümde açıkladığım için burada detaya girmeyeceğim.
Araç ile seyahat edecekseniz dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri hava durumu olacaktır. Yolda çokça göreceğiniz sel uyarısı veren tabelalar konunun ciddiyetini gösterecektir.
Aşağıdaki linkten hava durumunu kontrol edebilirsiniz.
http://met.gov.om/website/pages/about.html
Otobüs İle
Yukarıda da belirttiğim gibi burada toplu taşıma ağı çok gelişmiş değil ancak şehirler arası yoluculuklarınız için kullanabilirsiniz.
Aşağıdaki website Umman’ın Toplu Taşıma Ağı ile ilgili sitesi. Şehirlerarası yolculuklarınızda burayı kullanabilirsiniz.
Örneğin Muscat’tan Sur için tek yön 1 kişi için otobüs arattığım zaman aşağıdaki gibi sonuç çıkıyor.
Otobüslerin konforlu olmasının dışında ne yazık ki gün içinde çok az sefer oluyor. O yüzden çok iyi takip yapmak gerekiyor.
Şehir içi ulaşımına gelecek olursa bunun için de genelde taksi ve mikro adı verilen küçük ulaşım araçları kullanılıyor. Bu araçlar yaklaşık 15 yolcu kapasiteli oluyor.
Taksi İle
Şehir içi ulaşımda en çok tercih edilen ulaşım ağıdır taksiler. Beyaz ve turuncu görünümleri sayesinde kolayca fark edeceksinizdir.
Tüm Umman taksileri taksimetresizdir. Yani binmeden önce sizi sıkı bir pazarlık bekliyor olacak.
Buradaki tüm taksi şoförleri Ummanlıdır. Yani bu meslek buranın yerlilerine ayrılmıştır. Muskat ’ta İngilizce bilen taksiciye denk gelmek olasıdır ancak diğer şehirler için genelde Arapça konuştuğu söyleniyor.
Taksilerde ayrıca paylaşımlı olarak da seyahat edebilirsiniz. Pek çok insanın şehirlerarası ulaşımda bu şekilde seyahat ettiği doğrudur.
Taksi için UBER veya Careem kullanılmıyor ne yazık ki ancak alternatif olarak kullanabileceğiniz iki tane app önerebilirim.
1.Mwasalat
Bu uygulama devletin sağladığı bir uygulama. Burada tahmini varış süresi, ödeme tutarı gibi bilgleri görebilirsiniz. İndirmek için aşağıdaki bağantıları kullanabilirsiniz.
2.OTaxi
OTaxi kullanabileceğiniz bir diğer uygulama ancak Mwasalat’ın pek çok yerde tekelini kurmasının ardından havaalanı, AVM ve pek çok büyük otele ait alanlarda kullanamıyorsunuz.
Feribot İle
Aşağıdaki siteden belirli şehirlerde/bölgelerde bulabileceğiniz feribot seçeneklerini görebilirsiniz.
https://mwasalat.om/FleetDetails
Uçak İle
Muskat’a daha uzak bölgelerden havayolu ile de ulaşabilirsiniz. Muskat’ta uluslararası havalimanı bulunuyor. (Muscat International Airport, (MCT/OOMS))
Eğer şehirlerarası yolculuklarınızda da uçağı kullanacaksanız, Oman Air Maskat, Duqm, Salalah ve Khasab arasında uçuşlar gerçekleştiriyor ve Umman merkezli düşük maliyetli havayolu Salam Air Maskat, Sohar ve Salalah arasında bağlantılar sunuyor.
8.Umman’da Nerede Kalınır? Umman Konaklama Seçenekleri
Konaklama bölümlerini yazarken zorlandığım bir gerçektir. Çünkü konaklama çok geniş bir ağ ve her bütçeden, her kriterden çok fazla seçenek bulunmakta. Buradan öneri verirken, bunu okuyan kişilerin kriterlerini, önceliklerini bilmediğim için öneriler biraz havada kalıyormuş gibi geliyor bana.
Ama ben şu şekilde gideceğim, bana göre kalınması gereken bölgelerden bahsedeceğim ve kendi konakladığım otelleri değerlendireceğim.
Öncelikle Maskat’a hangi bölge nereye daha yakın onlardan bahsedeyim.
Sultan Kabus Camii ile Kraliyet Opera Binası kısmen birbirlerine yakınlar. Bu iki nokta da Muskat ’ta gezilecek en önemli yerler bence. Aşağıda gördüğünüz gibi Kraliyet Opera Binası, Sultan Kabus Camii ile Eski Muscat bölgesinin ortasında yer alıyor. İkisinin arasında da yaklaşık 12-14 dk var araba ile.
Eski Muskat’ta ise Matrah Pazarı, Muskat Korniş, Al Alam Sarayı, Al Jalali ve Al Mirani Kaleleri, Bait Al Zubair Müzesi yer alıyor.
Yukarıda belirttiğim yerler Maskat’ın gezilecek yerleri. Bu gezi noktalarından hangisi size daha uygunsa oraya yakın bir yerde konaklamanızı tavsiye ederim. Ancak tavsiye olarak şunu söyleyebilirim. Eski Muskat bol yürümeli bir yer olacağı için konaklamayı burası olarak tercih edebilirsiniz. Her halükarda Camiye ve Opera Binasına araba ile gideceksiniz.
Bizim konakladığımız yer Riyam Otel idi, Mutrah bölgesinde bulunuyor. Otel 5/10 ti benim için ancak lokasyonu Eski Muskat bölgesine yakındı.
Muskat’ta konakladığımız son gün de Mysk Hotel’de kaldık. Bu Marina tarafındaydı. Son günü Ad Dimaniyat Adasına gitmeye ayırdığım için marinaya yakın olan bir otel tercih ettik. Otel 10/10 diyebilirim. Fiyatı biraz ortalama üstü idi ancak harika bir oteldi, kesinlikle tavsiye ederim.
Aşağıdaki linkten ise Muskat’ta konaklama seçeneklerine ulaşabilirsiniz.
Muskat Konaklama Seçenekleri;
Muskat ’tan sonra, gezi için Sur şehrine yola çıktık. Sur şehrine ise deniz kaplumbağalarının yumurtladığı doğar koruma alanını görmek için gittik. Buradaki otel seçeneğimiz ise Ras Al Jinz Turtle Reserve oteli idi. Bu otele bir amaç için gittik ve çalışanları da gayet nazikti. Bence 7/10 luk bir oteldi.
9.Umman’da Ne Yenir? Muskat ’ta Ne Yenir?
Yemekler
- Majboos: basmati pirinci, sebze, et veya tavuk ve baharat karışımından oluşan geleneksel bir yemek
- Shuwa ise toprak fırında baharatlarla yavaş yavaş pişirilen kuzu veya keçi etinden yapılan ve pilavla servis edilen bir lezzet.
- Meshkak, baharat ve köri ile harmanlanan şiş kebap
- Halwa; şeker, bal, gül suyu, yumurta, baharat ve fıstık içeren kahverengi renkte bir tatlı. Genellikle qahwa ile servis ediliyor.
- Umman kahvesi (qahwa)
- Omani Madrouba ; Bir çeşit tavuklu pilav
- Mushaltat ; hamur işi
- Harees; harees et ve buğday ile yapılıyor
- Laban ; ayran
Restorant
- Bait Al Luban Omani Restaurant; Yöresel pilavları, geleneksel Umman yemeklerini tatmak isterseniz çok beğendiğim bu restorana gidebilirsiniz. Geleneksel olarak dizayn edilmiş bu restoranda çalışanları da çok kibar bulduğumu söyleyebilirim.
- Nana’s Kitchen; Geleneksel bir Umman kahvaltısı için gidebilirsiniz. Restoran dizaynı çok geleneksel olmasa da harika bir Umman Denizi manzarası var diyebilirim.
Bu da geleneksel Umman kahvalıtısı
- Al Khiran Kitchen; Geleneksel kahvaltı, egzotik meyveler:
- Bait Al Bahr; Izgara balık, deniz mahsülleri:
- Al Tanoor; Şerbetli tatlılar (kadayıf, lokma, tulumba):
- D’arcy’s Kitchen Muskat; Burada geleneksel yemek bulamayacaksınız ne yazık ki, ancak bir avrupa kahvaltısı yapmak isterseniz güzel bir tercih olabilir.
Hemen yanındaki Lebanese Village’deki kahvaltı da aşağıdaki gibiydi
Bu aşağıdaki meyve de Umman’a özgü bir meyve, adını hatırlamamakla birlikte Mutrah Pazarının etrafında çokca göreceksiniz. Ancak çok ekşiydi, ekşi severlere duyurulur
Şimdi Umman ile ne nerede yenir, nerede konaklamalıyız, bu Umman nerede, nasıl ulaşırız gibi genel bilgileri aldığımıza göre şimdi gezilecek yerlerle iligili detaylara geçme sırası.
Muskat Gezilecek Yerler ve Rota için derlediğim yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
Umman’da Gezilecek Diğer Yerler ve Rota için derlediğim yazıma buradan ulaşabilirsiniz. Bu yazıyı görünce Umman’a bilet bakmaya başlayacaksınız!